Вторник, 19 Юни 2018
Понеделник, 12 Март 2018 14:36

Съдът поряза антикорупционния шеф Пламен Георгиев, нареди му да не крие информация около КТБ

Софийският административен съд разпореди на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (доскоро началник на комисията за конфискация, известна като КОНПИ) да не крие информация от обществен интерес. Съдия Диляна Николова отмени отказа му да предостави на "Сега" данни какви разходи е направила комисията в производството, което води срещу собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Георгиев отказа информация дали властите в Швейцария са уважили негово искане за обезпечителни мерки върху имотите на Василев и семейството му там. Съпругата на бившия банкер Антоанета Василева заяви в телевизионно интервю преди месеци, че КОНПИ дължи разноски на Швейцария. С аргумента, че това е служебна тайна Георгиев отказа да отговори вярно ли е това, в какъв размер са, платени ли са, както и дали има откази и от други държави и съответно разноски.

"Сега" попита и какви други разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на банкера и на семейството му. При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че той е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали тежат близо 6 т. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той. На въпрос за каква сума става дума отговорът беше, че това е търговска тайна.

По време на делото в административния съд юрисконсултът на комисията стигна още по-далече, като заяви, че дейността й е уредена в специален закон, който изключва приложението на закона за достъп до информация. Излезе, че КОНПИ е над закона.

Съдия Диляна Николова не е съгласна с нито един от аргументите на комисията. Тя приема, че с отказа си да предостави информация Георгиев е приложил закона неправилно. "Съдът намира, че поисканата информация е обществена по дефиниция. Тези разходи представляват публични бюджетни средства и комисията дължи прозрачност при отчитането им", пише Николова.

За нея не е ясно по какъв начин предоставянето на исканата информация би увредило интересите на държавата, както твърди КОНПИ. Съдът обяснява, че надделяващ обществен интерес има, когато чрез исканата информация се цели разкриване на корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността на институциите.

Решението на съдия Николова, с което се отменя отказът на Георгиев, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 12 Март 2018 14:36
 • Понеделник, 12 Март 2018 14:36
  Комисията за борба с корупцията предупреди за акция срещу висши магистрати

  Усилено работим по сигнали срещу магистрати за корупция и затова скоро очаквайте да има резултати и по тази линия, съобщи във Велико Търново председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче не уточни нито за колко точно магистрати става дума, нито от кои градове са.

  Скоро ще бъдат обявени разкрития за корупция срещу магистрат, обяви във Велико Търново председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче отказа да даде всякакви подробности.

  По думите му цялата база данни, събирана от различните институции, които влязоха в новия мегаорган, съдържа много информация за различни лица.

  "Ние трябва да я скрепим с още данни и да я "облечем" в законова форма. Сигнали и информация има много, но явно до сега не са се получавали задоволителни конкретни резултати по отделните случаи, защото е трудно да се съберат годни доказателства за тези деяния. Но това е нашата работа", каза Георгиев и подчерта, че по един от случаите са напреднали много и скоро може да се очакват разкрития срещу магистрат.

  Той подкрепя и предложените промени в Правилника за приложението на Закона за ДАНС, с които агенти ще могат да заемат длъжности под прикритие не само в държавната администрация, а и в свободни професии. Георгиев обвърза тези промени с инкриминирането на корупцията в частния сектор и каза, че предложените нови правомощия на ДАНС са необходими за ефективна борба с корупция

  "При положение че корупционните деяния са трудни за разкриване и доказване престъпления, то явно е необходимо да има хора, които да предоставят информация отвътре. Ако няма такива агенти, откъде ще се получава информация за корупция...Щом законодателят е приел и инкриминирал корупция в частния сектор, логично е следващата стъпка да е именно тази", каза още шефът на КПКОНПИ.

  От началото на годината комисията е успяла да отнеме незаконно придобито имущество за 4 млн. лева, отчете Георгиев и добави, че запорираното имущество е за десетки милиони.

  Той уточни, че след приемане на устройствения правилник на комисията, във всеки апелативен регион в страната ще бъде назначен техен представител.

 • Понеделник, 12 Март 2018 14:36
  Цветан Василев поискал от Цацаров да го разпитат по делото КТБ

  Банкерът Цветан Василев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разпитан. В писмо той е изразил опасения за живота си. Тези факти станаха ясни по време на днешното съдебно заседания на делото КТБ. Един от адвокатите на Василев - Лазар Карадалиев настоя за отвод на прокурор Иван Гешев, тъй като той е бил наблюдаващ прокурор и в СГП по същото дело. Според защитата, така се нарушава принципа за случайно разпределение на делата.

  Втората причина, която изтъкна Карадалиев, са внушенията на прокурор Гешев, които е отправял по отношение на Цветан Василев. В редица медии е заявявал, че КТБ е финансова пирамида с корупционен привкус. Освен това е твърдял, че КТБ не е банка, а” личният портфейл на Цветан Василев”.

  Съдът отхвърли искания отвод с мотива, че „искането е направено не навременно”. „Трябвало е това да стане в предишни съдебни заседания като например, когато е искан отвода на прокурор Даниела Начева”, мотивира се съдът.

Оставете коментар