Сряда, 23 Септември 2020

Сряда, 29 Юли 2020 14:31

Прокуратурата обяви първите проверявани 14 приватизационни сделки

Сред тях са „Кремиковци“, „Химко“, „Арсенал“, „БТК“, „Плама“, БМФ, „Нефтохим“

 

 

Прокуратурата обяви кои са 14-те големи приватизационни сделки, които първо проверява. От официално съобщение на държавното обвинение става ясно, че ДАНС са изпратили до главния прокурор  доклад, съдържащ информация относно 14 приватизационни сделки, които се отнасят до приватизираните дружества с най-големи активи, а именно: „Арсенал“ ЕАД; "Асарел – Медет“ ЕАД; „Химко“ АД; „Кремиковци“ АД; „Нефтохим“ АД; „Промет“ ЕООД; „Соди“ ЕАД; „Сомат“ ЕАД; „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД; "Елаците - Мед“ ЕАД; „Параходство Български морски флот” ЕАД; "Плама“ АД; „БТК“ ЕАД; „Ремонт верижни машини“ ЕООД.

На база на предоставената информация прокурори от ВКП и Върховна административна прокуратура извършвали анализ в три аспекта: наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че във Върховна касационна прокуратура (ВКП) са постъпили материалите по следващите 14 приватизационни сделки, данните за които са проверени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Така общият брой на проверените приватизационни сделки вече достигна 28, съобщават още от ВКП. Не става ясно обаче кои са конкретните нови 14 сделки.

Самата прокуратура си припомня, че в края на месец януари 2020 г., след възлагане от главния прокурор, ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

След приключване на работата на прокурорите обществеността ще бъде информирана за установеното и възможното предприемане на последващи действия, твърдят от държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев на няколко пъти обещаваше, че всеки момент ще бъдат обявени първите резултати и ще бъдат осветени първите сделки. Той направи това още през март, но и до момента няма нито една отчетена проверка на сделка, припомня „Сега“.

Междувременно той обяви преди време, че предстои да се създаде необходимата организация за по-мащабни проверки и посочи цифрата от 7000 сделки. Тогава Гешев заяви, че над 90% от българите са били ограбени по времето на приватизацията. Той даде пример как една и съща история може да се чуе в различни населени места - как заводът е продаден без пари, и този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората, е нарязан на скрап или затворен. "Тази страница трябва да бъде затворена, защото българските граждани заслужават справедливост", отбеляза през май главният прокурор.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 29 Юли 2020 14:31
  Главният прокурор поздрави българите с песен от филма „Мера според мера“

  Главният прокурор Иван Гешев поздрави всички българи по случай Деня на Независимостта с песните от филма „Мера според мера“ и „Капитан Петко Войвода“. 

 • Сряда, 29 Юли 2020 14:31
  Гешев за присъдите днес: Българският съд и прокуратура направиха възможното за справедливост

  Главният прокурор Иван Гешев коментира в своя профил в "Туитър" доживотните присъди на двамата атентатори от Сарафово, която бе прочетена днес от състав на Специализирания наказателен съд.

 • Сряда, 29 Юли 2020 14:31
  Доживотен затвор за атентаторите от Сарафово

  Доживотен затвор без замяна за атентаторите от Сарафово, реши Специализираният наказателен съд, предаде БТВ.

  Двамата подсъдими за атентата - Мохамед Хасан и Мелиад Фарах, са обвинени задочно в тероризъм. Те се издирват от Интерпол и затова присъдите са задочни.

  Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за подсъдимите за атентата в Бургас, при който загинаха седем души.

  Сред жертвите имаше и българин.На 12 юли 2012 г. бомба в автобус с израелски туристи окървави Летище Сарафово. Взривното устройство беше активирано на паркинга на летището.

Оставете коментар