Четвъртък, 09 Юли 2020

Събота, 22 Юни 2019 11:27

Купувачът на ЧЕЗ – отхвърлен от Гърция за липса на капитали и глобен за картел

Централната банка на Атина три пъти е давала отказ на дружеството, а друга фирма на кандидата е глобена в Румъния за картелно споразумение

 

Новият купувач на ЧЕЗ – „Еврохолд“, е с още по-скандално досие от предишния кандидат за енергоразпределителното дружество, доставящо тока на една трета от страната – „Инерком“ на Гинка Върбакова, пише "Монитор".

Проверка в регистрите показва, че дъщерно дружество на „Еврохолд“ е било отхвърлено от Гърция като инвеститор заради липса на капитали.

В друга наша съседна държава пък – Румъния, отново фирма от структурата на „Еврохолд“ е била глобена за картелно споразумение на застрахователния пазар. Отделно се оказала с огромна капиталова дупка и се е наложило да премине оздравителна програма.

Че „Еврохолд“ е на път да придобие ЧЕЗ бе обявено от самия холдинг в четвъртък, вероятно не случайно – след края на работния ден. Тогава от дружеството обявиха, че са сключили договор за закупуване на българските активи на чешката компания срещу впечатляващата сума от 335 млн. евро. Самите пари обаче щели да дойдат не само от собствени средства, но от външно финансиране, като за целта били в преговори с кредитни институции.

С какви средства точно „Еврохолд“ ще придобие ЧЕЗ е и най-голямата въпросителна в тази сделка.

Именно затова малко след анонса, че двете компании са в преговори за сключването на договор, Комисията за финансов надзор стартира проверка, която обаче и към настоящия момент не е приключила.

Самата сделка още не е финализирана, защото трябва да се произнесат регулаторите – освен КФН, Комисията за защита на конкуренцията и КЕВР. Именно при регулаторната проверка беше спрян опитът за покупка на ЧЕЗ от предния т.нар. „инвеститор“ - „Инерком“ със собственик Гинка Върбакова.

Справката в досегашната инвестиционна дейност на холдинга показва, че финансовото състояние на „Еврохолд“ и негови дъщерни дружества е събудило сериозни съмнения в съседните ни държава.

Така например гръцката централна банка три пъти е отказала на застрахователна компания от групата да купи гръцката Креди Агрикол, действаща в областта на животозастраховането. Последният отказ е от 21 януари тази година. Гръцката банка безапелационно порязва дружеството на „Еврохолд“, като се мотивира с изключително тежки аргументи и изразява съмнение относно финансовата стабилност на кандидат-купувача. Като проблем финансовият регулатор в Атина посочва това, че членовете в групата на „Еврохолд“ до голяма степен разчитат на външни заеми и на прехвърляне на акции помежду си, а не на собствен капитал. Посочва се, че тази стратегия довела до големи щети в Румъния, където кандидат-купувачът притежава застрахователна компания.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Като се имат предвид тези проблеми в Румъния се стига до извода, че кандидат-купувачът не отговаря на принципите, съществуващи в Европейския съюз, по отношение на застрахователните пазари, категорични са от гръцката банка.

Ако се даде възможност на дружеството на „Еврохолд“ да влезе в Гърция, това ще доведе до необмислено нарушаване на балансите и европейските принципи на застрахователните пазари. Тази политика на вземане на външни кредити може да предизвика сериозна заплаха за кандидат-купувача и да го направи неплатежоспособен, пише в решението си гръцката банка.

Оттам посочват още, че дружеството на „Еврохолд“ не разполага с достатъчно ноу-хау и опит в областта на животозастраховането – в тази област, в която искат да навлязат в Гърция.

Накрая заключението на гръцката банка гласи: кандидат-купувачът е в незадоволителна позиция по отношение осигуряването на достатъчно капитал.

Още по-драстично е положението в Румъния, въз основа на което гръцкият регулатор отказва сделката в южната ни съседка.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар