Четвъртък, 21 Февруари 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 10:07

Кипърска офшорка и фирма за перилни препарати са взели близо 700 хиляди лв. за неработещия регистър на асансьорите

Близо 700 хиляди лева европейски средства са похарчени за електронен регистър на асансьорите, но онлайн платформата и мобилното приложение към нея не работят. По тази причина  Държавната агенция за технически надзор (ДАМТН), чийто принципал е Министерството на икономиката, започва вътрешна проверка за неработещия регистър.

Още преди три години aгенцията е платила близо 700 хиляди лева на изпълнителите на обществените поръчки за регистър и уеб приложение към него. 

Две са обществени поръчки, проведени от техническия надзор, на обща стойност 646 хиляди лева с ДДС.

По първата са платени 286 хиляди лева с ДДС. Парите са получени преди 3 години.

Малко след това се провежда и втора поръчка – за уеб приложение  на стойност 360 хиляди лева с ДДС. И двете към момента не функционират.

Петима са кандидатите за създаване на регистъра. Търга печели фирмата „Инфосистемс Интернешънъл”. Според юристи, запознати с поръчката, техническият надзор сключва договор с изпълнител, който има неясен собственик. „Като едноличен собственик на капитала е офшорна компания, регистрирана в Кипър”, казва адвокатът Александър Тонев. 

Фирмата получава 286 хиляди лева с ДДС, осигурени от оперативна програма „Административен капацитет”.

Според разследване на bTV на адреса на „Инфосистемс Интернешънъл”, фирмата изготвила регистъра, се оказва, че техен офис няма, по телефона от фирмата отказат коментар.  

Кандидатите по втората обществена поръчка са 6 – приложението трябва да бъде използвано в реално време при инспекциите на техническия надзор. Победител е „Евро проект Партнърс”.

„Самото дружество е регистрирано няколко месеца преди обявяване на обществената поръчка, т.е. февруари 2015 г. – през август 2015 г. е обявена обществената поръчка, тоест то е било едно стартиращо дружество с 20 лева капитал. Сами можете да предположите колко има опит в изпълнението на такива проекти”, казва адвокат Тонев.

Година след получаване на парите по проекта дружеството сменя името и предмета си на дейност. Преквалифицира се във фирма за производство и доставка на перилни препарати. На адреса, където би трябвало да се помещава фирмата, изготвила мобилното приложение към регистъра, също няма никой. Поръчките са проведени, когато шеф на техническия надзор е Стефан Цанков. Той твърди, че търговете са били прозрачни. „Нали не ме карате да нося отговорност за институция, в която нямам нищо общо 2 години и половина след като съм я напуснал”, заявява Цанков пред bTV. 

И за двете поръчки няма заложено изискване спечелилите да поддържат системите и след изработването им.  

Припомняме, че само през тази година броят на инцидентите с асансьори се увеличава три пъти – според официалната статистика. Най-честата причина са авариралите асансьори. А регистърът колко са съоръженията с повишена опасност и кога те са проверявани последно, не функционира.

Държавната агенция за технически надзор реши да създаде електронен регистър на съоръженията с повишена опасност след инцидента преди четири години с Мария Ваклинова, която оцеля по чудо, след като пада с асансьор от деветия етаж на бл. 115 на ул. "Академик Георги Бончев"  в София. В кабината заедно с нея е била и съседка, която загива на място.

В края на 2015 г. официално от техническия надзор обявиха, че онлайн платформата работи и е достъпна за всички на сайта на агенцията. Към днешна дата това не е така.

Според Николай Маринков – главен секретар на Българската асансьорна асоциация, електронният регистър никога не е функционирал. „Никой не го е използвал, за никакви цели, никаква функция не е изпълнил и дори държавата и държавната агенция се чудеше в началото на тази година как този регистър да го използва и какво да прави с него”.

Само за един месец жертвите на асансьори са две: вчера в Кърджали възрастен мъж пропадна в асансьорна шахта и загина на място, преди 3 седмици в асансьор в Кюстендил почина дете.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар