Вторник, 29 Септември 2020

Четвъртък, 23 Юли 2020 12:23

Лаборатории на Пентагона в Казахстан изследват биоагенти за биотероризъм

Американски военни учени от Медицински изследователски център за военноморските сили на САЩ, Сребърна пролет, Мериленд са изследвали агенти за биотероризъм в биолабораториите на Пентагона в Казахстан, разкриват научни документи.

Пентагоновият отдел A1266, заедно с местните учени, са събрали 40 000 кърлежи от 13 региона на Казахстан и са изолирали четири биоагенти, които представляват сериозна заплаха от биотероризъм: Вирус на енцефалит, пренесен от кърлежи (TBEV), Кримско-Конго хеморагичен вирус (CCHFV), Rickettsia и Coxiella burnetii (причинител на Q треска). Тези биоагенти имат потенциал да бъдат разработени за масово разпространение на аерозоли и да се използват като биооръжие.

Програмата на Пентагона за кърлежи и болести, пренасяни от кърлежи в Казахстан, започна преди десетилетие, според проучването, публикувано от Националната медицинска библиотека на САЩ през 2016 г. „Имаме съществени нови данни за сериозна болест, пренасяна от кърлежи в Централна Азия, от важни както за местните и глобалните органи за обществено здраве, така и за американското министерство на здравеопазването “, твърдят изследователите. Всички биоагенти, открити в заразени кърлежи в Казахстан по програмата DoD, в миналото са били изследвани като потенциални биологични оръжия.

Кримско-Конго хеморагична треска (CCHF)

Вирусът на хеморагична треска от Кримско-Конго (CCHF) причинява тежка и често фатална хеморагична болест при хората със смъртност приблизително 30% и няма налична одобрена ваксина. CCHF вирусът е признат за възможен причинител на биотероризма. В Ирак той е проучен като потенциално биологично оръжие, а също така е показано, че вирусът може да бъде разпространен чрез аерозолиза.

Вирус на енцефалит от кърлежи (TBEV)

TBEV е класифициран от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ (NIAID) като причинител на биотеррор категория C и има потенциал да бъде разработен за масово разпространение, което води до висока заболеваемост и смъртност.

Рикетсиални заболявания и Q треска

Rickettsia prowazekii и Coxiella burnetii, причинителите на тиф и Q треска, съответно в миналото са били оръжейни и тествани на място от САЩ, Япония и Съветския съюз. Поради техните уникални биологични характеристики, като устойчивост на околната среда, малък размер, аерозолна трансмисия, постоянство при заразени гостоприемници, ниска инфекциозна доза и висока свързана с тях заболеваемост и смъртност, Rickettsia prowazekii и Coxiella burnetii могат да бъдат въоръжени. Тези биологични признаци биха направили патогенните рикетсии желателни агенти за биотероризъм.

Пентагоновият блок A1266 също е изследвал Rickettsia при заразени бълхи, събрани в Алмати, Казахстан.

Коронавирусни изследвания

Друг проект на Пентагона изследва коронавирусите при прилепите (2015 – 2018). От три пещери в Казахстан бяха събрани общо 200 проби гуано прилеп. Като цяло, 25 (12,5%) от всички изследвани проби на гуано са положителни за коронавирусите. Това проучване е финансирано от Американската агенция за борба с опасностите за защита на доходите на САЩ за съвместни биологични изследвания KZ-33: Коронавируси MERS: наблюдение и откриване в Казахстан.

ВВС на САЩ транспортираха смъртоносни проби от чума от Казахстан

Чумата е един от приоритетните проекти на Пентагона в Казахстан, както и антраксът и туларемията. В момента се счита за една от най-сериозните заплахи от биотероризма. Y. pestis (бактерията, която причинява болестта чума) е разработена като аерозолно оръжие от няколко страни в миналото.

„По-рано този месец екип от американски учени, работещи по програма Нан-Лугар, тихо влязоха в Казахстан при нулеви температури, за да започнат внимателното опаковане на проби от бубонна и пневмонична чума. Пробите са безопасно транспортирани с товарен самолет C-17 на ВВС на САЩ до Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ във Форт Колинс, Колорадо ”, според сенатор Ричард Лугар в реч пред Сената на САЩ през януари 2008 г. Опасният товар беше част от колекция от особено опасни патогени от съветско време. Пробите от чума са изпратени в САЩ за изследване след 5 години преговори с Казахстан.

Според Световната здравна организация (СЗО) разпространението на 50 kg Y. pestis в аерозолен облак над град от 5 милиона може да доведе до 150 000 случая на пневмонична чума. От тях 80 000 до 100 000 случая ще изискват хоспитализация, а 36 000 жертви ще се очаква да умрат. Епидемията от чума през 14 век е убила повече от една трета от населението на Европа за няколко години. В някои градове до 75% от населението умира в рамките на дни. „С Русия на север и Иран и Афганистан на юг богатата на енергия Централна Азия е на първа линия на американските приоритети за национална сигурност“, според сенатор Лугар (Конгресен протокол от 2008 г. – Сенат, том 154, стр. 1). Тази „тиха“ военна операция на САЩ в Казахстан бележи началото на десетгодишна програма за биологични изследвания на смъртоносни болести близо до границите на основните конкуренти на САЩ – Русия и Китай.

В днешно време огнища на чума са рядкост. Служителите на здравеопазването в Китай обаче потвърдиха епидемия от бубонна чума миналата седмица в района на Вътрешна Монголия, което предизвика засилени мерки за превенция в целия регион, според градската здравна комисия в град Баяннур.

Други два случая също бяха съобщени миналата седмица в Монголия. Руските здравни служители в Сибир започнаха да тестват гризачи за бубонна чума, след като бяха регистрирани няколко случая в съседна Монголия и Китай.

300 милиона долара за биолаборатории в Казахстан

От 2009 г. Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA) е изразходвала почти 300 милиона долара за две лаборатории за биобезопасност 3 (BSL3) в Казахстан: Централната референтна лаборатория в Алмати (известна още като Казахски научен център по карантинни и зоонозни болести (KSCQZD) и изследователският институт по проблемите на биологичната безопасност (RIBSP) в Отар, разкриват документи от американския федерален регистър на договорите.

DTRA възложи голяма част от работата на частни американски изпълнители. Правителствените служби на AECOM получиха договор за $ 240,4 милиона за изграждането на двете лаборатории BSL 3 (2009-2016). Друга американска компания CH2M Hill получи две награди на федерални договори: договор за 38,4 милиона долара за научни услуги (20 август 2015 г. – 31 август 2020 г.) и още 17,2 милиона долара за инженеринг и доставка на оборудване (31 януари 2020 г. – 2 февруари 2023 г.).

Тези американски съоръжения в Казахстан са само две от многото биолаборатории в Пентагона в 25 страни по света. Те се финансират от Агенцията за намаляване на заплахите за отбрана (DTRA) по военна програма в размер на 2,1 милиарда долара – Кооперативна програма за биологичен ангажимент (CBEP) и са разположени в страни от бившия Съветски съюз като Казахстан, Грузия и Украйна, Близкия изток, Югоизток Азия и Африка.

Лабораториите за биологична безопасност ниво 3 са достъпни само за граждани на САЩ с разрешение за сигурност.

Необходимостта да бъдеш гражданин на САЩ и да има подходящо разрешение за сигурност поражда въпроси каква работа е била извършена в тези биолаборатории и защо е класифицирана.

Източник: evrokop.com

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 12:23
  СЗО: Жертвите на COVID-19 могат да достигнат 2 милиона преди ваксината

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души

  Броят на смъртните случаи от коронавирус може да достигне два милиона, преди успешна ваксина да влезе в широка употреба. Това заяви високопоставен представител на Световната здравна организация, предаде „Ройтерс“, цитирано от Факти.

  „Освен ако всички не го направим, броят на смъртните случаи, за който говорите (два милиона души), е не само възможен, но, за съжаление, е твърде вероятен“, каза на брифинг Майк Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

  Общият брой на починалите от коронавирус вече наближава един милион души. По данни на университета „Джонс Хопкинс“ към момента в света потвърдените случаи на заразяване с COVID-19 са над 32 476 000, а жертвите са над 987 000. Най-много са починалите в САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 12:23
  Газовата конкуренция между Русия и САЩ в Европа стана взривоопасна

  Гeрмaнcкият бизнec, зaинтeрecoвaн oт дocтaвкитe нa руcки гaз и имaщ гoлямo влияниe върху прaвитeлcтвoтo, иcкa дa ce зaбрaви иcтoриятa нa Нaвaлни кaтo лoш cън и прocтo дa ce oткупи

 • Четвъртък, 23 Юли 2020 12:23
  Доналд Тръмп: Русия и Китай завиждат на САЩ за най-мощните оръжия

  Президентът Доналд Тръмп вярва, че САЩ имат „най-мощното оръжие на земята“, а Русия и Китай завиждат на това. Той заяви тази позиция в неделя в интервю за Fox News.

Оставете коментар