Четвъртък, 27 Юни 2019
Неделя, 23 Септември 2018 12:42

Димитър Абаджиев - момчето на Иван Костов и Яне Янев стана любимец и на Борисов: Ликвидатор на СДС заминава посланик в Саудитска Арабия

Кабинетът назначи 10 нови посланици. Един от тях е най-популярният политически номад у нас - Димитър Абаджиев. Същият обиколи всички партии, като винаги се движеше в синхрон с тези, които са на власт. Той успя да съдейства за разпиляването на СДС, като дясна ръка на Иван Костов, за да се присламчи към Яне Янев, а накрая да стигне до любимец на премиера Бойко Борисов.

Политическата кариера на Димитър Абаджиев започва през 1994 г. в Търговище. Тогава парламентарната листа в града се води от Иван Костов. Идеята е Командирът да се застрахова с кандидатурата да влезе от Пловдив. Целта на СДС е да се съберат гласове за мандат. Д-р Валентин Вълков е втори в листата, а Абаджиев – трети.

Димитър Абаджиев тогава е председател на Районния съд в Омуртаг. По принцип подобни длъжности има традиция да са безпартийни. Оказва се, че маршалският жезел на бъдещия депутат е по-голям. Самият факт, че е готов да рискува кариерата си в съда, вече говореше за политически цели. В медиите още тогава се коментираше, че още като студент Абаджиев е бил на квартира в имот на семейството на Иван Костов. Ставаше въпрос за периода от 1985-1990 г.

По това време квотите за завършилите право по онези времена бяха оскъдни и се пускаха по разпределение от горните етажи. Самият факт, че новият ни посланик на Саудитска Арабия се е включи в тънката линия на подобни квоти, започва да буди съмнения, че има най-малкото влиятелен баща или роднина.

През 1994 г. СДС се проваля и не успява да направи мандат. Абаджиев успява да се задържи в Районния съд в Омуртаг. Когато започват събитията през януари 1997 г., д-р Димитър Петров – Шико, се усеща и се опитва да запълни луфта, който д-р Валентин Вълков е отпушил в организацията, и да стане депутат. Димитър Абаджиев също вижда, че е дошъл звездният му миг. Червеният триъгълник Разград – Търговище – Шумен още всява страх в района и сините са притеснени, дали въпреки бунтовете, ще успеят да вкарат свои хора в Народното събрание. БСП загубва обаче интерес тогава да праща силен лидер.

На предсрочните избори, които Костов печели след служебния кабинет на Стефан Софиянски, д-р Димитър Димитров става първи, а Димитър Абаджиев – втори в листите. През 1997 г. ОДС постига нечуван резултат заради създадената обстановка. По системата на преразпределение на гласове Абаджиев успява да се „промъкне“ в парламента заради резултата на ОДС. След като д-р Димитров става депутат, ядосва местните структури на СДС и Димитър Абаджиев става лидер на бял кон, лично поздравен от Иван Костов. През 1998 г. започва да работи в синхрон със СДС и да прави кадрови промени в държавните фирми.

Когато се правят новите области и новото административно разделение в държавата, Абаджиев за последно спъва като регионален председател на СДС назначението на областния управител. Тончо Димитров става първият областен управител, въпреки че Абаджиев иска да „назначи“ Иво Иванов. Това е и първият „симптом“, че бъдещият любимец на Костов има далеч по-големи планове от Търговище. През 1999 г. се задават местни избори. Тончо Димитров е кандидат на СДС срещу Красимир Мирев от БСП, който печели и става дори председател на кметовете в страната по-късно. Равносметката – Абаджиев не предлага по-избираемия кандидат Иво Иванов и прецаква партията на местно ниво. Оказва се обаче, че това е поръчка на Иван Костов, който на Национален съвет на формацията заявява, че ако няма читави хора за кандидат-кметове, ще се издигат областни управители. В същото време Димитър Абаджиев кара Иво Иванов да се откаже да се бори за кметски пост. Той се оправдава, че се мести да живее в друг град, въпрки, че после става областен управител на Търговище. Тончо Димитров не иска да е кандидат, но е натиснат от Абаджиев. Целта на Абаджиев вероятно е била да се извади от мача по елегантен начин и без скандали Тончо Димитров от областта, за да се вкара новият любимец на Костов Иво Иванов. За целта е била нужна само помощта на Димитър Абаджиев, който в същото време елиминира противниците си в СДС.

Тончо Димитров губи на изборите от Красимир Мирев и е сменен като областен управител. Случайно или не, Иван Костов прави чистката на министрите си по същото време. По това време вече Димитър Абаджиев е любимец на Иван Костов. През 2006 г. Командира дори го предложи за кандидат-президент, но в крайна сметка номинира покойния Неделчо Беронов заради по-големия опит.

През ноември 2000 г. „168 часа“ публикува „Бой последен! Таткото на Димитър Абаджиев пазарува без да плаща“. Тогава излиза и прякорът на покойния му баща „Тармъка“, който се е носил в Омуртаг. Той е бил по времето на соца местен стопански ръководител и шеф на РПК. 

Започват събитията през 2001 г. и много добре Абаджиев знае какво е правил в Търговище. Бяга от избирателния си район, виждайки изборната вълна на Симеон Сакскобургготски. Става кандидат за депутат от Русе и от Велико Търново. Налага за водач на листата на ОДС свой кандидат Димитър Тончев, когото бе бе назначил за зам.-министър на правосъдието.

Абаджиев знае, че ще има погром на СДС срещу НДСВ и се спасява в личен план. Може да си го позволи като зам.-председател на партията. Дипломатът започва да прави чистки в местните структури, които се опитват да създадат нови десни структури чрез Евгений Бакърджиев и Стефан Софиянски. Чистките доведоха до пълното разрушение на СДС.

На 9-ти януари 2004 г. Абаджиев заявява, че подава оставка и напуска СДС, когато председател на партията вече е Надежда Михайлова, днес – Нейнски. По същото време започва проектът ДСБ. Посланикът ни в Саудитска Арабия пак е до Иван Костов. През 2005 г. успяват да влязат в парламента. През 2006 г. вижда накъде отиват нещата и се ориентира към ГЕРБ. Тогава беше регистрирано НПО „Европейски демократичен път“, известно като търсене за партньорство с ГЕРБ. Бойко Борисов също не е криел, че е имал добри отношения с Абаджиев. Тогава окончателно даде мигач на Костов, че се маха от „сините“. Намеси се Цветан Цветанов, който го спря през 2009 г. Димитър Абаджиев мислеше, че номерът с новото му НПО ще мине. По полицейски пътеки се извадиха информации какво е правил в миналото в Търговище.

Виждайки, че парашутът в ГЕРБ няма да се отвори, отиде при Яне Янев и дори стана водач на РЗС на евроизборите. Той дори стана зам.-председател на РЗС. На парламентарния вот през 2009 г. обаче, след провала на евроизборите, Абаджиев си избира дългите листи в Бургас и във Варна. Отново остава „нулев“ и не можа да стане депутат, защото очевидно хората не го приемат.

След като вижда, че работата не се получава и кариерата на Абаджиев отива на дъното, се насочи към Цветан Василев, с когото имат над 50 срещи. Вероятно двамата са говорили за времето в Омуртаг… След това той отричаше, че е взел пари от КТБ.

Борисов показа любовта си към вечния любимец на властта и с проекта „Набуко“, където беше вкаран ликвидаторът на СДС. Проектът по-късно беше замразен, но това не пречеше Абаджиев да отиде във Виена с 18 000 евро заплата, при положение, че не е специалист в областта на енергетиката. Абаджиев беше на пробен опит в мисиите ни в Китай и в Словения, докато не изпълниха и последната му прищевка като дипломат - в Саудитска Арабия. 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 23 Септември 2018 12:42
  Кеворк Кеворкян: Таралеж се разхожда наоколо

  Иван Костов разнася от студио в студио новоизлязлата си книга „Свидетелства за прехода. 1989 – 1999“

 • Неделя, 23 Септември 2018 12:42
  Иван Костов призна вината си за неслучилата се декомунизация и въвеждането на валутния борд

  Днес демокрацията е в упадък, нямам сили за политика, сподели бившият премиер преди премиерата на книгата си „Свидетелства за прехода 1989 г. - 1999 г.”

 • Неделя, 23 Септември 2018 12:42
  Финансистът на Костов не смята за проблем поскъпването на газа, само мързеливите обеднявали. Привидя му се Жан Виденов в идеите на Каракачанов

  Мит е, че с поскъпването на газа ще се вдигнат цените на всички продукти, както и че домакинствата много ще обеднеят. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV Муравей Радев, който беше финансов министър в правителството на Иван Костов.

  Според него ще поскъпнат само стоките и услугите, пряко зависими от цената на газа - тези, които използват газа като суровина.

  Вредно и опасно е предложението на БСП за 5% ДДС върху хляба, а "след хляба идва сиренето, месото, детските храни, събаря се бюджетът, държавата изпада в криза", а идеята на министър Порожанов за търговските вериги и надценките на храните е "наивна", коментира Муравей Радев.

  Идеята на министъра на земеделието Румен Порожанов да агитира веригите да не слагат надценка на храните той определи като „наивна”.

  Каракачанов иска да фиксира печалбата, но не това е начинът. "Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре", коментира Радев и обясни, че по времето на Жан Виденов било подобно положението. Когато цените са фиксирани и се стига до голямата криза, предупреди финансистът от Костово правителство.

  Държавата да разчисти пътя пред конкуренцията. Ако има жестока конкуренция, цените заспиват. Единственият начин българите да обеднеят е като са мързеливи, чакат на социални помощи или са безработни, добави бившият финансов министър.

Оставете коментар