Петък, 29 Май 2020

Вторник, 26 Март 2019 06:51

И Левон, и жената на Панов с апартаменти в „Артекс”

Апартаментгейт е на път да направи всички на властови позиции съседи в евтини, но луксозни апартаменти

Пореден скандален епизод от драмата "Апартаментгейт" излезе на бял свят. Този път той е свързан с все още главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

Според публикация в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ Хампарцумян се е сдобил с апартамент от строителната фирма "Артекс" на ул. „Тинтява“ в столичния квартал „Дианабад“. Това обаче е станало на тройно по-ниска цена от принципната за региона. Банкерът купува 326 кв. метра за 420 000 лева, т.е. 660 евро на квадратен метър - в сграда "Виделина", където според "Биволъ" апартамент от 75 квадратни метра с гараж от 24 квадратни метра струва 220 000 евро.

Сайтът за разследваща журналистика обаче посочва, че сделката за апартамента на Хампарцумян е завършена в деня, в който "Уникредит Булбанк" одобрява кредит от 28 359 535 лева за фирма "Крон 21" (28.06.2018). Става въпрос за договорна ипотека върху имот за застрояване с площ 9911 кв. метра на бул. "Г.М. Димитров" в "Дианабад". Около месец по-късно "Крон 21" бива придобита от "Артекс Инженеринг". Практиката в банковата сфера е заеми за такава голяма сума да се одобряват от колективен орган на съответната банка т.е. не еднолично. Actualno.com се свърза с пресцентъра на "Уникредит Булбанк" и постави въпроса дали банката счита, че има конфликт на интереси в случая и дали ще бъде наложена вътрешна санкция, ако финансовата институция заеме такава позиция. * (обновено към 15:55 часа) От пресцентъра ни отговориха, че банката не предоставя публично информация за настоящи, минали или потенциални клиенти. Припомняме, че от 1 май, 2019 година, Хампарцумян вече няма да е главен изпълнителен директор и председател на УС на "Уникредит Булбанк". Иначе скандалът с апартаментите тръгна от втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. След това в историята се появиха Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Срещу Цветанов вече тече проверка в прокуратурата.

Резултат с изображение за лозан панов и левон хампарцумянСвързано изображение

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, също се оказва находчив купувач на евтини жилища. Апартаментът от „Артекс” на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. Елисавета Панова е платила 93 004,5 лв. за обща площ от 211,2 кв.м., при пазарна стойност на имота по това време от 455 761 лв., съобщава специализираният сайт „Правен свят”.

Според справка в Имотния регистър, на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат.

Според един от най-големите сайтове за недвижими имоти установи, средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и двата гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв. 

От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Макар да се оказва, че е платила около три пъти по-малко от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м.) и от министъра на правосъдието в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м.) за техните апартаменти в кв. "Изток", жената на Лозан Панов купува своя имот от "Артекс" в не по-малко луксозна откъм изпълнение сграда, при това намираща се само на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в някогашния жилищен комплекс "Червена звезда", сега квартал "Изгрев".

Досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени, макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство. Избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице. 

Преди две седмици заради отказ да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 г., Административният съд в София-град окончателно потвърди глобата от 1000 лв., която Панов трябва да плати за допуснатото административно нарушение. Казусът продължи близо две години, като Панов обжалва наказанието пред две съдебни инстанции, които потвърдиха, че е бил длъжен да направи публично достояние имуществото си. Заради нарушението срещу семейство Панови започна и пълна данъчна ревизия, която установи несъответствие в доходите им за повече от 100 000 лв., като казусът продължава да е висящ.

Имотът в "Изгрев" е един от много, които Елисавета и Лозан Панови притежават, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на силно занижени цени. В конкретния случай обаче евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на "Артекс", строителната компания реализира своите проекти изцяло на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби.

След като миналия петък стана ясно, че Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват дали при председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов може да се говори за облагодетелстване чрез лобизъм, свързан с приетата от Народното събрание поправка в Закона за устройство на територията, то би било редно да се установи – дали и как съдебната власт е разглеждала конкретни казуси, свързани с дейността на фирма, чийто купувач на преференциални цени се оказва и съпругата на председателя на Върховния касационен съд.

Резултат с изображение за апартаментгейт

Скандалът Апартаментгейт започна с публикация на “Свободна Европа” която съобщи, че шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от фирмата “Артекс” луксозен апартамент с частен “ВИП асансьор” и отделен гараж за две коли на цена многократно по-ниска от пазарната – 627 евро на кв.м. Пазарните цени за жилища в района са от 2600 евро на кв. м., а кооперацията където е апартаментът на Цветанов е сред най-елитните в столицата.

Изданието изнесе подробности, че това е станало със заменка на два апартамента на Цветанов. които в същия ден – 12 юни 2018 г., са били препродадени от “Артекс” на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Едновременно с това разследване на “Антикорупционен фонд” огласи подобни сделки извършени от Цецка Цачева и Вежди Рашидов. Според АКФ разликата между пазарната цена и цената, платена от политиците е до 4 пъти.

източници: bivol.bg и legalworld.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар