Сряда, 17 Октомври 2018
Неделя, 03 Юни 2018 14:35

Наследниците на Йордан Соколов – странни политически връзки, десетки фирми и стотици милиони. Всичко е точно.

От гледна точка на времето и политико-корупционния фон, публиката у нас съвсем спокойно може да вкара в оборот и понятието "Йордан Соколов гейт“.

През последната година БСП, ГЕРБ и ДПС не спират да се замерват с гейтове, като то не беше "Делян Добрев гейт", "Суджук гейт", „Ограда гейт“, все „гейтови“ теми, вкарвани в широкия медиен поток, я чрез Антон Тодоров, я чрез Елена Йончева, я чрез някой друг.

Всъщност, нека първо припомним на широката аудитория, че през 90-те години Йордан Соколов бе едно от емблематичните лица на СДС - дясна ръка на тогавашния премиер Иван Костов, бивш вътрешен министър и бивш председател на парламента.

Нека също така още в началото уточним, че не се опитваме да припомним клюките за гей историите около Йордан Соколов, известен още с прякора Момата. Тук става дума за „гейтове“, а не за гейове.

Кланът Михайловски-Соколов

Христо Михайловски е зет на Йордан Соколов. Той е и любим кумец и тенис партньор на бившия премиер Иван Костов.

През втората половина на 90-те Михайловски се жени се за доведената дъщеря на Йордан Соколов - Катерина. Всъщност, именно след този брак по сметка тръгва и шеметната кариера на амбициозния Христо Михайловски.

Днес например той е горд съдружник и собственик на цели 11 фирми, че даже има и общ бизнес със съпругата на Йордан Соколов – Ева.

Михайловски е представител, акционер и член на Съвета на директорите на "Българската агенция за кредитен рейтинг". Съпругата му Катерина Добрева Лазарова -Михайловска е негова съдружничка в Агенцията, както и в няколко други дружества.

Преди време сайтът "Биволъ" пръв разкри факта, че от 2008 г. до днес Михайловски и семейство му са усвоените евро пари в размер на 15 352 494 лв. Какви данъци са платили или не са, това само държавата знае.

Освен това Михайловски е и бивш член на борда на директорите на „Летище София АД“. Тази длъжност той заемаше съвсем доскоро, като дори и в момента обаче той трескаво търси инвеститор за предстоящата приватизация на аерогарата. Защо точно на него ГЕРБ са възложи тази важна задача, никой не знае.

Христо притежава и лиценз за търговия с ток. Има фирма в съдружие с Иван Шиляшки. За непомнещите нека припомним, че Шиляшки бе председател на Комитета по енергетика, с ранг министър на енергетиката. Той също беше близко и доверено лице на експремиера Костов.

Всъщност явно от успешния бизнес с ток, Михайловски най-накрая успя да посети дори и Антарктида. Сам ли си плати далечния път, отново никой не разбра. А какви научни открития донесе в родината – също остана пълна енигма.

Петър Николов и Павлина

Петър Николов е съпруг на внучката на Ева Соколова, Павлина. В досегашната си политическа кариера Николов е преминал през четири партии. Започва от СДС. След това става съучредител на ДСБ. Именно там за известно време той бе съветник на Екатерина Михайлова.

След ДСБ пък Николов пристана на Меглена Кунева и нейното движение "България на гражданите“. След Кунева Николов изненадващо се завъртя в Министерския съвет около премиера Бойко Борисов, като накрая дори му стана съветник.

Днес Петър Николов е зам. министър на образованието от квотата на „Патриотите“ и в частност от тази на „Атака“. Както се казва - на такова превъртане здраве му кажи!

Официално Николов е член на института за "Дясна политика" и стипендиант на фондация "Конрад Аденауер". Неофициално пък той си остава единствено „важен роднина“ на Христо Михайловски и на новия-стар „Йордан Соколов гейт“.

Защото няма как накрая да не възникне въпросът, какви точно възгледи и принципи, както и на коя партия интересите, защищават семейство „Михайловски – Соколов“? И да не се появи отговорът – на никоя. Освен на тази, обезпечаваща техният личен интерес.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  БСП даде процедурата за концесия на Летище София на прокурор

  Елена Йончева: Имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на концесията на Летище София

  БСП внесе сигнал до прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерски съвет за започване на процедура за отдаване на Летище София на концесия.

  "Голямата корупция и кражба в България идва от големите инфраструктурни обекти. При това положение, имаме не само законовите, но и моралните права да искаме спирането на концесията на Летище София. Внесохме сигнал в прокуратурата с искане за проверка и отмяна на решението на Министерски съвет, с което започна процедурата за отдаване на Летище София на концесия". Това каза говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева при внасянето на сигнала до Главния прокурор. Тя припомни, че Летище София е най- голямото в България и е част от обектите, които са в списъка от значение за българската национална сигурност.

  "Според чл. 24 от Закона за концесиите, не се допуска концесия при опасност за националната сигурност и отбрана на България", каза Йончева. Тя припомни, че миналата година концесията беше спряна от служебното правителство, именно защото имаше обосновани съмнения за заплаха за националната сигурност.

  Филип Попов: Летище София е печелившо, а с концесията се подарява

  "Летище София е 100% държавна собственост. За миналата година през него са минали 6.5 млн. пътници, т.е. то е на печалба. В същото време, се отдава на концесия за много голям период от време. На практика то се продава, приватизира, подарява". Това каза секретарят на ПГ на "БСП за България" Филип Попов при внасянето на сигнала до Главния прокурор. " Не може да се дава на концесия едно печелившо предприятие, без да има някаква облага за определен кръг от хора", отбеляза Филип Попов. Той припомни, че с постановление на МС от 2009 г., Летище София е записано като обект от национална сигурност и не би следвало да бъде отдавано на концесия. "Защо всяка година държавата да не взима печалба от това летище?", попита Попов. Той коментира, че противоречието със закона за Концесиите е основният мотив на ПГ на БСП да бъде внесен сигнал до Главния прокурор на Република България.

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Концесията на Летище София – отказ от суверенитет и пълна управленска немощ

  Консултант без нито един проект в Европа, работил в Афганистан, Нигерия и Етиопия, е изготвил документацията за концесията на софийското летище.

 • Неделя, 03 Юни 2018 14:35
  Финансистът на Костов не смята за проблем поскъпването на газа, само мързеливите обеднявали. Привидя му се Жан Виденов в идеите на Каракачанов

  Мит е, че с поскъпването на газа ще се вдигнат цените на всички продукти, както и че домакинствата много ще обеднеят. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV Муравей Радев, който беше финансов министър в правителството на Иван Костов.

  Според него ще поскъпнат само стоките и услугите, пряко зависими от цената на газа - тези, които използват газа като суровина.

  Вредно и опасно е предложението на БСП за 5% ДДС върху хляба, а "след хляба идва сиренето, месото, детските храни, събаря се бюджетът, държавата изпада в криза", а идеята на министър Порожанов за търговските вериги и надценките на храните е "наивна", коментира Муравей Радев.

  Идеята на министъра на земеделието Румен Порожанов да агитира веригите да не слагат надценка на храните той определи като „наивна”.

  Каракачанов иска да фиксира печалбата, но не това е начинът. "Никога, когато държавата е правила подобни експерименти, не е свършвало добре", коментира Радев и обясни, че по времето на Жан Виденов било подобно положението. Когато цените са фиксирани и се стига до голямата криза, предупреди финансистът от Костово правителство.

  Държавата да разчисти пътя пред конкуренцията. Ако има жестока конкуренция, цените заспиват. Единственият начин българите да обеднеят е като са мързеливи, чакат на социални помощи или са безработни, добави бившият финансов министър.

Оставете коментар