Вторник, 07 Юли 2020

Събота, 10 Декември 2016 11:16

Бюджетът ощетен с около 2 млрд. лв. от ПРСР

От ААЗП имат цяла папка с подадени сигнали до ДАНС и прокуратура за корупция и кражби

 

Близо 2 млрд. лв. е ощетен републиканският бюджет заради ПРСР. Заради обжалване

на наредба за агроекологичните мерки ЕК няма да признае близо милиард и те ще останат за сметка на държавната хазна. Това обяви вчера председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов на пресконференция в БТА.

В българското земеделие става дума за интереси, схеми и пари. Министърът Десислава Танева пропусна да каже "и кражби". Медиите вече свикнаха да получават пари от европейските програми и техническата помощ и съответно са абсолютно зависими да отразяват държавната политика за кражби. И този, който краде повече се счита за по-успял държавен служител, коментира Атанасов.

Той предостави на журналистите папка със сигнали до ДАНС и главния прокурор,   както и други материали. "Реално това, което преди година говорихме, че промяната в Наредбата за агроекология от ПРСР е направена през октомври 2015 г. , в последния момент- от 1300 кандидати останаха 240.

Сега ЕК изисква от всички отказали се кандидати, повече от 1000, да възстановят всички средства. Ние обжалвахме пред ВАС изменението на Наредба 11 и сега имаме следното безумие. Има определение, с което Върховния съд отмени Наредба 11 в частта плащането - от 35 на 17 лв.

Преди седмица излезе решение на 5-членен състав на Върховния административен съд, който отменя решението на тричленния и го връща за доразглеждане. Тоест в момента е в сила определението, което казва, че плащането е 35 лв. Тук идва и проблемът, защото ЕК от своя страна одобрява намаляването на плащането на 17 лв., но не признава отказа на тези, които са се отказали. И така имаме класически Параграф 22. Това, че за държавата ще има милиард загуба, на никого няма да направи впечатление, защото кражбата е законна.

Държавната администрация работи единствено против земеделието. Всъщност моделът на работа във всяко едно министерство е да се краде. След като това е факт, аз се надявам, че поне разума ще се обади и откраднатите пари няма да са за сметка на държавния бюджет, защото иначе сме ощетени ние като данъкоплатци", каза председателят на ААЗП.

"Раздадените последни пари по ПРСР от премиера Слънце, заедно с министър Десислава Атанасова са по наредба, а след това се пускат тайни указания и критерии и има съмнение, че тези разходи ще бъдат възстановени и признати от ЕК. По изчисления на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители те са около 2 милиарда и като не ги признае ЕК ще останат за сметка на държавния бюджет.  ДФ "Земеделие" естествено функционира като организзация, в която се търсят връзки и всеки трябва да си плати, за да получи пари. МЗ издава наредби, които са направени за определени хора, за да вземат те парите. Но това се прави по глупав начин и естествено ЕК не признава тези пари. Това е положението. Едва ли е новина, че кражбите са на високо ниво. В специализираните органи за разследване всички защитени свидетели са педераси и крадци. Вместо да са сигурни затворници те са защитени свидетели. Тази пресконференция е за членовете на ААЗП. Надяваме се да достигне до по-широк кръг хора, занимаващи се със земеделие. Въпреки изказванията на зам.-министър Грудев, че тези, които съдят министерството няма да вземат пари, не е сигурно защото МЗ не спазва съдебните решения. Защото е организация, на която съдът не може да нареди какво да прави. Явно моделът е добър, харесва се и безобразията извършвани от държавната банда трябва да бъдат на по-високо ниво. Дано някой се възмути, за да има резултат", предупреди Александър Атанасов.

"Преди седмица в АгроЗона, се каза, че тези, които слушат Александър Атанасов и съдят министерството няма да вземат пари. Но само Грудев и Деси Танева имат възможности - въпреки нашите сигнали и корупционни схеми. Явно имат подкрепата на някой друг. Не е Бойко Борисов, освен ако не е назначен като актьор. Защото такъв малоумник едва ли ще се намери дори с конкурс", коментира Атанасов, който е бивш главен експерт в МЗ.

На журналистически въпрос как ЕК ще си вземе платени вече пари, той обясни: Парите платени вече, може да бъдат удържани от бъдещи плащания и остават за сметка на бюджета.

"В сигналитени до ДАНС и прокуратурата има такива за Цветомира Савова, Антон Аспарухов. Имайте предвид, че в МЗ почти няма нещо, което да е направено правомерно. Аз се примирих, че държавната администрация се възприема добре, когато генерира максимална корупция. Схемата е една и съща и моделът е един и същ. Променят се нормативните изисквания. Тези, които са крали от 2002 г. от САПАРД сега пак те да вземат парите. Това е вече Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), които контролират голяма част от площите в България. ПРСР води до обезлюдяване на селските райони, създава стадиони за спорт на кокошки, до подобряване на инфраструктурата на места, където почти не живеят хора. Вероятно това има някакъв смисъл в бъдеще, в нашите красиви села да се създаде модел, който да поощри младите хора да се върнат там и да живеят, и да са щастливи. Явно, че съществуващия модел се харесва и всички имат изгода, защото се краде добре.

Аз бях разследван от ДАНС 6 месеца и се видя, че нямам нарушеия, след това се опитаха да ме изкарат луд. Това е действащата банда и действа срещу тези, които се осмеляват да говорят истината , която е недопустима и неприемвлива, и не се търси като информация.

Сотир Цацаров и прокуратурата са един много добър държавен орган, който се занимава с рекет. Действа ведната след падането на определени крадци, но не да ги вкара взатвора, а да ги ограби. Прокуратурата и съдът са като тото 2, зависи кой ще ти разпределят и какво са решили да ти направят. В България действа примера на бележката, който е виновен няма значение, който има бележката и има повече връзки, и е платил повече, той печели. Така невинният става виновен.

Всички, които се отказаха са изключително ощетени, защото ще възстановят взетите от тях, за 3 години около 700 млн. лв. Които продължиха и повярваха - 250 производители, също са ощетени. Ако платят 35 или 50 лв., колкото казва съда, вторите 17 лв. трябва да са 100% от държавния бюджет, защото ЕК приема намалението на 17 лв. и естествено, който съди министерството няма да получи пари.

Аз мисля, че е адекватно съдебните решения в България да са пожелателни, особено фонд Земеделие. Порожанов не е директор -има решение на съда, че това е Мирослав Николов.Всичко, подписано от Порожанов не е в сила. Има съдебно решение за Николов и за Виолета Александрова - в бъдеще ще има забавна история.

Потърпевшите от честите промени на наредбите, започват да търсят правата си в парламентарната комисия или по съдебен ред. Минават една тежка процедура от 4 години и МЗ веднага сменя наредбата с друга и пак връща същата схема, която ги ощетява, така че те имат още 4 години да обжалват. Това е нормален земеделски модел -да се краде", обясни схемите за източване на пари Александър Атанасов.

Оставете коментар