Четвъртък, 20 Септември 2018
Събота, 21 Април 2018 10:28

От млад Валери Симеонов мечтаел за власт и не му пукало, чрез коя партия ще я постигне

През годините лидерът на НФСБ кандидатствал първо за член на БКП, после искал да става лидер на СДС в Бургас, а накрая решил, че е автентичен патриот. 

Още по времето на социализма младият Валери Симеонов имал амбицията да стане важен партиен лидер, и разбира се, да командва.

Логично, предвид висшата си лична цел, настоящият вицепремиер първо се опитал да се "пробута" на БКП. От столетницата обаче бързо го определили като ненадежден.

След промените от 1989 година пък Симеонов смело се обявявил за репресиран и пробвал да яхне СДС - Бургас. И в този случай обаче парашутът му не се отворил и амбициозния кандидат политик, останал без партийна шапка на главата си. И така докато не изгрява звездата на Волен Сидеров в собствената му телевизия СКАТ. Пламенните речи на атакиста срещу ДПС, БСП, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски за нула време стават телевизионен хит и успяват да привлекат аудиторията, за да се стигне първо до коалиция "Атака", а след това и до самостоятелна партия - НФСБ.

Симеонов скача в проекта на Сидеров със светнали за власт очи. В него той вижда възможност да осъществи младежката си мечта и да стане лидер на политическа партия с която пък в последствие да влезе в парламента. Парашутът му обаче и този път не се отворя, след като и Волен Сидеров усеща, че Валери е опасен и ненадежден партньор.

Първоначално Симеонов се държи, като сив кардинал и шеф на проекта на Сидеров, докато постепенно не решева да излезе на първи план, този път сам. Това обаче логично ядосва Сидеров, който бързо "бие шута" на кума си. Той обаче не се отказа и започна проекта НФСБ, отново чрез пропагандни предавания в СКАТ, решен на всяка цена да довърши плана си и да стане фактор в държавата. Симеонов и хората му умело използват заиграването на Сидеров с първия кабинет на Бойко Борисов, в който "Атака", както и сега,  крепи властта на премиера, заедно със Синята коалиция.

Вижте какво твърди бившият председател на КНСБ в комбината в Дебелт, в който през 1986 година работи Валери Симеонов,  Дончо Градинаров:

„С Валери Симеонов се засякохме за няколко години в „Промет“ (металургичният завод в Дебелт - б.р.). Той постъпи като млад специалист в комбината – беше бригадир. Такъв си и остана, въпреки че упорите търсеше кариера и името му бе сред най-одумваните. На времето успешна кариера задължително минаваше през БКП. Валери бе подал молба за членство в партията още през 1986 г. и много се натискаше, но така и не го приеха. Говорил съм с доста хора от тогавашното партийно ръководство. Бяха го преценили като ненадежден и приспособец, дразнеше ги и болезненото му чувство за вождизъм. И излязоха прави. През 89-а година той се вживя като репресиран и оглави секцията на „Подкрепа“ в комбината. По това време бях начело на заводската структура на КНСБ. Не сме имали конфликти по синдикална линия. Сблъсъкът помежду ни дойде служебно заради опита му да открадне вагон с метални заготовки“.

Днес Симеонов е успял мъж. Поне според целите на неговия личен свят. Историята му обаче безспорно показва едно нещо - Валери Симеонов, не е нито патриот, нито демократ, нито евроатлантик, нито либерал, нито социалист, нито дори искрен политик. Той е един най-обикновен кариерист дълбоко обсебен от собствената си идея да властва на всяка цена. Не заради вас, а заради самата власт. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Нинова: Борисов отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата...

  "И какво стана сега? Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан. Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата". Това написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Коментарът ѝ е във връзка с изявлението на премиера Борисов от Залцбург, в което той изненадващо подчертава, че "решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на ЕП за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария, няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение".

  Ето целият пост на Корнелия Нинова във Фейсбук:

  "И какво стана сега?

  Сутринта патриотите се похвалиха, че правителството взело единодушно решение България да подкрепи Унгария и г-н Орбан.

  Борисов обаче отиде в Залцбург, дръпнаха му ушите и предаде четата. Браво, господин премиер. Последователен сте.

  Не за пръв път правите една външна политика вътре за електората, а друга - навън пред началниците.

  А коалиционните ви партньори са за украса.

  Горките патриоти. С какъв възторг обявиха днес защитата си за Виктор Орбан.

  А сега? Мислех, че това правителство не може вече да ме изненада с нищо. Но успя.

  То ще е първото, което официално и то пред Европейски партньори е делегитимирало институцията Министерски съвет с думите на премиер: “решението на Правителството няма правна стойност”. То е за "някой ден".

  Източник: "Епицентър"

  снимка: фейсбук профил на Бойко Борисов

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Рокадите на "Дондуков" 1 разсмяха до припадък Данаил Кирилов на трибуната в НС, бившият кмет на Пловдив го пита защо му чете траурни речи

  Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов не можа да спре смеха си една минута от трибуната на Народното събрание, докато представяше новите кандидатури в Министерски съвет. Припомняме ви, че трима министри си тръгват заради трагедията с автобуса край Своге. 

  Когато стигна до Валентин Радев и до дейността му като министър на МВР, Кирилов се разсмя от подвикванията на колегите му от БСП и от ГЕРБ. Той не можа да се спре, но след минута се стегна и продължи монотонната реч. Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов му направи забележка, че не е направил експозиция, а е дръпнал траурна реч. Той защити старите министри и заяви, че от НФСБ няма да подкрепят промените.  

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Борисов прецаквал Станишев с контрабандни цигари

  "Разпространението на контрабандни цигари у нас за първи път падна под 5%". Това отчете властта по време на представянето на резултатите от второто тримесечие на 2018 г. за незаконната търговия. Най-разпространените марки контрабандни късове са били "Марлборо" и любимите на Сергей Станишев "Карелия". Оказва се, че от години бившият премиер е бил прецакан да пуши понякога нелегални цигари заради немърливостта на МВР. 

  За това тримесечие контрабандата в страната е 4,5%, в сравнение с първото, когато е почти 6%. Има градове, в които контрабандните цигари растат. В Хасково те са 15,3%, във Велико Търново – 13,3%, в Плевен – 10,7% и Перник – 10%. „Стотиците милиони и милиарди, които се събраха в бюджета са факт”, каза премиерът Бойко Борисов по време на представяне на резултатите. 

  „Не ме учудва, че вече сме под 10%. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда”, коментира още Борисов.

Оставете коментар