Четвъртък, 16 Юли 2020

Понеделник, 17 Юни 2019 10:32

Разследват кмета на Костенец за корупция

Операцията се провежда със съдействието на КПКОНПИ и СДВР

Все още няма подробности около акцията на спецпрокуратурата и Антикорупционната комисия срещу кмета на Костенец Радостин Радев.

От спецобвинението съобщиха тази сутрин, че тя е по разследване за корупционни практики и че се провеждат обиски и разпити. 

Според неофициална информация, тази сутрин разследващи и СДВР са влезли в дома на Радев, а от известно време той е в сградата на Общината. Документи се изземват и от двете места, съобщава БНР.

За съмнителни обществени поръчки, освен кмета на Костенец, се проверява и частно лице.

Радостин Радев е кмет на Костенец втори мандат с подкрепата на БСП и е поредният, който попада в полезрението на спецпрокуратурата след като т.нар. "корупционни престъпления" на представители на местната власт преминаха в нейната компетентност.

По-късно ще стане ясно ще бъде ли обвинен Радев и за какво точно, както и дали - както при последните два случая с разследвани градоначалници - на Божурище - Георги Димов, и на пловдивския район "Северен" - Ральо Ралев, прокуратурата ще го иска за постоянно в ареста.

Акцията на спецпрокуратура, Антикорупционната комисия и СДВР днес в Костенец идва след подобна - буквално преди десетина дни - срещу кмета на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев. По обвинение в искане на подкуп той е в ареста с решение на спецсъда. Под стража е и кметът на Божурище Георги Димов заради манипулиран търг за продажба на безценица на четири общински имота.

Обект на разследване са и други градоначалници, като първият знаков случай беше Десислава Иванчева - преди малко повече от година, която даже има 20-годишна осъдителна присъда - на първа инстанция, за искане на подкуп.

При една от поредните акции „Кмет“ заместник-главният прокурор коментира: „Много се краде и се краде нагло“ и напомни, че тези престъпления вече се разследват от спецпрокуратурата и препоръча на местните власти „да си ъпдейтнат ситуацията“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар