Вторник, 22 Септември 2020

Четвъртък, 22 Ноември 2018 15:09

"Бизнесмен" да си у нас!

В Нова Зеландия, например, при закъснели заплати държавата ги изплаща на работника и после си ги иска от задлъжнелия бизнес. С лихвите.

Да е жив и здрав Шефа!

Шефа е болен, Шефа е здрав, той е в Австрия, Австралия или Англия, защо да плаща навреме? То кафето с безалкохолно там струва колкото надниците за 2-3 дни, които се чуди как да не плати.

А когато си е тук, или е болен и не може да плати и има температура, та не може и да смята. Или е здрав като бик, но пак не става с плащането, защото нон стоп е в срещи и аааадскииии зает със сделката на живота си.

Макар че едни 200 лв., подхвърлени на работника за септември-октомври, вършат работа. Колкото да се плати на Монополистите за около месец. Е, може и да не стигнат, ама who cares? Важно е да НЕ СЕ ПЛАЩА. НАВРЕМЕ. Все едно ще се спестят тези финикийски знаци. Е, и това става, защото в един момент им губиш края - 50, 100, 200 лева, ама за кога?

Всъщност, така наречените бизнесмени, които наемат работници/служители, масово бавят заплати и плащания. Оттам работникът задлъжнява и реално не разполага с пари за нормален живот. Проста и достоверна истина. А, хОди, Оплачи се на Арменския поп! А ако може да платят кеш и да си спестят и осигуровките, е, какво по-хубаво! България е истински рай за тях!

Работодатели и бизнес искат експертни кадри. Е, имат ги, и? Да не би да дават прилични заплати или да плащат навреме? Така, де, и техните деца ядат пържоли, по-добре щерката на Шефа да иде в мол-а на Черен петък, че иначе жената ще го изяде с парцалите, а работнкът, ееее, той ще почака, нищо, че и той има деца за хранене. Не дай си, Боже, да си поискаш заработеното! Ами Той, Шефа, що да ти вдига? Той е един такъв... много зает, засрами се, че си искаш заработеното!

В Нова Зеландия, например, при закъснели заплати държавата ги изплаща на работника и после си ги иска от задлъжнелия бизнес. С лихвите.

Докато държавата ни не се намеси с подобен вид регулация на отношенията работодател - работник, течът на кадри и мозъци ще продължава. А "внесените" отвън виетнамци или корейци, примерно, ще духат супата с мизерни плащания, че няма и на кого да се оплачат тук като чужди граждани.

И понеже живеем в демократична България, всеки е свободен да си тръгне от заеманата длъжност, когато поиска. И така служителят Х ще прелее от фирма A в компания B, а служителят Y ще иде на мястото на X. И пак - отначало. Те работят, но не им плащат. Навреме.

А всички неистови напъни на властта да увеличава доходи са предварително изядени от инфлацията, като добавим и нередовните и мизерни плащания...

Ето затова има протести, затова и ще има, затова цяла Европа припознава социалното, а не дивия капитализъм от 30-те години на миналия век, властващ у нас от 30 години.

И после всички мониторингови доклади на ЕК, ЕП, ЕС, и всички Е-та, взети заедно, нямат никакво, ама никакво значение!

Еееех, български бизнес, еееех, кеф! "Бизнесмен" да си у нас!

Ани Романова, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар