Неделя, 22 Юли 2018
Събота, 21 Април 2018 10:28

От млад Валери Симеонов мечтаел за власт и не му пукало, чрез коя партия ще я постигне

През годините лидерът на НФСБ кандидатствал първо за член на БКП, после искал да става лидер на СДС в Бургас, а накрая решил, че е автентичен патриот. 

Още по времето на социализма младият Валери Симеонов имал амбицията да стане важен партиен лидер, и разбира се, да командва.

Логично, предвид висшата си лична цел, настоящият вицепремиер първо се опитал да се "пробута" на БКП. От столетницата обаче бързо го определили като ненадежден.

След промените от 1989 година пък Симеонов смело се обявявил за репресиран и пробвал да яхне СДС - Бургас. И в този случай обаче парашутът му не се отворил и амбициозния кандидат политик, останал без партийна шапка на главата си. И така докато не изгрява звездата на Волен Сидеров в собствената му телевизия СКАТ. Пламенните речи на атакиста срещу ДПС, БСП, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски за нула време стават телевизионен хит и успяват да привлекат аудиторията, за да се стигне първо до коалиция "Атака", а след това и до самостоятелна партия - НФСБ.

Симеонов скача в проекта на Сидеров със светнали за власт очи. В него той вижда възможност да осъществи младежката си мечта и да стане лидер на политическа партия с която пък в последствие да влезе в парламента. Парашутът му обаче и този път не се отворя, след като и Волен Сидеров усеща, че Валери е опасен и ненадежден партньор.

Първоначално Симеонов се държи, като сив кардинал и шеф на проекта на Сидеров, докато постепенно не решева да излезе на първи план, този път сам. Това обаче логично ядосва Сидеров, който бързо "бие шута" на кума си. Той обаче не се отказа и започна проекта НФСБ, отново чрез пропагандни предавания в СКАТ, решен на всяка цена да довърши плана си и да стане фактор в държавата. Симеонов и хората му умело използват заиграването на Сидеров с първия кабинет на Бойко Борисов, в който "Атака", както и сега,  крепи властта на премиера, заедно със Синята коалиция.

Вижте какво твърди бившият председател на КНСБ в комбината в Дебелт, в който през 1986 година работи Валери Симеонов,  Дончо Градинаров:

„С Валери Симеонов се засякохме за няколко години в „Промет“ (металургичният завод в Дебелт - б.р.). Той постъпи като млад специалист в комбината – беше бригадир. Такъв си и остана, въпреки че упорите търсеше кариера и името му бе сред най-одумваните. На времето успешна кариера задължително минаваше през БКП. Валери бе подал молба за членство в партията още през 1986 г. и много се натискаше, но така и не го приеха. Говорил съм с доста хора от тогавашното партийно ръководство. Бяха го преценили като ненадежден и приспособец, дразнеше ги и болезненото му чувство за вождизъм. И излязоха прави. През 89-а година той се вживя като репресиран и оглави секцията на „Подкрепа“ в комбината. По това време бях начело на заводската структура на КНСБ. Не сме имали конфликти по синдикална линия. Сблъсъкът помежду ни дойде служебно заради опита му да открадне вагон с метални заготовки“.

Днес Симеонов е успял мъж. Поне според целите на неговия личен свят. Историята му обаче безспорно показва едно нещо - Валери Симеонов, не е нито патриот, нито демократ, нито евроатлантик, нито либерал, нито социалист, нито дори искрен политик. Той е един най-обикновен кариерист дълбоко обсебен от собствената си идея да властва на всяка цена. Не заради вас, а заради самата власт. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Като в детската градина: Сидеров започна да дразни Симеонов с номера и пакости

  Волен се среща с най-големия враг на Министър Шум, атакува крепостите му в Бургас

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Корнелия Нинова: Правителството стимулира пристигането на нови мигранти у нас

  Мигрантският въпрос стои с пълна сила пред Европа. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова по време на разискванията по питането й към премиера Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа, пише novini.bg.

  Направиха се грешки през годините. Всичко започна с думите на Меркел през 2015 г. , която покани бежанците да дойдат в Европа. По това време премиерът Борисов беше във Валета на среща за насърчаване канали за законна мигерация. Така започна всичко, за да стигнем до днес. Само преди няколко дни казахте че големият проблем на България е законната миграция, а през 2015 г. търсехте начин как да я насърчите. Сега Германия иска държавите от ЕС да приемат част от мигрантите. Вишеградската четворка категорично отказва и казва, че отговорността е на страните, през които са преминали мигрантите. България е такава страна. В бюджета за следващия програмен период парите за интеграция на мигрантите се увеличават 6,9 на 10,4 млрд. евро. Тези пари се вземат от кохезия, социална политика и социалния стълб на европейците, заяви Нинова.

  Вашето правителство създава стимули за идване на нови мигранти в страната. В официален правителствен документ е записано, че те са перспективна работна ръка. Още по-силно стимулиране е записано в постановление 104, където им се дават права като на български граждани, а им се осигуряват лечение, каквото не е осигурено на българи без доход. Прехъвърляте границата на Конституцията. Не само, че им давате повече права от тези на българския народ, но ги приканвате: "Елате и ще ви осигурим". На всичко отгоре тук говорите едно, а пред европейските си колеги съвсем друго. Тук: "Ние сме най-пазената граница". Там: "Трябва да признаем, че пропуснахме 60 000 мигранти и да си понесем отговорността за това", посочи лидерът на БСП.

  В резултат на тази непоследователност, двойнствена политика и липса на позиция на институциите в България се ширят всякакви спекулации, инсинуации и съмнения – като започнем от това, че кацат самолети с мигранти в Безмер и стигнем до това, че животните в Странджанско се избиват, за да се заселят там мигранти. Това го говори българският народ, подчерта Корнелия Нинова.

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Андрей Райчев посочи трите възможности за очертаващите се предсрочни избори

  Социологът Андрей Райчев е категоричен, че на фона на политическия хаос, който цари няма как да се разминем без предсрочни избори. Според него има три варианта за тяхното провеждане - през есента или по време на предстоящото гласуване за евродепутати и за кметове догодина.

Оставете коментар