Сряда, 23 Септември 2020

Понеделник, 20 Януари 2020 20:15

Защо липсват лекарства в аптеки „Марешки“?

Схема за източване на НЗОК – изчезват животоспасяващи лекарства от аптеките на Марешки още на първата седмица от зареждането

След като управителят на НЗОК Дечо Дечев потвърди на специално изслушване в Народното събрание, че с лобистки закон се насочват пари на НЗОК към частни болници, източници на BIG5 разкриха пред медията ни схема от аптеките на Марешки.

Нагледният пример за отклоняване на животоспасяващи лекарства и съответно на източване на средства, е от аптеки във Варна. Служител в една от аптеките на Марешки в морския град е потресен от неуважителното и истерично поведение на местната градска мениджърка и е готов да напусне работа. Пред репортер на BIG5 той сподели, че след като се заредят лекарства в аптеките – важни лекарства, които по закон трябва да се намират в наличност, те изчезват до третия ден заради паралелен износ.

„Източване на здравна каса е налице, но по-важното е, че на никой не му пука за пациентите, които остават без жизненоважни лекарства. Ако и другите аптеки също изнасят паралелно лекарства, то в аптеки „Марешки“ процентът на паралелен износ е повече от 80%“, споделя пред медията ни фармацевт от Варна.

Липсата и недостигът на лекарства се забелязват от фармацевтичните екипи, но никой нищо не може да направи, след като има заповед от “горе”. Също така служителите в аптеките се притесняват, че ако тази информация стигне до производителите на лекарства, с които работят аптеки „Марешки“ и имат подписани споразумения за минимални количества, които трябва да са в наличност в аптеките всеки месец, биха потърсили законова намеса и най-малкото биха го санкционирали, коментират нашите източници от фармацевтичните среди.

Напомняме, че управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в четвъртък потвърди пред народните представители, че Касата е надплащала за определени лекарства на частни болници и че около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена за едно и също лекарство.

Няколко пъти в изказването си пред депутатите д-р Дечев подчерта, че не става въпрос за нарушение на закона, а за лобистки текстове, приети преди четири години, които изключват частните болници от провеждането на търгове за лекарства. По думите на Дечев трябва да се установи как се стига до получаваната максимално висока цена в дадена болница, на която тя фактурира, при положение, че доставчикът я получава от производителя на 85% по-ниска цена, отколкото продуктът е регистриран.

Така логично възниква и въпросът как народният представител Веселин Марешки гласува закони за собственика на верига аптеки „Марешки“ и къде се губят животоспасяващите лекарства от аптеките му?

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар