Неделя, 05 Юли 2020

Вторник, 25 Октомври 2016 18:39

Най-скъпите храни в света

Вижте храните които струват цяло състояние

Храни, които струват цяло състояние са много и различни. От трюфели за 61 000 долара, пъпеш за 25 000 ... понякога за да похарчиш много е достатъчна една лека закуска.

Диамантен хайвер

Това е хайвер от белуга. Това е всичко. Въпреки това, с няколко "но-та". На първо място, става дума за белуга-албинос. Второ - за белуга-албинос на възраст. Колкото по-възрастна е рибата, толкова по-прозрачен е хайверът и по-висока е цената му. Рибата, между другото, е включена в Червената книга, ловът й е изключително ограничен, така че Диамантеният хайвер е дефицитен. За да получите една банка, трябва да се наредите на опашка и да изчакате няколко месеца. Или да отидете в ресторант Caviar House & Prunier, на Пикадили в Лондон. Не забравяйте пълен портфейл или прилична сума в картата си: килограм Диамантен хайвер струва 50 000 долара, така че решавайте колко ще ви струва един прост сандвич.

Мраморно говеждо Кобе

Кравите порода Wagyu, които пасат в японската префектура Хиого, няма от какво да се оплачат. Те се хранят добре - най-доброто зърно и трева, дават им най-добрите сортове бира и им правят прекрасен масаж. Всичко, разбира се, не за красивите им очи, а за перспективата да се превърнат в деликатес под названието мраморно говеждо месо. Масажът е нужен за да се избегне стресът (който влияе лошо върху качеството на месото) и неравномерното разпределение на мастната маса в тялото. В крайна сметка – 800 долара на килограм на европейсите и американските пазари. В Япония Koбe може се купи на половин цена.

Чай Дахунпао

Фокусът е в това, че почти никой не познава вкуса на най-скъпия чай. От 2006 г. е в сила забрана за събирането на Da Hong Pao, и последната партида (по-скоро порция) е била продадена през 2005 г. за баснословните 25 000 долара. Всичко, което остава е нашето знание за "алената мантия" (както е в превод от китайски думата "Dahunpao"). Този чай с висока ферментация и плътен вкус е направен от листата на дърветата, растящи в близост до стените на китайския манастир Tianxin. Те са точно шест и тяхната възраст е 350 години. Годишният сбор е не повече от половин килограм чай, а в свободна продажба се оказват 20 грама. Последната реколта, събрана през 2006 г., най-ценните 500 грама, са станали експонат в Националния музей на Китай. Сега Dahunpao може само да се види - и нищо повече.

Бял трюфел

Трюфелите са рядка гъба, хитра и капризна: бързо се повреждат. Трюфелът расте в редица региони на Италия, Франция и Хърватска и дори в Русия ( сорт "летен трюфел"). Изключително трудно е да бъде намерен и на помощ идват специално обучени приятели на човека - кучета и прасета: изключителното им обоняние позволява да се открие редкият продукт под земята на дълбочина от двадесет метра. Колкото по-нисък е урожаят, толова по-висока е цената. Например, през 2012 г. "уловът" е скромен, така че за един килограм трюфели са давали 700 долара, а през следващата година - само 500. Има и поразителни изключения: през декември по-миналата година по време на търг в Ню Йорк, трюфел с внушителни размери и тегло - почти два килограма – е продаден за 61 000 долара.
Вкусовите достойнства и култът към трюфелите най-добре предава историята за композитора Росини. Известно е, че авторът на "Севилският бръснар" е плакал само три пъти в живота си: след провала на една от неговите опери, след като за първи път чува Паганини и след като пуйка пълнена с трюфели, по време на пикник по вода, паднала зад борда.

Магарешко сирене

Магаретата, както е известно, са бозайници. За приготвяне на магарешко сирене се взима мляко от стотици магарета, които живеят в едно определено място - в района на река Засавица в Западна Сърбия. За един килограм продукт, производителите ползват 25 литра мляко. Но си струва: експертите наричат магарешкото сирене най-вкусното сирене в света и не се скъпят на комплименти – това сирене, казват те, е вкусно, и сладко и доматено-солено. Сравняват го с пармезан и леердамер, твърдейки, че от няколко парченца онемяват. Може би онемяват по-скоро от цената – 700 долара за 450 грама.

Пъпеш юбари

Юбари расте в Япония – това е пъпеш-канталупа, синтез на два сорта; нарича се още пикантна канталупа. Юбари се появяват и растат в оранжериите на едноименния град, разположен на остров Хокайдо. "Сочно", "люто", "сладо", казват експертите за него. Тези, които са имали щастието да опитат този пъпеш, поетично описват неговия вкус така: "Канталупа върху предната част на езика, диня в средата и ананас след дъвченето и гълтането". Всичко това е доста интригуващо, особено ако знаете цената. Обикновените пъпеши могат да бъдат закупени за сто долара, но най-ранните със съвършено кръгла форма – за 25 000. Това не е шега.

Черна диня денсуке

Всъщност densuke е плод с тъмно зелен цвят. Той, както и пъпеша юбари, живее на остров Хокайдо и никъде другаде. Няма окрасата на обикновената диня, многократно по-сладка е, а на тегло понякога достига десет килограма! Черната диня е нещо рядко: на един урожай се събират не повече от сто броя. В Япония тя е не само деликатес, но и луксозен подарък, подаряват ги на своите бизнес партньори, или на най-близките си хора. Някои екзампляри, ако имате късмет, можете да вземете за 200 долара, но това е ако наистина ви провърви. Максимална цена, 6500, е била предложена за 11-килограмов плод по време на търг през 2008 година. Интересно дали купувачът, който е дал толкова пари, е помнел, че динята, дори и черната, е 90 процента вода?

BIG5.BG

Оставете коментар