Понеделник, 25 Март 2019
Събота, 21 Април 2018 10:28

От млад Валери Симеонов мечтаел за власт и не му пукало, чрез коя партия ще я постигне

През годините лидерът на НФСБ кандидатствал първо за член на БКП, после искал да става лидер на СДС в Бургас, а накрая решил, че е автентичен патриот. 

Още по времето на социализма младият Валери Симеонов имал амбицията да стане важен партиен лидер, и разбира се, да командва.

Логично, предвид висшата си лична цел, настоящият вицепремиер първо се опитал да се "пробута" на БКП. От столетницата обаче бързо го определили като ненадежден.

След промените от 1989 година пък Симеонов смело се обявявил за репресиран и пробвал да яхне СДС - Бургас. И в този случай обаче парашутът му не се отворил и амбициозния кандидат политик, останал без партийна шапка на главата си. И така докато не изгрява звездата на Волен Сидеров в собствената му телевизия СКАТ. Пламенните речи на атакиста срещу ДПС, БСП, Иван Костов, Симеон Сакскобургготски за нула време стават телевизионен хит и успяват да привлекат аудиторията, за да се стигне първо до коалиция "Атака", а след това и до самостоятелна партия - НФСБ.

Симеонов скача в проекта на Сидеров със светнали за власт очи. В него той вижда възможност да осъществи младежката си мечта и да стане лидер на политическа партия с която пък в последствие да влезе в парламента. Парашутът му обаче и този път не се отворя, след като и Волен Сидеров усеща, че Валери е опасен и ненадежден партньор.

Първоначално Симеонов се държи, като сив кардинал и шеф на проекта на Сидеров, докато постепенно не решева да излезе на първи план, този път сам. Това обаче логично ядосва Сидеров, който бързо "бие шута" на кума си. Той обаче не се отказа и започна проекта НФСБ, отново чрез пропагандни предавания в СКАТ, решен на всяка цена да довърши плана си и да стане фактор в държавата. Симеонов и хората му умело използват заиграването на Сидеров с първия кабинет на Бойко Борисов, в който "Атака", както и сега,  крепи властта на премиера, заедно със Синята коалиция.

Вижте какво твърди бившият председател на КНСБ в комбината в Дебелт, в който през 1986 година работи Валери Симеонов,  Дончо Градинаров:

„С Валери Симеонов се засякохме за няколко години в „Промет“ (металургичният завод в Дебелт - б.р.). Той постъпи като млад специалист в комбината – беше бригадир. Такъв си и остана, въпреки че упорите търсеше кариера и името му бе сред най-одумваните. На времето успешна кариера задължително минаваше през БКП. Валери бе подал молба за членство в партията още през 1986 г. и много се натискаше, но така и не го приеха. Говорил съм с доста хора от тогавашното партийно ръководство. Бяха го преценили като ненадежден и приспособец, дразнеше ги и болезненото му чувство за вождизъм. И излязоха прави. През 89-а година той се вживя като репресиран и оглави секцията на „Подкрепа“ в комбината. По това време бях начело на заводската структура на КНСБ. Не сме имали конфликти по синдикална линия. Сблъсъкът помежду ни дойде служебно заради опита му да открадне вагон с метални заготовки“.

Днес Симеонов е успял мъж. Поне според целите на неговия личен свят. Историята му обаче безспорно показва едно нещо - Валери Симеонов, не е нито патриот, нито демократ, нито евроатлантик, нито либерал, нито социалист, нито дори искрен политик. Той е един най-обикновен кариерист дълбоко обсебен от собствената си идея да властва на всяка цена. Не заради вас, а заради самата власт. 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Цветан Цветанов напуска парламента?!

  Цветан Цветанов напуска парламента, остава само зам.-председател на партията, който да отговаря за структурите. Той ще обитава само партийния си офис в НДК, където е централата на ГЕРБ, предаде извънредно Епицентър. Бг, позовавйки се на източници на ГЕРБ.

  До това решение е стигнала Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която е била свикана днес от лидера на партията и министър-председаотел Бойко Борисов.

  Предложението е било на Борисов, който е получил подкрепата на съпартийците си в ръководството на ГРБ. 

  До решението се стигнало трудно, след дълго и трудно обсъждане.

  Борисов се обосновал с негативната обществена реакция, предизвикана от апартаментгейт и загубата на доверие, което се отразява пагубно на правителството.

  Като най-голям защитник на Цветанов се изявил Пламен Нунев, който е човек от най-близкия му кръг.

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  В ГЕРБ започна битка за наследството на Борисов

  Eвентуална трета оставка е въпрос на вътрешнопартийни баланси, твърди политологът Първан Симеонов

 • Събота, 21 Април 2018 10:28
  Последна "инжекция живот" за ГЕРБ, ако Борисов махне Цветанов, смята Андрей Райчев

  ,Това образувало се вътрешногерберско напрежение е "много по-сериозна фаза на заболяването'', коментира социологът

Оставете коментар