Сряда, 21 Август 2019
Сряда, 06 Март 2019 22:32

След 8 години съдебни битки, акцията „Спокойствие” завърши с оправдателни присъди за служителите на ДАИ

"Рекетьорите" от ДАИ-Стара Загора и АПИ, арестувани шумно преди 8 години, са оправдани заради калпавото разследване и негодните обвинения на ГДБОП - Стара Загора и Окръжна прокуратура - Стара Загора от 2011.

В сряда Осми състав на Специализирания наказателен съд в София прочете присъдата си на НОХД № 599 от 2016 г., с която оправда изцяло подсъдимите Ангел Манев Димитров, Деян Димов Славов, Георги Момчилов Георгиев, Стоян Тодоров Стоянов и Любен Георгиев Мерджанов – бивши служители на ДАИ – Стара Загора.

Разследването по това дело започна с показни арести под името акция „Спокойствие”, когато бяха задържани всички подсъдими в периода 15 юли – 15 август 2011 г. След три години, през месец май 2014 г., делото бе внесено в Специализирания наказателен съд от Окръжна прокуратура – Стара Загора.

След неколкократни връщания в Старозагорската окръжна прокуратура, делото започна в началото на 2016 г. пред Специализирания наказателен съд и завърши днес, на 06.03.2019 г., с посочения по-горе съдебен акт, а именно: цялостно оправдаване по всички необосновани обвинения за подкупи и престъпления по служба, повдигнати от Окръжна прокуратура – Стара Загора!

Припомняме, че през 2011 г. седем служители на ДАИ – Стара Загора и агенция „Пътна инфраструктура“ и двама представители на фирми, изпълняващи ЛОТ 2 по АМ „Тракия“ бяха задържани при шумно обявената акция, наречена „Спокойствие“.

През 2016 г. Специализираният наказателен съд да даде ход на дело срещу бившия шеф на ДАИ-Стара Загора Ангел Димитров и подчинените му Деян Славов, Любен Мерджанов , Георги Георгиев и Стоян Стоянов, срещу които са повдигнати обвинения за получаване на подкупи. Като обвиняеми бяха привлечени и представителят на старозагорската фирма – изпълнител на магистралата Стоян Михов и управителят на една от фирмите-подизпълнители - Динко Динев, както и служителите на АПИ Николай Василев и Георги Апостолов.

Василев и Апостолов от АПИ бяха арестувани в селска кръчма точно в момент на получаване на 7 200 лв. от Михов и Динев. След обиск в офиса на АПИ бяха намерени и иззети още 16 000 лв., за чийто произход липсва обяснение.

Още при ареста беше изнесена информация от МВР, че групата е била създадена, за да рекетира транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за изграждане на ЛОТ 2 от трасето на автомагистралата между Стара Загора и Нова Загора. Чиновниците от ДАИ и АПИ обещавали „спокойствие“ (откъдето дойде и името на акцията) за претоварените камиони.

Само за последните три години са осъществени над 45 пътувания между наказателните съдилища на Стара Загора и София – разходи от бюджета на данъкоплатците. През всички тези 8 години делото се препъваше няколко пъти заради проблеми с обвинителния акт. И провалът е заради калпавото разследване на ГДБОП – Стара Загора и нескопосано направените обвинения на Окръжна прокуратура Стара Загора от 2011 г.

Напомняме и последния доклад на Европейската комисия, в който се визира корупцията и правораздавателната система, както и липсата на напредък поради представяне на негодни доказателства. 

BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 06 Март 2019 22:32
  Четири демонстрационни центъра за тестване на тол услуги започват работа от днес

  В центровете с помощта на служители на Националното тол управление ще може да се тества купуването на маршрутни карти от четирите канала, по които АПИ ще ги продава – терминал за самообслужване, сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и от гише

 • Сряда, 06 Март 2019 22:32
  Задържаха полицейски инспектор с подкуп

  Гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост

 • Сряда, 06 Март 2019 22:32
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Оставете коментар