Събота, 19 Януари 2019
Вторник, 10 Април 2018 12:31

Журналистка става жертва на съдебна репресия, завеждат й дело, за да спре да пише за "зелените"

Журналистката Мариета Димитрова от сайта blagoevgrad-news.com е обвинена от лидера на "Партия на зелените" в Благоевград. Андон Тодоров съди Димитрова за 5 000 лв., тъй като с публикациите си му е навредила. Според журналистката обаче тя е описала само очевидната подкрепа на Тодоров към кмета на Благоевград Атанас Камбитов. Мариета Димитрова публикува публикува следния текст:

„Едно от достиженията на демокрацията, с което най-много се гордеят отвъд океана, е Първата поправка на конституцията, която гарантира свободата на словото. За съжаление и тук, както в много други области, не се вижда как ще ги стигнем скоро американците. За мнозина от родните ни политици журналист е мръсна дума, а единствената му задача е да тича след победителите. Според данни на различни правозащитни организации у нас годишно се завеждат около 200 дела за клевета и обида срещу представители на печата и електронните медии. Когато към тях се прибавят и гражданските искове за обезщетение за нематериални вреди на основание Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), положението става наистина драматично.

Прекалената ранимост на българските политици

Прекалената ранимост и чувствителност на местния лидер на „Партия на зелените“ в Благоевград- Андон Тодоров, вероятно го е подтикнала да заведе дело срещу главния редактор на Blagoevgrad-news Мариета Димитрова, тоест мен, защото аз съм автор и на настоящия текст. Направих това уточнение, за да стане ясно, че нямам намерение да се крия и отричам авторството си, защото нося отговорност за това, което правя и стоя зад думите си – и преди, и сега.
В своята Искова молба, Тодоров обяснява всички тревоги и страдания, които е преживял, заради текста ми от ноември миналата година. Тогава, на 28 ноември 2017 година, след поредна сесия на ОбС- Благоевград, написах политически анализ на местните парламентаристи, анализ, в който споделям моето ЛИЧНО мнение, защото вярвам, че имам право да го правя. Живеем в демократична държава и силно вярвам в свободата на словото и мисълта.

В частта, отнасяща се за Андон Тодоров пиша, че той, до определен момент подкрепя кмета Камбитов, нещо,което лесно може да бъде проверено от протоколите, от сесии на ОбС-Благоевград, които са качени на сайта на община Благоевград. Не разбирам, защо е толкова обиден от този факт и защо е счита за уронващо авторитета му-приятелството с кмета, при положение, че дори на откриването на предизборната им кампания през 2015 година сред официалните гости на събитието, бе и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов. Толкова лош човек ли е кметът, г-н Тодоров, че днес сте забравил за подкрепата му и се обиждате, когато се заговори за приятелство между вас?

Друг факт, който обиди Тодоров е, че споменавам санирането на блокове и участието му във фирма, която е имала договор за тази дейност. Нека защитя тезата си така: През 2017 година, публикувах разследване за Програмата за енергийна ефективност, направено с подкрепата на Програмата за достъп до информация и Фондация „Америка за България“. В това разследване написах, че братът на Андон- Венци Тодоров, управител на фирма „БГ еврострой АВМ“ ЕООД е прибрал 840 278,12 лв. с ДДС от саниране на два блока в квартал Струмско.

Резултатите от въпросното разследване, намериха място и в Черната книга на правителствените разхищения в България за 2017 година, издадена от германската фондация за свободата „Фридрих Науман“ .
През ноември 2017 година, когато свързвам Андон Тодоров с този факт, съвпада с време, в което той е управител на тази фирма, факт, който ми дава ясен знак за свързаност. Моята теза е подкрепена с документи от официалните регистри на АПИС и СИЕЛА. Странен факт е, че на 22 февруари 2018 година, фирмата е „продадена“ на друго лице, а датата съвпада с тази, на която Тодоров е внесъл Искова молба срещу мен в съда.

Застрояването на зелени площи в Благоевград, от същата фирма е третият факт, от който Андон Тодоров се е обидил. Колко основателно е обаче това? Фирмата, с която така или иначе регистрите показват свързаност с него, наистина строи и в момента, на ул. Даме Груев, в новия парк, доказва го и табела на строителния обект, която заснехме. Други справки, които ще покажем на по-късен етап, когато започне делото, ще покажат и връзка с обект строен в градинката срещу Трето основно училище в града.

Не смятам, че съм длъжна да излагам всички факти, защото дори да не го направя, си остава правото ми да имам лично мнение за местните политици и да го споделям. В случая дори не ставаше дума за разследване или разкриване на факти, а за анализ, който направих, за текст, в който споделих какво мисля за общинските съветници.
Ако господин Тодоров мисли, че може да съди, когото реши, само защото е изказал лично мнение, което не съвпада с неговото, мисля че греши.
Не очаквах, че родните политици са толкова чувствителни и така лесно се обиждат, все си мислех, че са силни и отговорни личности, способни да носят на плещите си както хвалебствия, така и критика.

Отдавна в България има хора, които смятат, че могат да разрешат проблемите си, като „удрят през ръце“ журналистите, които имат критичен поглед и различно мислене от тях. Много политици са получавали “ медийно спокойствие“, след заведени дела, получавали са и извинения, но в този случай Андон Тодоров ще „удари на камък“, защото аз ще се боря до последно за правото си да мисля, пиша и критикувам, защото вярвам, че свободата на словото, трябва да бъде бранена с всички сили.

Една от крилатите фрази на покойния бивш главен прокурор Иван Татарчев бе, че ако може, ще закрие един вестник. Той се запомни и с образуваното срещу разследващата журналистка Ани Заркова дело само защото е „задавала провокативни въпроси“ в свое интервю. Популярната авторка отнесе парична гаранция, досущ като на изпечен престъпник – 50 000 лева.

Цената и границите на свободата на словото в моят случай е частичен иск за 5000 лв. от цялостен за 50 000 лв.

Във всеки случай няма да се откажа, защото така ще помогна на колегите си, да разберат, че няма нищо страшно в едно такова дело. Вярвам и в съдебната ни система, която още не е съвсем съсипана и изгнила, а и извън нея има един Европейски съд по правата на човека, така че битката, никога не е безвъзвратно изгубена.

Методи за въздействие върху четвъртата власт

Тези методи се множат ежедневно и репресират журналистите в България.Сред тях са покана за кафе или неформална пресконференция в прокуратурата (или друга потърпевша от публикация институция), включване в състава на правителствени делегации, „откупване“ на разследвания чрез публикуване на реклама и т.н. За това, разбира се, немалка заслуга имат и медиите.

Но докато има риск от осъдителни присъди и свободата на словото е само на хартия, ще има зависими и сервилни медии.

По сега действащата уредба, минимално предвиденото наказание за извършено престъпление обида или клевета е 3000 лева. Сума, която се равнява на няколко месечни заплати на репортер в отделни медии. Друга тема е противоречивата съдебна практика, включително и по граждански искове за обезщетение за нематериални вреди. Някои наши съдилища изобщо не прилагат Европейската конвенция за защита на правата на човека при разглеждането на дела срещу журналисти. Сериозни проблеми създава и т.нар. местна подсъдност. Това на практика означава, че по даден казус в районен съд един срещу друг могат да се изправят платежоспособен местен велможа и обикновен кореспондент на свободна практика.

Да не говорим, че чл.339 „а“ от НК, който забранява ползването на специални разузнавателни средства, включително скрита камера, дори когато това е в обществен интерес, си стои все така непокътнат.

Според последното проучване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 г., 59,1% от отговорилите журналисти смятат, че външният натиск е сред най-големите заплахи за свободата на словото в страната, а 65% твърдят същото за вътрешния натиск. И по-страшно ще става, ако продължаваме да се плашим на политици, които използват съда, като начин за саморазправа с нас, а ние си мълчим.

Аз реших и няма да мълча, пък нека ме осъдят, затова, че мисля, пиша и говоря!“

Целият екип на медийна група Топ Преса е потресен от поредния опит да се нанесе, яростен удар чрез съдебна репресия ВЪРХУ един билгарски журналист. От сега казваме на тези които възнамеряват да хранят с години адвокатите си, че номерът им няма да мине. Напротив! Защо сме толкова уверени ли? Защото свободата на словото непобедима. Доказано е във вековете! Ние ще подкрепим нашата колежка Мариета Димитрова в неравната битка с политическото лицемерие и адвокатската хитрост. Никой няма да бъде пощаден в тази война за свободата на словото! Очаквайте подробности в Топ Преса – югозападният таблоид и Благоевградска Вест.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 10 Април 2018 12:31
  Глас от отвъдното

  От снощи не мога място да си намеря след новината за смъртта на Албена, която докосваше всеки с енергията си и озаряваше. Затова ще споделя и аз тези нейни думи, защото трябва да стигнат до колкото се може повече хора. От тях боли и изпитваш гняв. До степен, че ти иде да крещиш...

  Albena Ivailova"НЗОК е събирателният образ на отвратителното в държавата. Здравноосигурителната каса, а не Народното събрание, е събирателен образ на отвратителното в българската държава. В това съм вече напълно сигурна след днешните поредни часове (б. р. - четвъртък), пропилени в опит да регистрирам поредния си протокол за лекарството ми за рак на гърдата.

  Здравноосигурителната каса е добре смазана машина за унижение на достойнството и съсипване на здравето на хората. Същите, с чиито пари тази каса съществува. Тя до такава степен е проникната от цинизъм, безхаберие и чиновническа арогантност, че дори портиерът се държи като гаулайтер.

  Служителките, които контактуват с пациентите, са едни - подписвам се под това - от най-невъзпитаните, груби, мрачни и прости същества, които може да срещнете. Вече сънувам като кошмар обеления лак на ноктите им, стърчащите на фъндъци коси в тупирани прически и торбичките със салам, мляко и домати, с които дефилират пред чакащите ги часове наред болни.

  Знаете ли какво представлява чакалнята на Районната здравноосигурителна каса на София град - нещо като предверие на морга, ако се съди по осветлението и запуснатостта. Плюс няколко натъпкани до стените пейки, където с виновен вид се свиват 50-60 хронично болни.

  Знаете ли какво представлява информационната им система - един странен мръсен апарат за номерца. Знаете ли колко брошури, информационни табла, инструкции и прочее полезна информация за пациентите има в наличност в тази чакалня - николко, нищо, ниенте!

  Тази каса съществува в собствена паралелна дебилно-бюрократична реалност, която диктува на всеки шест месеца някакво нововъдение - лист, код, изискване, класификация, майна-си-райна, каквото ще да е, само да могат да те върнат да си оправяш документите, за да се мъчиш, да си губиш времето, да се поболяваш и да се чувстваш нищожен и жалък. Понеже знам това, на всеки шест месеца, когато трябва да си подновявам протокола, поглеждам на сайта на касата - дали пък няма да пише какво ново трябва да донеса, нещо, с което да ме изненадат - и мен, и лекаря ми, някакъв образец, обяснение, улеснение.

  Не, актуална информация никаква. А и това, което е написано, е дело на някой с тежки комуникационни проблеми. И разбира се, днес ме върнаха отново.

  След два часа чакане. Заради липса на една цифра от едно число, което даже не е от новия код на новия ми протокол, който код е правилно изписан, съгласно новите инструкции. Тази липсваща цифра е на края на иначе точно изписаната класификация на диагнозата ми. И проблемът бил голям, защото тази точно цифра, видите ли, обяснява в кой точно квадрант на гърдата ми е бил туморът, който е махнат преди близо две години?!

  Разбира се, тази цифра няма никакво отношение към лекарството и лечението ми, сега и завинаги. Със сигурност няма и разумна причина, която да обясни защо изведнъж тази цифра трябва да се изписва. Даже няма графа, кутийка, квадратче за нея... Всичко е символика - триумф на мракобесната държава над винаги грешния и осъден да греши в документацията гражданин пациент! Не мога да ви опиша какво облекчение се разля върху физиономията на служителката, когато с нотка на садизъм ми каза: "Ми, не може, госпожа, ще се върнете при онколога си." Попитах я знае ли, че пред кабинета на всеки един онколог в България, във всеки един момент чакат поне 50 души. Отговорът: "Айде сега, не ми обяснявайте, че знаете ли аз какво мога да кажа?!" Попитах я само дали знае какво е да се лекуваш от рак на гърдата, като пожелах да не научи.

  Тръгнах си, почувствах се отново унизена и смачкана, въпреки че се бях заклела да не се чувствам така, поревах си... За пореден път се убедих, че тази държава не е за хора. Стиснах зъби. Казах си, че все някога ще има справедливост. Проверих си липсващата цифра - оказа се 4. И утре пак отначало."

  (Мария Николаева, фейсбук)

 • Вторник, 10 Април 2018 12:31
  В Благоевград готвят протести срещу цените на горивата

  От Съюза на българските транспортни работници изразяват недоволство и срещу рязкото поскъпване на живота.

  Граждани и членове на Съюза на българските транспортни работници тръгват на протест срещу цените на горивата, рязкото поскъпване на живота и неадекватната компенсация на доходите от идната година. 

  Началото на протеста е обявено за 11 часа, а сборният пункт е паркингът на Югозападния университет.

  Автоколоната ще премине през града до главен път Е-79. Очаква се пътната артерия да бъде блокирана, информира БНР.

 • Вторник, 10 Април 2018 12:31
  Криминалисти определят убиеца на Виктория като психопат

  Има ДНК материал на извършителя, но ДНК базата на МВР е малка

  „Националната ДНК база данни, която се намира в Института по криминалистика на МВР се запълва от около 18 години, проблемът е, че тя е малка – в нея има няколко хиляди профила. При регистрацията в районните управления на МВР в общия случай  не се снема ДНК поради липса на достатъчно средства за проби”, обясни в студиото на Нова ТВ криминалистът Иван Савов. Така на практика полицията разполага с голям регистриран контингент, но с малка възможност да събира безспорни доказателства, какъвто е ДНК –профилът.

  Фактът, че убиецът е оставил много и всякакви следи от себе си насочва полицията към версията, че нападението е по-скоро случайно от човек, който има сексуални мотиви или другият вариант – да има личен мотив и да е дебнал жената.

  Вариантите за разкриването оттук нататък са, ако ДНК-следите, намерени по жертвата, съвпаднат с данни в базата на МВР. Ако обаче такова съвпадение не се намери, е много важен психологическият профил, който ще се направи на извършителя, защото МВР трябва да събере широк кръг от заподозрени, които да бъдат проверени и да се потърси съвпадение на ДНК.

  Според криминалиста Ботьо Ботев убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова не е свързано нито с работата ѝ, нито с личния ѝ живот. Той коментира тежкото престъпление в сутрешния блок на bTV.

  Неговото предположение е, че става дума за инцидентен случай, а извършителят е психопат, който не за първи път посяга на жена.

  Работата по подобни престъпление е изключително трудна, търси се игла в купа сено, предупреди Ботьо Ботев.

Оставете коментар