Вторник, 11 Декември 2018
Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13

Зам.-министър на икономиката в брутална схема за източване на еврофондове

Ще задържат ли зам.-министъра Любомир Ганчев за измами с еврофондове? ДАНС с разследване срещу Ганчев за подкуп и злоупотреби.

Зам.-министърът на икономиката  Любомир Ганчев (37 г.) разпределя стотици милиони от европейските структурни фондове към свои фирми и лица със съмнителен произход. Финансовите манипулации, подкрепяни и от самия министър Емил Караниколов, включват директен и индиректен рекет и изнудване на фирми – бенефициенти. Служители от министерството на икономиката са в постоянен стрес, провокиран от непрекъснати заплахи от  уволнения, отправени от Ганчев, пише сайтът "Общество.орг".

Според източници на медията, информацията е, че самият Ганчев от известно време е оперативно интересно лице за ДАНС във връзка с подкуп и злоупотреби.

Разследване, уличаващо министър в престъпление

В редакцията на „Общество” са постъпили сигнали от български фирми, които описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от “Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), чийто неформален управляващ е именно съветникът на министъра и настоящ зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев.

В доклад, част от разследване, включващо 84 дружества, ясно се разкрива как точно се извършват манипулациите и кои са близките фирми, свързани с известните бизнесмени и депутати, близки до двамата министри. Интересни са и фактите около консултантската фирма на Любомир Ганчев и неговите съдружници и подставени лица от български и сирийски произход.

Бенефициенти по програмата се оплакват, че при разглеждането на сигналите за нередности не се спазват законоустановените срокове и масово проверките продължават над 9 месеца, като през това време са спрени плащанията по проектите.

Министерство или силова групировка?

В доклада са разписани още техниките, които се прилагат върху фирмите, които дръзнат да не дават подкупи. В Министерството на икономиката действа т. нар. отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол”, който се използва като “бухалка” и в случай, че някоя фирма дръзне да не спазва преките указания, отделът налага финансови корекции в размер на 100% и осъществява законов рекет.

Гинка Тодорова - шеф на “наказателния отряд”, многократно е разследвана от Прокуратурата, но помощта на нейния съпруг – Евелин Тодоров, служител в Прокуратурата, за момента се оказва достатъчна, за да не бъдат признати лобистките подбуди на амбициозната чиновничка, обиколила цялата държавна администрация.

В схемите за опорочаване на европейски средства са замесени служители от най-ниско ниво до зам.-министри, министър и депутати.

Общество” обещава да публикува серия от материали – документи, таблици и снимки, разкриващи факти и интересни връзки на зам.-министъра на икономиката Любомир Ганчев,  началника на отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол” Гинка Тодорова,  депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев и техните добри приятели – съучениците по чин от 119 СОУ – Делян Пеевски и министърът на икономиката – Емил Караниколов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Нов скандал в Центъра за развитие на човешките ресурси

  След излъчване на мое разследване, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че негови проверки, правени преди да излъчим репортажа, потвърждават изнесеното в него и че директорката Калканова ще бъде сменена. И днес, забележете - НАЗНАЧИ на мястото й Димка Михайлова.

  Това е огромен скандал, защото Димка Михайлова е дясната ръка на Калканова, доведена и назначена в агенцията от нея. И то като шеф на дирекция "Контрол и мониторинг", което едва ли е случайно.

  Тоест, новата шефка Димка Михайлова от 2 години е "проверявала" и "контролирала" за нередности. И не е намерила такива. Не е намерила за нередни нещата, които ви показахме.

  Как са давани милиони на НПО-та за бутафорни проекти, като 120 хил. евро за "Разказване на приказки за костенурката", "Иновациите в английската кухня" и всички други, които показахме.

  Не е открила и кухите НПО-та.

  Нито това, че нейната приятелка и шефка – Калканова, дарява 29 500 лева за състезание по Свободни боеве – ММА от бюджета на агенцията.

  Ние открихме нарушенията като външни за тази агенция лица, министърът потвърди, че са верни, а ДНЕС НАЗНАЧИ ЗА ШЕФ тази жена, която, видите ли, като шеф на контрола е проверявала финансирането на бутафорните проекти, кухите НПО-та и останалите безобразия. И като шеф на контрола тя не е видяла всичко това.... !?!?!?

  Това е цинизъм от висша степен.

  Да не говорем, че същата Димка Михайлова, наред с Татяна Калканова, беше другият "герой" в разследването.

  Мои източници от агенцията твърдят, че скандалното назначение се дължи на връзката от личен характер между министъра и Димка Михайлова, както и това, че след като Калканова беше осветена от телевизионното ми разследване, агенцията трябва да поеме неин близък човек, който е наясно със схемите, знае кои политици зад кои НПО-та стоят и схемите да продължат.

  Васил Иванов, фейсбук

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Бутафорни европроекти и чудовищни злоупотреби в Центъра за развитие на човешките ресурси

  Шефката Татяна Калканова захранва приближени НПО-та, сменила е партийните убеждения на реформатор и се вляла в партийните редици на патриотите. И по-точно – в партията на Валери Симеонов.  

  Разследване на Васил Иванов за Канал 3 показва стопроцентово усвояване на парите от еврофондовете. Това някак си се превърна в девиз и основна цел на българските управници след влизането ни в ЕС през 2007 г. 

  Има една малка държавна структура, която получава и харчи 40 милиона евро годишно. Тоест 80 милиона лева. Европейски пари. Много пари, а вероятно малцина от вас са я чували. Казва се "Център за развитие на човешките ресурси". Създаден е, за да разглежда, подбира и финансира проекти, които биха помогнали да се развиват човешките ни ресурси. Съществува от над десет години и формално е под шапката на Министерството на образованието. Решенията обаче, как и за какво ще се похарчат европейските 80 милиона лева се взимат вътре – в самия Център за развитие на човешките ресурси. А там според наши вътрешни източници – това еднолично прави  директорът Татяна Калканова, използвайки доверени служители, които тя е назначила на ключови места.

  След като получих сигнал за нередности и няколко седмици разследвах дейността на Центъра и директора Калканова, се натъкнах на меко казано скандални факти за изразходването на европейските пари. Оказа се, че нейното ведомство е наливало огромни суми в частни неправителствени организации – НПО-та, както и други обществени организации, като е одобрявала и отпускала искани от тях големи суми за меко казано бутафорни и дори звучащи смехотворно проекти.

  Ето няколко примера от многото подобни. И сами преценете, доколко одобрените и финансирани от Центъра за развитие на човешките ресурси проекти, са свързани с развитието на човешките ресурси.

  СДРУЖЕНИЕ ЕКОСВЯТ РОДОПИ е получило 18 хиляди евро за проект наречен:  ЕР ЕР ЕР ЕР ИН ДЪ РОДОПС. Каквото и да значи това. Сдружение наречено БАДМИНТОН КЛУБ-ВИАС е взело 28 хиляди евро за проект „да бъдем активни“. 33 хиляди евро пък получава СДРУЖЕНИЕ БЪЛГАРСКА КУАДРАТЛОН ФЕДЕРАЦИЯ .

  И нататък – 20 хиляди евро за Сдружение "Обзорарт" по проект "Живата библиотека тире монологът тире диалог" , каквото и да значи това. 18 хиляди евро получава "Неформална група "свежи лица", 30 хиляди Сдружение "Калокагатия", 37 хиляди евро за Сдружение "Бадминтон клуб Левски – Люлин“, а  32 хиляди евро са дадени на Сдружение "Омега" по проект "Младежко презареждане 2".

  Дотук станаха към 200 хиляди евро. А има и още по-фрапиращи примери. Центърът за развитие на човешките ресурси дава 120 хиляди евро на ЧАСТНА ДЕТСКА ГРАДИНА от Русе по проект цитирам: "Разказване на приказки за старата костенурка".  И сега внимавайте добре - други  80 хиляди евро са отпуснати на техникума по селско стопанство в Костинброд за проект цитирам: "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня". За тези, които не са разбрали добре – ще повторя "Иновативни подходи за обучение в тенденциите на развитие на английската кухня". За този проект, очевидно ТЯСНО свързан с развитието на човешките ресурси у нас, да повторим – са дадени 80 хиляди евро или 160 хиляди лева.

  Изброените до тук примери надхвърлят 1 милион лева, а са само малка част от откритите от мен, будещи смях проекти, одобрени и финансирани през последната година от Центъра за развитие на човешките ресурси.

  Финансирани с европейски пари. "Корупция и шуробаджанащина". Така обясниха случващото се служители на Центъра. Те пожелаха да останат анонимни. Все пак една от тях се съгласи да говори пред камерата, с уговорката да не показваме лицето ѝ. Тя е дългогодишен служител на Центъра, заемаща отговорна длъжност.

  Бутафорните проекти на частни неправителствени организации се одобряват и получават финансиране, а след това връщат на ръка процент от парите на директорът на Центъра – Татяна Калканова.

  Друга част от тези смешни проекти пък се финансират, защото НПО-тата, които получават парите са на подставени лица на висши политици от управлението. И съответно по тези партийни линии директорът се радва на дълга кариера на този пост. Тук е мястото да споменем, че при предишното правителство на Борисов, съгласно коалиционното споразумение, Министерството на образованието и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси, бяха под опеката на Реформаторския блок. И тогава неговият представител Меглена Кунева, като министър на образованието постави Калканова на поста ѝ. При сегашното правителство, коалиционното споразумение отреди това министерство и съответно Центърът за развитие на човешките ресурси на Обединените патриоти.

  Шефката Калканова на момента сменила партийните убеждения на реформатор и се вляла в партийните редици на патриотите. И по-точно – в партията на Валери Симеонов.  С това тя самата се похвалила пред част от служителите.

  Цялото разследване на Васил Иванов - вижте във ВИДЕОТО.

  Разследване с Васил Иванов: Бутафорни европроекти и чудовищни злоупотреби в Центъра за развитие на човешките ресурси

  източник: Канал 3

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Съмнения за корупция и злоупотреба с европари в най-бедния регион на страната

  В нарушение на българското и европейското законодателство община Видин променя клаузи и условия по спечелени вече обществени поръчки за милиони левове – европейско финансиране. Това стана ясно по време на извънредно заседание на Общински съвет – Видин. Заседанието бе свикано спешно, заради решението на администрацията да изведе децата от две видински училища и да ги съвмести с другите училища в града.

  Парите за ремонт и реконструкция на тези две училища, в общ размер на близо 17 милиона лева, са отпуснати по проект „Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
  Във Видин общинската администрация си позволява, случайно или не, да внася съществени промени в условията за изпълнение на обществените поръчки и то след сключване на договорите за изпълнение. Променят се правилата на поръчките въпреки, че общината, както и избраните фирми са подписали договори с ясни условия, в случая: „строително-ремонтите работи трябва да са съобразени с провеждането на учебните занимания и не трябва да пречат или прекъсват учебния процес”.

  С действията си общинарите оставят повече от съмнения за корупция и злоупотреби. А за подмяната на условията по изпълнение на поръчките същите изтъкват единствено благородни, добри намерения и загриженост за обществото. И все пак, става дума за пари. Факт е, че за някого така е по-добре. Факт е, че законите и тяхното спазване не са силна страна на кмета и общинската администрация.

  В техническата спецификация, неразделна част от обществената поръчка за ремонта в ПМГ „Екзарх Антим I“, в част „План за действие“ изрично е записано, че Изпълнителят трябва да представи на Възложителя: „…подробен план за действие, съобразен с учебния/възпитателния процес. Дейностите трябва да НЕ пречат на нормалното провеждане на ежедневните занимания в училището. Планът следва да съдържа конкретни задачи, подлежащи на изпълнение, отговорните за това лица, времетраене и очаквани резултати, водещи до учебен процес без прекъсване и нарушаване на дневния график…“. Спазването на тези изисквания посочва в предложението си (офертата) и кандидатът, спечелил поръчката. Тези изисквания за изпълнение на поръчките са посочени и в сключения вече договор между община Видин и фирмата-изпълнител.

  По идентичен начин се развиват процедурите и финализирането на другата поръчка за „Консервация, реставрация и експониране на сградата на СОУ „Цар Симеон Велики“. В концепцията за изпълнение на поръчката спечелилата фирма, заявява, че ще спазва изискванията за непрекъсване на учебния процес. В Раздел III.2.7.1. „Организиране на работния процес, така че да не се прекъсва нормалния процес на функционирането на учебното заведение“, където подробно са описани изискванията по спазването на посочената клауза в договора.

  Защо се появяват съмнения за корупция и нерегламентирана помощ при изпълнение на поръчките?

  Защото с извършените промени в условията за изпълнение община Видин в качеството си на Възложител, предоставя на изпълнителите условия, с които им оказва „помощ“ при изпълнение на поръчките.

  Това поставя в неравно положение останалите участници в търговете за изпълнение. В положение на нелоялна конкуренция са и онези, които след като са се запознали с условията на търга са решили, че няма да могат да извършат ремонта без прекъсване на учебния процес и по тази причина са се отказали. А може би техните оферти биха били със значително по-ниска цена… Или пък биха предложили по-високо качество на ремонтите…

  Подобен случай с фрапантно нарушение на заложените в тръжните правила параметри е ремонта на бул. „Панония“ в града. Тогава в изискванията бяха заложени километри тротоари с нови плочки и нови бордюри, които изискват определено време за полагане. След подписване на договора същите тези тротоари бяха подменени с асфалтирани такива. Цената определено е различна. Времето за изпълнение също. А в онази обществена поръчка времето бе основен фактор за оценка на предложенията. Не цената. И спечелилият поръчката предложи и се подписа под 28 дни срок за изпълнение. И разбира се повече от година не успя да предаде обекта. И не бе санкциониран. И разбира се, замяната на определени видове работи бе извършена с благоволението на кмета, а и защо не на някой по-нагоре…

  И ако всичките тези нарушения не бъркаха право в изтънелите джобове на българските данъкоплатци всичко би било чудесно! Но не е. И няма как да бъде при условие, че именно поради подобни изисквания фирмите-изпълнители на поръчки в общината се броят на пръстите на едната ни ръка.

  От незнание или некомпетентност грубо се нарушават правила и заложени клаузи в договорите, които този, пък и предишните кметове подписват? Защо са тогава изобщо правилата, щом ще ги нарушаваме дружно? И има ли нужда от търгове, когато печелившите са предизвестени?

  А съмненията за корупция?

  За нарушаване на правилата, за злоупотреба с европейски средства…

  Какво за тях?!

  Източник: Еdinni.bg

Оставете коментар