Събота, 06 Юни 2020

Четвъртък, 21 Февруари 2019 14:08

Зам.-кмет на Пловдив вдигна къща на 5 етажа в "Капана"

Купил една втора идеална част от имота на пъпа на града за 40 000 лева, другата придобил безвъзмездно

В момента зам.-кметът Димитър Кацарски живее в луксозна пететажна къща в „Капана” заедно със съпругата си Гинка и малкия им син Александър. Това е една от най-новите и представителни жилищни сгради в квартала. Намира се на тихата павирана уличка „Куртевич”, която преди две години беше забранена за коли, след като Община Пловдив щедро инвестира в изграждането на пешеходната зона. в. "Марица".

Къщата на инж. Кацарски, боядисана в сиво, представлява партерен етаж, в който има малка сладкарница, три жилищни етажа, свързани помежду си в вътрешна стълба, и мансарда. За внушителната придобивка на дясната ръка на градоначалника в Община Пловдив се разбра през 2016 г., когато в стара сграда на ул. „Куртевич” започна мащабно преустройство. След ремонта съществуващата постройка коренно се промени - беше надстроена с мансарда, етажите бяха свързаха с вътрешно стълбище, за да се ползват като еднофамилна къща.

На фасадата бе положена топлоизолация, изцяло е подменена и дограмата. Луксозната реконструкция на пъпа на Пловдив предизвика доста коментари, включително и за това, че с новия си облик сградата никак не се вписва в атмосферата на зоната.

В обновения дом зам.-кметът се настанил с новата си съпруга - Гинка Кацарска. Преди да излезе в майчинство, тя беше негова лична секретарка и като орлица пазеше началника си от нежелани посетители в кабинета му на десетия етаж в бившия партиен дом. След раждането на сина си Кацарски често е забелязван по обяд да се разхожда с детската количка и младата си съпруга из „Капана”.

И този имот на Кацарски някога е бил общински, макар по онова време той да не е имал нищо общо с политиката и местната власт. Навремето на партерния етаж във въпросната сграда на ул. „Куртевич” се помещаваше книговезница на общинското дружество „Единство”. В началото на века, при ликвидация на фирмата, обектът е бил обявен на търг и Кацарски предвидливо го е купил. Не е ясно как е станало това, след като основната част от активите на „Единство” отидоха при Георги Райков, който днес е крупен бизнесмен, инвестиращ в производство и търговски центрове.

Запитан как се е сдобил с имота на ул. „ Куртевич”, зам.-кметът обясни, че го е купил още през 1992 г. и дълго време го е отдавал под наем. Преди да се премести в пететажната къща в „Капана”, Димитър Кацарски живееше с първата си съпруга Диана Кацарска в хубава къща на Сахат тепе. На въпрос на "Марица" с какви доходи е направил скъпия ремонт на къщата на ул. "Куртевич", зам.-кметът беше изтъкнал, че още през 1993 г. е създал собствена фирма „Калдис” с шивашки цех, която му носи добри доходи. Между думите му и данните в декларацията до Сметна палата при влизането на инж. Кацарски в местната власт /2011 г./ обаче има разминаване. От въпросната декларация се разбира, че той е придобил една втора идеална част от имота на ул. "Павел Куртевич" 6 А с обща площ 320 кв. метра не през 1992-а, а през 2004 г., като е платил за терена в "Капана" 40 000 лева.

В декларацията му за 2016 г. се посочва, че е придобил безвъзмездно още една втора идеална част от сградата и 55 кв. м земя. От документа не става ясно какво точно се има предвид под "безвъзмездно", от кого и с каква процедура Кацарски е осъществил "придобиването". Както и да е станало това, от този момент зам.-кметът вече е единствен собственик на имота. Същата година той направи голямото преустройство на сградата, което според специалистите се равнява на ново строителство и струва най-малко половин милион лева.

Димитър Кацарски е назначен за зам.-кмет в Община Пловдив през ноември 2011 г. - веднага след встъпването на Иван Тотев на длъжност градоначалник. Преди да влезе в екипа на Тотев, е бил директор на РДНСК - Пловдив.

На осмата година в управленския екип инж. Кацарски се счита за верен и много приближен човек на кмета. Двамата бяха обвинени по нашумялата история с нарушенията при провеждането на процедурата за обществена поръчка за зоопарка. Димитър Кацарски е бил назначен за председател на тръжната комисия за избор на изпълнител, при което според държавното обвинение е нанесена щета в размер на близо 700 000 лева. Проверката на "Антикорупция" и до днес не е приключена.

източник: marica.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар