Четвъртък, 04 Юни 2020

Четвъртък, 14 Февруари 2019 06:46

Софийска адвокатска кантора – връзка между банкерката Петя Славова и каптагоновия бос Цветан Цанев

Адвокатско дружество, регистрирано в София, е най-вероятната връзка между шефката на Надзорния съвет на „Инвестбанк“ АД Петя Славова и скандалния каптагонов бос от ДС Цветан Цанев.

Адвокат Велимир Атанасов и съдружникът му Мартин Божанов са партньори в консултанските дружества „Бърд Консултинг“, „Холк Консултинг“ и „ИБ-Консултинг 1“, показва справка в Търговския регистър.

Именно тези дружества с управител Мартин Божанов са и основните консултанти на „Инвестбанк” и лично на собственичката Петя Славова. Нещо повече, тези компании са най-доверените съветници на Славова, представлявайки банката по най-важните дела, а именно наказателното дело, по което бяха осъдени бившият изпълнителен директор на банката Владимир Владимиров и счетоводителят Петър Маринов.

Същите адвокати представляваха „Инвестбанк” във връзка със скандалния случай ДИГ-94. Нека припомним, че през 2015 година банката бе осъдена на втора инстанция да плати 1,19 млн. лева на фирмата „Диг-94” ЕООД, като съдия изпълнител бе направил запор за сумата.

Тогава обаче „Инвестбанк” оспори запора и обжалва решението във Върховния съд. БНБ с писма до съдия изпълнителя също оспори запора, като от Централната банка написаха, че изпълнението на съдебното решение ще нанесе „увреда” на „Инвестбанк” (като че ли тя е над съда и трябва да й се опрости).

И точно в този момент на съпротива срещу изплащането на дължимата сума, се оказва, че „Инвестбанк” вече е изплатила на неизвестния никому (освен на полицията) събирач на железа, регистриран за кражби – Васил Колев от кв. „Модерно предградие”. Оказа се, че Колев се е бил регистрирал с фалшиви документи като съуправител на едноличната фирмата „ДИГ-94” ЕООД. Той дори е бил вписан от Агенцията по вписвания на 13 август 2015, като още същия ден е постигнал споразумение с банката и тя му е открила сметка в свой клон в центъра на София, като му е изплатила на каса в брой над 1 милион лева.

И тук стигаме до най-интересното. Оказва се, че същата кантора представлява не друг, а скандалния каптагонов бос от бившата Държавна сигурност Цветан Цанев по две дела по описа на СГП. Става дума за прокурорски преписки с номера 46322/2013 и 3961/2014 година. И двете дела са по сигнал във връзка с извършена измама, като те са подадени именно от въпросните адвокати надлежно упълномощени от самия Димитрийка Андреева, която пък в същото време е член на Надзорния съвет на „Инвестбанк“. От друга страна пък се оказва, че лично Цветан Цанев персонално е дал обяснения пред органите на досъдебното производство, че именно той е измамен в лицето на неговото дружество „Петро Алианс АГ“, регистрирано в кантон Цуг в Швейцария.

Всъщност, от горното се разбира основно фактът, че между шефката на „Инвестбанк“ Петя Славова и международния аферист Цветан Цанев има повече от пряка връзка, част от която може би са Велимир Атанасов и неговият съдружник Мартин Божанов. Този факт става още по-любопитен, допълнен от упоритите твърдения, че именно Цанев е един от скритите акционери в банката на Петя Славова. Твърди се, че „топла връзка“ на Цанев в управлението на финансовата институция е самата Димитрийка Андреева, която пък, както вече стана ясно, е член на Надзорния съвет на банката.

Към всичко това трябва да добавим и настойчивите твърдения, че Мартин Божанов минава за един от най-доверените хора на собственичката на „Инвестбанк“ Петя Славова.

източник: bgregioni.com

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар