Неделя, 31 Май 2020

Сряда, 12 Декември 2018 21:40

Как законно да ограбиш община?

Насоки по съвсем истински случай

 

Намираш бедна община с некадърен, назначен и гаден, нагъл кмет (в България това е лесно). Свързваш се с депутата от управляващата няколко мандата партия – по възможност бивш военен – нагъл, тъп, но лъжец и интригант, влязъл в политиката с пенсия в джоба, но бързо придобил апартамент в столицата, луксозна кола (може и да се води на някой друг, но да е ясно, че е негова), ремонтирал си селската къща и придобил околните (дори по европрограма направил ги в “къщи за гости”), настанил в Общинския съвет алчни, бедни духом и нямащи нищо против да участват в селски кражбички партийни активисти и по възможност същите да ги е назначил на ключови места в общината, за пълна зависимост.

Например: В няколко борда на държавни дружества в бедната община на по 10 000 лева месечна заплатка; в местната областна дирекция като "Земеделие и гори", НОИ или някое общинско дружество и за цвят някой частник – спонсор с малък бизнес, който за последния мандат вече да е мастит. Или чрез договор с АПИ за теглене на смачкани и катастрофирали автомобили от пътя-убиец. Или чрез дребни други поръчки. Или през Областна управа, или директно през разни министерства – поръчки с покани, разбира се, за чистене на крайбрежни алеи и подобни...

После се оглеждаш за бездарен, объл областен, прежде беден и трудно четящ, по възможност злобен и с интелект на бавноразвиващ се индивид. Вземаш от кметчето списък с малкото останали земеделски земи, собственост на общината, избираш си едни хиляда, хиляда и сто декара и ТУК вече важното – след като обещаеш конкретно едни пари на депутата и кмета, те се договарят с някой бивш, до скоро действащ местен депутат от опозицията, който да им осигури гласове в Общинския съвет, срещу порция “дай ми, на ти”... (все пак там си има групичка, дето и за други неща си се договарят) и си готов!

После е още по-лесно: Кметът светкавично си върши работата! Подготвя документите на имотите. Дава своето съгласие и те обявява за инвеститор, щото си пуснал молба, че искаш да купиш едни земи, понеже даваш под наем и аренда такива... (КОЕТО НЕ Е ЯСНО КАКВА ИНВЕСТИЦИЯ Е ИЛИ ПО-ТОЧНО ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДАВА ОБЩИНСКА ЗЕМЯ БЕЗ НЕОТЛОЖНА НУЖДА).

Е, до тук така.

После идва договорката с депутата да се пуснат тия 40 имота в 15 землища вързани накуп, та местните земеделци да го дух@т, щото депозитът също е накуп и то половин милион, за да не могат дребните граждани да ти се пречкат. А като капак в тръжните документи за уж явния търг пишеш, че депозитът не се приспада от цената, та който и да играе, ако няма накуп милион и половина да не може да припари до тия земици...

Следва гласуване на всичкото това ЗАКОННО ограбване в местния Общински съвет.

Там, поради спецификата на назначените лумпени и партийните им зависимости, проблем никакъв!

Само едни наивници се опитват да спрат продажбата, щото земя не се продавала без нужда, а като се отхвърли предложението, пробват поне да се пусне търг, но имотите да са поотделно, та да влязат поне повече пари в тая бедна община, а и да могат местните жители поне да участват в търга, но с армията на орките и партийните тролове те не могат да мерят сили.

Мнозинството решава по команда. Наивниците да си реват. Колкото си искат... И следва най-интересното: На решението на Общинския съвет му се дава предварително изпълнение. Два дни след като е гласувано, се пуска и търгът. Сроковете – кратки, ама много кратки.

А за онези, които са дръзнали да си купят тръжни документи (за какво ли са такива за явен търг с наддаване!?), се иска едно удостоверение от общината, че не дължат местни данъци и такси.

Добре. Въпросът е за кого?! Щото като отидеш да си извадиш такова, ти отговарят, че става за две седмици, а търга е след пет работни дни.

Застраховка! Така се застрахова депутат, кмет, партия-грабител и разни други тролчета, вредители...

Тези елементи така си редят търговете. Законно. И ЗАКОННО ограбват и последните надежди на смачкания, мамен и краден български гражданин.

А схемата – тя работи безотказно. Пък и защо не – прокуратурата има поръчки да изпълнява, къде време за защита на общността и гражданите?!

Автор: Роси Кирова

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Декември 2018 21:40
  Откриха голямо количество заровен боклук с неясен произход в Червен бряг

  Кметът е разпоредил да бъдат сложени сигнални ленти, за да не се допускат хора до мястото със загробените отпадъци

 • Сряда, 12 Декември 2018 21:40
  Емил Димитров: В министерството стоят в коридора и чакат да ги арестуват

  Томислав Дончев: Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт,  той трябва да бъде отстранен

 • Сряда, 12 Декември 2018 21:40
  Планината, минералните води и културните събития в Троянския край съживяват туризма в региона, според кмета Донка Михайлова

  С красивите планински гледки и екопътеки, лековитите минерални води и атрактивни културни събития туризмът в Троянския край се съживява след края на извънредното положение и при спазване на противоепидемичните мерки заради коронавируса. За да напомни на гостите си колко прекрасно място за посещение е районът, Община Троян започва рекламна кампания, заяви в интервю за БТА кметът на планинската община Донка Михайлова.

  "В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян", посочи кметът.

  По думите й предвиждат се и редица събития, тъй като именно този вид туризъм през последните години е силно развит. Заради кризата с коронавируса се отчита 45 процента спад на посещенията в общината и 49 на сто намаление на нощувките. "Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян", заяви Михайлова и добави, че усилията ще бъдат насочени към събития, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.

  Вече всички културни институции работят, а хотелите и къщите за гости са използвали времето на извънредно положение, за да извършат ремонти и обновени да посрещнат гостите си, отбеляза Донка Михайлова.

  Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

  Следва цялото интервю:
  -  Как се отрази пандемията на туризма в община Троян?
  - В цялата страна туристическият сектор е един браншовете, които най-тежко пострадаха от кризата, тъй като заведенията бяха затворени. След едно силно начало на годината, през първите два месеца ние имахме ръст от 30 процента, а към днешна дата имаме 45 процента спад при посетителите и 49 процента при нощувките. Тежък удар за туристическия бизнес, който се надявам по-бързо да бъде преодолян.
  - С колко са намалели приходите на Община Троян?
  - Приходите като цяло за Общината са намалели с 23 процента. Това е сериозен удар върху приходната част на общинския бюджет. В сравнение с останалите общини в страната ние сме една от най-малко пострадалите, тъй като намалението се движи между 30 и 70 процента.
  - Как Община Троян подпомага бизнеса и в частност туризма?
  - Община Троян беше сред първите български общини, които започнаха с конкретни мерки в подкрепа на бизнеса, най-вече ресторантьорския. Ние освободихме напълно от наеми нашите наематели за периода на извънредното положение. Говоря за тези, които бяха закрити по силата на заповед на министъра на здравеопазването. Направихме 50 процента отстъпка в договорените наеми за тези, които работеха през този период. През периода на извънредното положение всички ресторантьори бяха освободени от т. нар. тротоарно право. В момента изработваме специален пакет от мерки в подкрепа на бизнеса. Предстои ни да преработим изцяло туристическата програма, като средствата от дейности, които реално не се състояха във времето на извънредното положение, ще бъдат вложени за реклама в подкрепа на туристическия бизнес и на всичко, което се произвежда на територията на община Троян.
  - Какви мерки за съживяване на туризма предвиждате?
  - Ще започнем в следващите дни рекламна кампания на района, която да напомни на потенциалните ни гости от страната и чужбина колко прекрасно място за посещение е Троянският край. В разговори сме с туристическия бранш. Предстои да подготвим и организираме атрактивни събития, тъй като именно събитийният туризъм в последните няколко години започва много силно да набира скорост в нашия край. Предстоят ни интересни за жителите на страната събития, като Българския фестивал на сливата, който беше признат за един от най-добрите в Европа. Между 18 и 22 септември ние очакваме гости от цялата страна. Ще идентифицираме събитията от културния календар на Общината, така че да има такива, които да привличат туристи най-вече събота и неделя.
  - Ако развитието на пандемията и мерките не позволят да се случат събитията в размера, в който са били предходни години, мислили ли сте и за такъв вариант?
  - Ако отново бъдат въведени рестриктивни мерки, едва ли бихме могли да имаме алтернативи. Ще работим своеобразно развитието на ситуацията. На този етап имам оптимизъм, че ще можем да компенсираме голяма част от загубите, които търпи туристическият бизнес.
  - Работят ли вече всички културни институции и какво предвиждат в най-скоро време?
  - На територията на общината работят абсолютно всички културни институции. Приемат посетители, разбира се, при спазването на мерките, гарантиращи безопасността и здравето на хората. Гостите на общината са добре дошли в Музея на занаятите, който миналата годината получи признанието на музейната общност в България и беше определен за "Музей на годината" за 2019 г. Очакваме ги в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, както и в Научно-природния музей в село Черни Осъм, който привлича децата с всички експонати, които формират любов към природата. Предстоят ни доста интересни събития, свързани със забележителни годишнини, сред които 150-тата годишнина от създаването на читалище "Наука - 1870" в Троян. Намерението ни беше да наситим цялата година със събития, които представят различните школи на изкуствата към читалището. Сега тази програма я преориентираме във времето. Основната част от събитията ги изнасяме на открито, като ключовото ще е през септември.
  - Казахте, че подготвяте рекламна кампания, към какво ще насочите туристите, освен събитията, които предвиждате?
  - Ще насочим туристите към Троянския край, защото Троян е в сърцето ни. Това е нашият призив към всички, които са се докосвали до нашия край. Тук, на територията на общината, чрез туристическия информационен център, с Центъра в Общината ние ще им предложим всички възможности, така че да усетят Троян в сърцата си. Ще ги поканим да посетят Троянския манастир, ще им покажем комплекса "Состра" и "Вия Траяна", всички културни институции, екопътеките, очарованието на планината. Ще ги поканим да поплуват в минералните води в Чифлик и Шипково. Надяваме се те наистина да запазят Троян в сърцата си, за да се връщат отново при нас.
  - Имат ли готовност хотелите и къщите за гости да посрещат туристи, имайки предвид противоепидемичните мерки, които трябва да спазват?
  - Хотелите и къщите за гости използваха периода на извънредното положение, за да направят основни ремонти и да посрещнат обновени своите гости. Вече част от тях предлагат атрактивни пакети. Издигат и свои слогани като: "Спаси любимото място". Голямата част от хотелите отвориха врати. Макар и чрез единични резервации се връща интересът на отделни семейства и групи за посещение на нашия край. В условията на конкуренция ние очакваме атрактивни цени за гостите.
  - Какви са очакванията за този туристически сезон?
  - Ние очакваме туристите да оценят, че след този критичен за здравето на всеки български гражданин период, планината дава здраве, минералната вода укрепва имунитета. Тук, в планината, те в най-малка степен са застрашени, защото дистанцията е неизбежна и ще успеят да съчетаят грижата за здравето си с удоволствието, което ще получат сред красотата на Троянския балкан и минералните води, с които нашият край е богат.
  - Ще има ли все пак страх в туристите?
  - Естествено, че всички ние сме по-предпазливи, по-внимателни. Мисля, че тези два месеца ни научиха, че трябва да спазваме определени правила, че трябва да избираме местата, които в максимална степен предпоставят грижа за здравето.
  - Как ще призовете туристите?
  - Елате при нас и ще усетите, че Троян е в сърцата Ви.

Оставете коментар