Неделя, 20 Септември 2020

Вторник, 09 Юни 2020 14:29

Скандал! „Суджукът“ Живко Мартинов, бившият шеф на КЗП и депутат от ГЕРБ-Добрич завлекли китайски инвеститори с 14 милиона евро!

 Тримата ползвали протекцията на настоящия депутат от ГЕРБ Румен Иванов, който им осигурявал чадър върху реализацията на различни схеми, включително и един куп далавери в сектора на земеделието

 

Скандално известният бивш депутат от ГЕРБ и лице на аферата „Суджукгейт“ Живко Мартинов, заедно с бившия шеф на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров и бившия шеф на полицията в Добрич – Валентин Василев, са завлекли с 14 000 000 евро китайски инвеститори, имащи намерение да строят ветропаркове в Добруджа. 

Тримата ползвали протекцията на настоящия депутат от ГЕРБ Румен Иванов, който им осигурявал чадър върху реализацията на различни схеми, включително и един куп далавери в сектора на земеделието. Това показва сигнал от потърпевши, получен в редакцията на BIG5. 

Схемата с китайските инвеститори се развива в периода 2011 – 2013 година, показва искова молба до Софийски градски съд от „Си Ай Би Холдинг“ ЕАД с изпълнителен директор Гриша Ангелов.

 

В молбата си от 11.07.2013 г. засегната компания иска от съда да обяви за „нищожен по отношение на ответниците на Договор за продажба на дружествени дялове, вписан в регистъра на Нотариалната камара под № 210“.

Предмет на въпросния процесен договор е продажбата на притежаваните от „Си Ай Би Холдинг“ 245 дяла от капитала на „Смин Еко Енерджи 12“ ООД. 

Според твърденията на изпълнителния директор Гриша Ангелов, договорът за продажбата на притежаваните от „Смин Еко Енерджи 12“ е нищожен, тъй като е привиден договор. Той противоречи на закона, тъй като липсва съгласие за сключването му. 

Каква е фабулата? 

През 2011 г. Живко Мартинов, Дамян Лазаров и Валентин Василев обещават на китайския инвеститор, че ще му осигурят терени в Добруджа за строеж на ветропаркове. В схемата, в която са намесени серия от фирми, чрез юридически врътки успяват да измъкнат от инвеститорите 14 милиона евро, без реално да изпълнят ангажиментите си, а след това напускат общата фирма. В компанията остават Валентин Василев и дъщерите на Дамян Лазаров, като по този начин бягат от отговорност.

Валентин Василев: Добруджа можеше да е в „А” група, но един ...

 Валентин Василев

В същото време, източниците на BIG5 твърдят, че именно въпросните лица заедно с депутата от ГЕРБ Румен Иванов образуват един от най-мощните картели в земеделието у нас. В продължение на години те придобиват хиляди декари земеделски земи не само в Добруджа, но и в землището на Разград, като заменят арендовани пасища и пустеещи земи за обработваема плодородна земя. 

Припомняме, че през 2017 г. бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, се прочу с аферата „Суджукгейт“ и с това, че изнудвал бизнесмен за тонове суджук от името на премиера Бойко Борисов. Тогава прокуратурата му повдигна 6 отделни обвинения.  Освен за "Суджукгейт", Мартинов бе обвинен още за оказване на натиск над полицейски началници, прокурори и други собственици на фирми. Бившият депутат бе обвинен и за това, че в периода 2012-2013 г. поискал на няколко пъти от добрички бизнесмен тонове суджук и десетки килограми филе "Елена" и телешка пастърма, заплашвайки с проверки от полицията, данъчните и Агенцията по безопасност за храните.

Дамян Лазаров пък подаде оставка като шеф на КЗП по настояване лично на премиера Борисов без разяснения. Той бе председател на комисията три мандата поред и бе наложил впечатлението, че е несменяем и недосегаем, а през това време – уж докато  изпълнява безпристрастно функциите си по контрола на пазара, неговите дъщери са собственици на 56 търговски дружества, повечето от които в зелената енергия.

Очаквайте продължение от мащабно разследване във връзка с измами със земеделски земи в района на Добруджа.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 09 Юни 2020 14:29
  Десислава Атанасова: Разпад на ГЕРБ няма да има

  „Разпад на ГЕРБ няма да има, колкото и това да пророкуват нашите политически опоненти. Като управляваща партия сме правили немалко грешки, но навреме взимаме своите поуки“, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по БНТ

  „Първо за 10 години в управление реално в изпълнителна власт, в законодателна власт, която и да е политическа партия, вероятно носи негативи. Ние сме виждали, че и за по кратко време негативите са огромни. Така или иначе ГЕРБ като управляваща партия вероятно е правила немалко грешки, въпросът е, че ние навреме вземаме своите поуки. Винаги, когато е поставено под съмнение дали личността на определен политик или определена политика, то ние преразглеждаме своето решени и към политиката, и към определения човек. Примери много. ГЕРБ е демонстрирала, ако не друго, че политически чадър над никого не отваря, когато става въпрос за скандал или корупционна практика и мое да чува гласа на хората.

  По думите й при всички случаи трябва да се констатира кои са срещу ГЕРБ. „Вероятно вие ще цитирате последното социологическо проучване, което дава огромен процент на хората, които подкрепят протестите. В голямата си част хората, които са на улицата имат смислени искания, но има една огромна част от тях, които са инспирирани и подкрепени от политически партии, от политици, които явно демонстрират своя негативизъм към управляващите. Това е съвсем нормално за всяка една опозиционна сила“, заяви още Десислава Атанасова.

  „Най-добрият мерител за общественото довери, това са изборите. Това е вотът на суверена“, допълни още Атанасова.

  Депутатът от ГЕРБ припомни, че партията е безапелационен победител на местните и европейските избори.

  „Съвсем друго е да викаш „Оставка“ на площада, да казваш, че си алтернатива, да протестираш срещу модела, но когато трябва реално да покажеш политика, когато трябва да издигаш личности, няма как да не участваш. Пример следващата седмица има частични местни избори“, коментира още Атанасова.

  Атанасова коментира и последните промени в изборния кодекс като отрече каквато и да е възможност за манипулация на идващите избори. По думите й е нормално те да се провеждат комбинирано както досега, а именно чрез машинно и електронно гласуване. Такива са били и последните местни избори.

  „Ако кажем, че гласуването с хартиени бюлетини може да бъде манипулирано, защо в столични райони, спечелиха хора от „Демократична България“, манипулирани ли са тези избори“, попита риторично Атанасова.

  Тя коментира също така, че е нормално да се увеличи ролята на референдумите, защото така се дава възможност на хората да участват пряко в управлението на страната.

 • Вторник, 09 Юни 2020 14:29
  Харалан Александров. „Доставчик на услуги“ на ГЕРБ. Незаконно е и неморално

  Когато моят СКЪП приятел Харалан Александров говори по вестници и телевизии, го прави като персонал на ГЕРБ, да си знаете, защото не ви го казват.

 • Вторник, 09 Юни 2020 14:29

Оставете коментар