Неделя, 19 Август 2018
Неделя, 03 Юни 2018 14:35

Наследниците на Йордан Соколов – странни политически връзки, десетки фирми и стотици милиони. Всичко е точно.

От гледна точка на времето и политико-корупционния фон, публиката у нас съвсем спокойно може да вкара в оборот и понятието "Йордан Соколов гейт“.

През последната година БСП, ГЕРБ и ДПС не спират да се замерват с гейтове, като то не беше "Делян Добрев гейт", "Суджук гейт", „Ограда гейт“, все „гейтови“ теми, вкарвани в широкия медиен поток, я чрез Антон Тодоров, я чрез Елена Йончева, я чрез някой друг.

Всъщност, нека първо припомним на широката аудитория, че през 90-те години Йордан Соколов бе едно от емблематичните лица на СДС - дясна ръка на тогавашния премиер Иван Костов, бивш вътрешен министър и бивш председател на парламента.

Нека също така още в началото уточним, че не се опитваме да припомним клюките за гей историите около Йордан Соколов, известен още с прякора Момата. Тук става дума за „гейтове“, а не за гейове.

Кланът Михайловски-Соколов

Христо Михайловски е зет на Йордан Соколов. Той е и любим кумец и тенис партньор на бившия премиер Иван Костов.

През втората половина на 90-те Михайловски се жени се за доведената дъщеря на Йордан Соколов - Катерина. Всъщност, именно след този брак по сметка тръгва и шеметната кариера на амбициозния Христо Михайловски.

Днес например той е горд съдружник и собственик на цели 11 фирми, че даже има и общ бизнес със съпругата на Йордан Соколов – Ева.

Михайловски е представител, акционер и член на Съвета на директорите на "Българската агенция за кредитен рейтинг". Съпругата му Катерина Добрева Лазарова -Михайловска е негова съдружничка в Агенцията, както и в няколко други дружества.

Преди време сайтът "Биволъ" пръв разкри факта, че от 2008 г. до днес Михайловски и семейство му са усвоените евро пари в размер на 15 352 494 лв. Какви данъци са платили или не са, това само държавата знае.

Освен това Михайловски е и бивш член на борда на директорите на „Летище София АД“. Тази длъжност той заемаше съвсем доскоро, като дори и в момента обаче той трескаво търси инвеститор за предстоящата приватизация на аерогарата. Защо точно на него ГЕРБ са възложи тази важна задача, никой не знае.

Христо притежава и лиценз за търговия с ток. Има фирма в съдружие с Иван Шиляшки. За непомнещите нека припомним, че Шиляшки бе председател на Комитета по енергетика, с ранг министър на енергетиката. Той също беше близко и доверено лице на експремиера Костов.

Всъщност явно от успешния бизнес с ток, Михайловски най-накрая успя да посети дори и Антарктида. Сам ли си плати далечния път, отново никой не разбра. А какви научни открития донесе в родината – също остана пълна енигма.

Петър Николов и Павлина

Петър Николов е съпруг на внучката на Ева Соколова, Павлина. В досегашната си политическа кариера Николов е преминал през четири партии. Започва от СДС. След това става съучредител на ДСБ. Именно там за известно време той бе съветник на Екатерина Михайлова.

След ДСБ пък Николов пристана на Меглена Кунева и нейното движение "България на гражданите“. След Кунева Николов изненадващо се завъртя в Министерския съвет около премиера Бойко Борисов, като накрая дори му стана съветник.

Днес Петър Николов е зам. министър на образованието от квотата на „Патриотите“ и в частност от тази на „Атака“. Както се казва - на такова превъртане здраве му кажи!

Официално Николов е член на института за "Дясна политика" и стипендиант на фондация "Конрад Аденауер". Неофициално пък той си остава единствено „важен роднина“ на Христо Михайловски и на новия-стар „Йордан Соколов гейт“.

Защото няма как накрая да не възникне въпросът, какви точно възгледи и принципи, както и на коя партия интересите, защищават семейство „Михайловски – Соколов“? И да не се появи отговорът – на никоя. Освен на тази, обезпечаваща техният личен интерес.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  СДС се стопи до 10 000 членове, премахва членския внос

  На първото си заседание на Националния съвет с новото ръководство председателят на СДС Румен Христов направи кратка ревизия на партията. Той констатира, че в нея има 10 000 членове.

  "Фокусът ни ще са местните избори. Надяваме се след тях да имаме двойно повече представителство в общинската власт. Иначе и сега СДС е най-добре представена в местната власт от старата десница. За разлика от БСП, ние имаме кметове на областни градове", заяви Христов.

  "Лично на мен не ми се привиждат скоро парламентарни избори, колкото и на другите им се искат. Ние също бихме се радвали на предсрочни избори, за да се опитаме да влезем в парламента, но следващите избори ще са европейските през май догодина. Цялото ДСБ от Перник се прехвърлило в СДС. Илия Лазаров е избран днес за главен секретар, разбира се, по покана на лидера. Двамата са работили заедно 5 г. в президентството по времето на Петър Стоянов - Христов като главен секретар, Лазаров - като шеф на кабинета на държавния глава. "Да се премахне задължителният членски внос - който може, да дава дарения, плащането да е доброволно" - това предлага новият главен секретар на сините.

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Пламен Юруков пред BIG5: СДС още страда от егоизма на тези, които управляваха през 1997-2001 г.

  "СДС в момента си търси партньор, с който да се яви на изборите. С това и ще се занимава. Миналото на партията не трябва да се забравя. Още повече, че силата на СДС е в неговата история. На партията ѝ трябват всякакви лица, не само млади". Това заяви пред BIG5 бившият лидер на СДС Пламен Юруков, който коментира избора на ново ръководство в редиците на "сините". 

  "Възможностите за коалиция в десницата не са много големи, така че и НФСБ е вариант пред партията. Основните грешки, които допусна СДС през годините бяха егоизмът на тези, които бяха във властта през 1997-2001 година. Това доведе до раздробяването в дясното пространство. ГЕРБ наистина отнеха по-голямата част от избирателите на СДС, но се вижда, че и те нямат достатъчно избиратели, които да им осигурят спокойно мнозинство", каза още Юруков.

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  От СДС разказват вицове: Трябва да върнем доверието на милионите, които ни подкрепяха през 90-те години

  След като си избраха нов лидер, от СДС започнаха да мечтаят за славните времена от миналия век, да сънуват милиони на площадите, които ги подкрепят. 

Оставете коментар