Петък, 16 Ноември 2018
Четвъртък, 08 Февруари 2018 21:58

Почина шефът на "Булгартрансгаз"

Изпълнителният директор на ”Булгартрансгаз” ЕАД Георги Гегов е починал, съобщиха от Министерство на енергетиката. Кончината му е в следствие на влошена здравословно състояние. 42-годишният юрист е син на бившия изпълнителен директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов. Той живееше с депутатката от ГЕРБ Теодора Георгиева.

Георги Гегов е завършил УНСС като магистър по "Право", както и "Стратегическо икономическо развитие на енергийния пазар" в Холандия. Работил е в сферата на енергетиката и търговията и преноса на газ, като е бил и част от юридико-консултантския комитет по проекта "Набуко". Гегов беше и директор от българска страна на "Южен поток България", от който пост бе освободен по времето на министър Драгомир Стойнев. Аз съм от основателите на тази компания, каза тогава Гегов. Той оглави "Булгартрансгаз" в самото начало на 2015 г.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 21:58
  Губим годишен приход от 125 млн. лв. заради „Турски поток“

  Теменужка Петкова: Енергийната стратегия на България по отношение на газовите проекти трябва да бъде актуализирана

  По време на заседание на парламентарната комисия по енергетика министър Теменужка Петкова обясни, че се налага промяна на енергийната политика на България  заради динамиката по отношение на големите инфраструктурни проекти, които се развиват в региона, за доставки на природен газ.

  На първо място тя посочи „Турски поток“, който вече е факт и уточни, че други такива проекти са Южният газов коридор, както и връзката Гърция – България. „Направихме анализ на мястото, което България би заела на базата на тези инфраструктурни проекти. За да стане България център в региона, трябва да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ, и да го транспортираме“, каза енергийната министърка.

  По думите й приходите на „Булгартрансгаз“ са около 207 млн. лева на година, а малко над 125 млн. са приходите от транзит за Турция.

  „Булгартрансгаз“ реализира приходите си от транзит, основно за Гърция, Турция и Македония. От 17 млрд. куб. м газ годишно, които транзитира нашият оператор, 14 млрд. са за Турция. Около 2 млрд. са за Гърция, малко под 1 млрд. са за Македония“, обясни Теменужка Петкова.

  „Ако ние не реагираме адекватно и не актуализираме енергийната стратегия, големите инфраструктурни проекти биха се отразили неблагоприятно във финансово отношение върху българския енергиен сектор и икономика“, заяви тя.

  Според министър Петкова, като важна задача, която трябва да бъде изпълнена с оглед реализация на концепцията за газоразпределителен център и за диверсификация на източниците за доставка на природен газ, е България да вземе решение за участие в новоизгаждащия се LNG терминал на Александрополис. Участие в този проект трябва да вземе „Булгартрансгаз“, тъй като той е дружеството, което не развива мрежата, а инвестира в инфраструктура“, посочи тя. В тома участие министър Петкова вижда като възможност България да придобие до 25% от акционерния капитал на тази проекто компания. „Това ще ни  отвори вратата към други различни източници за доставка на природен газ – от САЩ, Катар, Египет“, каза още енергийната министърка.

  В сряда по предложение на Теменужка Петкова Съветът по енергийна сигурност към Министерския съвет одобри актуализиране на Енергийната стратегия на България до 2020 г.

  Напомняме, че Русия и Турция сключиха договор за прокарването на газопровода „Турски поток” през октомври 2016 година. В началото на октомври унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто обяви, че Унгария се е споразумяла с България и Сърбия за разработка на газопреносните мрежи с цел да купува газ след изграждането на втората линия на газопровода.

  Свързано изображение

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 21:58
  Васил Филипов пред BIG5: “ГБС” и Симеон Пешов са опасни за България! Предупредих Борисов за него, сега нека премиерът отговаря за поразиите му!

  "Във властта има посредствени хора, които ще ги запомним с щетите и с упадъка на България. Това, което направи Борисов и се хвана с Пешов, беше отврат. Нищо не свършиха в Булгартрансгаз, а само видяхме далавери. Досега няма нищо построено. Където са пипнали малко, е в пъти по-скъпо. Краде се!", коментира пред BIG5 бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов. 

 • Четвъртък, 08 Февруари 2018 21:58
  ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ! Само за 15 дни частната фирма "Главболгарстрой" прибра 7 поръчки на обща стойност над 60 млн.лв от държавната компания "Булгартрансгаз"!

  Правителството явно много харесва Симеон Пешов и синовете му, защото иначе няма логика, поръчките към техните лични джобове да не спират вече над 10 години! Става дума за сума доближаваща 2 милиарда лева! Източва ли се държавната компания „Булгартрансгаз“, питат наблюдатели.

Оставете коментар