Петък, 29 Май 2020

Неделя, 03 Май 2020 20:24

Според западни служби Китай криел данните за коронавируса

Според австралийското издание "Дейли Телеграф" властите в Китай са имали информация, че коронавирусът се предава от човек на човек още в началото на декември 2019 г., но официално го признаха едва на 20 януари тази година, съобщава ТАСС.

Австралийското издание "Дейли Телеграф" съобщава за подозренията на разузнаването на няколко западни страни, че китайските власти дълго време са мълчали и са унищожавали данни за новия тип огнище на коронавирус в Ухан. Изданието твърди, че се е запознало с доклад от петнадесет страници, съставен от разузнавателните служби на Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и Обединеното кралство.

Вестникът твърди, че според разузнавателните служби китайските власти са накарали лекарите, докладвали за новата инфекция, да мълчат, унищожили са биоматериал от лабораториите и не са предали необходимата информация на специалисти, работещи над ваксина. Освен това, според публикацията, китайските власти са имали информация, че вирусът се предава от човек на човек още в началото на декември, но официално го признаха едва на 20 януари.

Изданието добавя, че разузнавателните служби се разминават в оценките си за произхода на вируса. Според "Дейли Телеграф" САЩ са склонни да приемат версията за изтичане на коронавируса от лаборатория, а австралийското разузнаване смята, че официалната версия на китайските власти е по-надеждна.

По-рано държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че разчита китайските власти да позволят на чуждестранни специалисти да влязат в лабораторията в Ухан, от която според редица американски медии може да е започнало разпространението на новия коронавирус, припомня ТАСС.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар