Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 10 Август 2018 08:19

Бившият личен охранител на Сретен Йосич пред BIG5: Сретан беше напълно коректен с мен. Предадоха го български полицаи.

Любо, с прякор Ломския е любопитна атракция на плажа на Златни пясъци. Днес той е 63 годишен, бивш спортист и бивш личен охранител в България на известния сръбски бандит Сретен Йосич.

 

На Златни пясъци мнозина наричат Любо Ломския, двойника на Хемингуей. Някои дори се снимат за спомен с него.

 

Любо Ломският. Снимка: BIG5.BG

И към момента обаче едва малцина знаят, че Любо е последния бодигард на Сретен Йосич у нас. Той е негов охранител точно до момента в който българските антимафиоти арестуват Йосич в центъра на София, само на метри от сградата на СДВР.

Това се случва след като българските служби получават информация от холандските си колеги, че Сретен Йосич е в България и се издирва за убийство. Допълнителна информация пък им разкрива, че той често ползва за свои лични разговори външен телефонен апарат в района на СДВР.

 

Любо Ломския. Снимка: BIG5.BG

Родните антимафиоти научават още, че известния сръбски бандит живее в района, а по-късно допълват информацията си с факта, че по време на престоя си у нас Сретен Йосич е обитавал розова кооперация в изключителна близост до сградата на софийската полицията. Там той живеел с децата и жена си.

Когато Сретен Йосич идва в България той първо си търси охранител. Избира Любо. Плаща му заплата и дълго време двамата са доволни един от друг.

 

Любо Ломския заедно с един от първите шефове на ВИС - 2 по нашето Черноморие. Снимка: BIG5.BG

Любо Ломския обаче и до днес въобще не е запознат с работата, а по-късно и със съдебните дела на Сретен Йосич. Неговата задача е била само да го пази. Йосич от своя страна бил коректен в плащането, но е пазил в тайна личните си дела. Сърбина имал опит и бил вече страдал от предателства на охранители.

Според разследването един от хората помагал на Сретен Йосич у нас е настоящият адвокат и бивш шеф на МВР в Разград Кръстьо Сотиров. Преди години Сотиров е изгонен от позицията директор на МВР Разград и идва в София. Дълго време търси работа, но не намира. След няколко години без работа по времето на Сергей Станишев той е върнат за шеф на МВР в Разград.

Кръстьо Сотиров се познава със Сретен Йосич. Именно той помага на Сретен да получи български паспорт. Според разследването именно Кръстьо нарежда на Тодор Димов, по това време негов колега - шеф на НСБОП Разград, да съдейства на сръбския мафиот при ваденето му на български документи. Според запознати, за услугата Кръстьо Сотиров получава 100 000 долара.

След като Сретен получава паспорта, Кръстьо със съпругата си Газдова (директор на завода за лекарства в Разград) заминават на почивка във Велинград. Те издават на полицията, че Сретен има фалшив паспорт и натопяват за това Тодор Димов. След този случай пък самия Димов е задържан заради наркотици на границата, а по-късно пуснат под гаранция.

Цялата истината и до днес се пази в делото за екстрадицията на Сретен Йосич. До сега то не е разсекретено, но по този въпрос публично няколкократно са са говорили антимафиотите, които го задържаха, както и бившият главен прокурор Никола Филчеви убитият прокурор Николай Колев.

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 10 Август 2018 08:19
  Северин разплакан се призна за виновен, но не помнел нищо

  Повдигнати са обвинения за изнасилване и убийство, наложена е мярка за постоянно задържане 

  "Да, виновен съм и много съжалявам, не мога да повярвам, че аз съм го направил". Това обяви пред журналисти заподозреният за убийството на журналистка Виктория Маринова – Северин Красимиров. Той се изправи пред русенския съд, за да бъде определена мярката му за неотклонение.

  Северин беше докаран в съда окован с белезници и вериги през кръста, конвоиран от няколко служители на съдебната охрана. 

  Вчера на 21-годишния мъж официално бяха повдигнати обвинения – те са за изнасилване и убийство.

  Северин Красимиров обяви още, че почти нищо не помни от срещата си с Виктория. Бил пиян и дрогиран, връщал се пеша от купон към вкъщи. Бутнал тичащата жена или тя го бутнала, разменили си реплики и после я ударил.

  "Не мога да повярвам, че съм го направил", каза обвиняемият и се разплака.

  На въпрос какво наказание очаква, той отговори: "Каквото наказание ми дадат – това. Ако е доживотен затвор, ще го лежа”.

  Той каза, че взима лекарства, но не знаел за какво са. "Да, ползвам, не знам защо са", отговори той.

  Разплака се пред камерите и отново заяви, че съжалява.

  Красимиров е задържан за 72 часа, като държавното обвинение днес наложи постоянното му задържане в ареста.

  По-рано стана ясно, че шестима служебни адвокати са отказали да поемат защитата на Северин.

 • Петък, 10 Август 2018 08:19
  Съдът пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест

  След края на днешното заседание съдът пусна Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест.

  Основният мотив на съда беше, че двете вече не могат да повлияят на свидетели от община „Младост“, тъй като разпитите им в зала вече са проведени. Иванчева и Петрова обаче ще останат в ареста, докато прокуратурата не обяви дали ще протестира решението. Третият обвиняем по делото Петко Дюлгеров остава за постоянно в ареста, съобщава DarikNews.

  По-рано днес административният секретар на район „Младост” отрече да е чувала Десислава Иванчева да е искала подкуп от който и да е строителен предприемач в района. Това стана по време на днешното заседание по делото срещу временно отстранения кмет на „Младост” Десислава Иванчева.

  Тя е обвинена във взимане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, за да придвижи преписката му за строеж в квартала. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха арестувани показно на 17 април с белязани пари, които според прокуратурата представлявали първия транш от подкупа.

  Днес в съда секретарката Маргарита Стоянова потвърди, че минути преди ареста е получила обаждане от Иванчева, в което й било наредено да намери преписката на Ваклин и да я придвижи. Стоянова обаче отрече да е чувала за каквото и да е искане на подкуп.

  На предишното заседание основният свидетел по делото Александър Ваклин пък заяви, че Иванчева никога не му е искала пари лично, а разговорите водел с бившия районен кмет Петко Дюлгеров.


  Над 10 свидетели бяха разпитани на днешното заседание по делото срещу Иванчева. Сред тях беше дългогодишният административен секретар на район „Младост” Маргарита Стоянова. Пред съда тя заяви, че в обедната почивка на 17 април тази година действително получила обаждане, в което Десислава Иванчева ѝ наредила да отиде до кабинета ѝ, да намери преписката за строеж на Александър Ваклин и да я придвижи.

  Стоянова обаче допълни, че не е чувала за искане на подкуп от който и да е строителен предприемач в района. Тя отрече и Иванчева да е опитвала да ѝ оказва натиск след ареста.

   

 • Петък, 10 Август 2018 08:19
  БСП настоява Цачева да се намеси в делото срещу българските граничари в Турция

  В края на миналата седмица депутати от БСП в Бургас се срещнаха с граничарите, които търсят помощ от държавата.

  Защо България не поиска прекратяване на делото от Наказателния съд в Лозенград, Турция, позовавайки се на Европейската конвенция на международно признаване на присъди, ратифицирана от Република Турция?

  Това е един от въпросите, които отправя депутатът от ПГ „БСП за България” Николай Тишев към министъра на правосъдието Цецка Цачева относно заведеното наказателно производство от турската страна и действията, които българската държава ще предприеме за защита на българските граничари Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, защитили държавната граница през 2008 г.

  Припомняме, че в края на миналата седмица депутати от БСП в Бургас се срещнаха с граничарите, които търсят помощ от държавата, защото Турция продължава разследването срещу тях.

  Николай Тишев цитира чл. 53 от Европейската конвенция за международно признаване на присъди, ратифицирана от Турция. Според текста "лице, по отношение на което е произнесено европейско съдебно решение по наказателно дело, не може да бъде преследвано, съдено или да изтърпява наказание в друга договаряща държава за същото деяние, ако то е било оправдано". Такъв е случаят с четиримата български граничари, припомня "Дума".

  Социалистът пита още какви действия са предприети до момента от българската държава в защита на подсъдимите български граждани. Той настоява за отговор и на още един въпрос - какви действия ще предприеме България, ако невинните български граничари, изпълнили дълга си и защитили държавната граница, бъдат осъдени в Турция?

Оставете коментар