Понеделник, 17 Декември 2018
Събота, 21 Април 2018 10:28

От млад Валери Симеонов мечтаел за власт и не му пукало, чрез коя партия ще я постигне

През годините лидерът на НФСБ кандидатствал първо за член на БКП, после искал да става лидер на СДС в Бургас, а накрая решил, че е автентичен патриот. 

Още по времето на социализма младият Валери Симеонов имал амбицията да стане важен партиен лидер, и разбира се, да командва.

Логично, предвид висшата си лична цел, настоящият вицепремиер първо се опитал да се "пробута" на БКП. От столетницата обаче бързо го определили като ненадежден.

След промените от 1989 година пък Симеонов смело се обявявил за репресиран и пробвал да яхне СДС - Бургас. И в този случай обаче парашутът му не се отворил и амбициозния кандидат политик, останал без партийна шапка на главата си. И така докато не изгрява звездата на Волен Сидеров в собствената му телевизия СКАТ. Пламенните речи на атакиста срещу ДПС, БСП, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски за нула време стават телевизионен хит и успяват да привлекат аудиторията, за да се стигне първо до коалиция "Атака", а след това и до самостоятелна партия - НФСБ.

Симеонов скача в проекта на Сидеров със светнали за власт очи. В него той вижда възможност да осъществи младежката си мечта и да стане лидер на политическа партия с която пък в последствие да влезе в парламента. Парашутът му обаче и този път не се отворя, след като и Волен Сидеров усеща, че Валери е опасен и ненадежден партньор.

Първоначално Симеонов се държи, като сив кардинал и шеф на проекта на Сидеров, докато постепенно не решева да излезе на първи план, този път сам. Това обаче логично ядосва Сидеров, който бързо "бие шута" на кума си. Той обаче не се отказа и започна проекта НФСБ, отново чрез пропагандни предавания в СКАТ, решен на всяка цена да довърши плана си и да стане фактор в държавата. Симеонов и хората му умело използват заиграването на Сидеров с първия кабинет на Бойко Борисов, в който "Атака", както и сега,  крепи властта на премиера, заедно със Синята коалиция.

Вижте какво твърди бившият председател на КНСБ в комбината в Дебелт, в който през 1986 година работи Валери Симеонов,  Дончо Градинаров:

„С Валери Симеонов се засякохме за няколко години в „Промет“ (металургичният завод в Дебелт - б.р.). Той постъпи като млад специалист в комбината – беше бригадир. Такъв си и остана, въпреки че упорите търсеше кариера и името му бе сред най-одумваните. На времето успешна кариера задължително минаваше през БКП. Валери бе подал молба за членство в партията още през 1986 г. и много се натискаше, но така и не го приеха. Говорил съм с доста хора от тогавашното партийно ръководство. Бяха го преценили като ненадежден и приспособец, дразнеше ги и болезненото му чувство за вождизъм. И излязоха прави. През 89-а година той се вживя като репресиран и оглави секцията на „Подкрепа“ в комбината. По това време бях начело на заводската структура на КНСБ. Не сме имали конфликти по синдикална линия. Сблъсъкът помежду ни дойде служебно заради опита му да открадне вагон с метални заготовки“.

Днес Симеонов е успял мъж. Поне според целите на неговия личен свят. Историята му обаче безспорно показва едно нещо - Валери Симеонов, не е нито патриот, нито демократ, нито евроатлантик, нито либерал, нито социалист, нито дори искрен политик. Той е един най-обикновен кариерист дълбоко обсебен от собствената си идея да властва на всяка цена. Не заради вас, а заради самата власт. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Мирослав Севлиевски се подигра с Борисов

  Бившият енергиен министър написа статус във фейсбук, докато бе заклещен заради снежната буря в тунел на Витиня

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ. Увери го, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и работим активно по енергийната диверсификация

  Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

  Премиерът Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване. 

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Парадокс: Симеонов номиниран за „Човек на годината – 2018“ от българите в Украйна

  Лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината-2018“, информират с официално писмо от българската общност.

  Той е предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

  С решение на конкурсната комисия на Асоциацията през ноември Валери Симеонов е утвърден за номинант. Наградата ще му бъде присъдена „за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност”.

  Церемонията по награждаването е днес във Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

  Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България.

  Напомняме, че за „Човек на годината” в България пък приза взеха протестиращите майки на деца с увреждания, които Валери Симеонов нарече „кресливи жени” с „уж болни деца”, за което подаде оставка като вицепремиер по демографските въпроси.

Оставете коментар