Неделя, 17 Февруари 2019
Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13

Зам.-министър на икономиката в брутална схема за източване на еврофондове

Ще задържат ли зам.-министъра Любомир Ганчев за измами с еврофондове? ДАНС с разследване срещу Ганчев за подкуп и злоупотреби.

Зам.-министърът на икономиката  Любомир Ганчев (37 г.) разпределя стотици милиони от европейските структурни фондове към свои фирми и лица със съмнителен произход. Финансовите манипулации, подкрепяни и от самия министър Емил Караниколов, включват директен и индиректен рекет и изнудване на фирми – бенефициенти. Служители от министерството на икономиката са в постоянен стрес, провокиран от непрекъснати заплахи от  уволнения, отправени от Ганчев, пише сайтът "Общество.орг".

Според източници на медията, информацията е, че самият Ганчев от известно време е оперативно интересно лице за ДАНС във връзка с подкуп и злоупотреби.

Разследване, уличаващо министър в престъпление

В редакцията на „Общество” са постъпили сигнали от български фирми, които описват изключително нагъл и брутален подход на изнудване и директно източване на средства от “Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), чийто неформален управляващ е именно съветникът на министъра и настоящ зам.-министър на икономиката Любомир Ганчев.

В доклад, част от разследване, включващо 84 дружества, ясно се разкрива как точно се извършват манипулациите и кои са близките фирми, свързани с известните бизнесмени и депутати, близки до двамата министри. Интересни са и фактите около консултантската фирма на Любомир Ганчев и неговите съдружници и подставени лица от български и сирийски произход.

Бенефициенти по програмата се оплакват, че при разглеждането на сигналите за нередности не се спазват законоустановените срокове и масово проверките продължават над 9 месеца, като през това време са спрени плащанията по проектите.

Министерство или силова групировка?

В доклада са разписани още техниките, които се прилагат върху фирмите, които дръзнат да не дават подкупи. В Министерството на икономиката действа т. нар. отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол”, който се използва като “бухалка” и в случай, че някоя фирма дръзне да не спазва преките указания, отделът налага финансови корекции в размер на 100% и осъществява законов рекет.

Гинка Тодорова - шеф на “наказателния отряд”, многократно е разследвана от Прокуратурата, но помощта на нейния съпруг – Евелин Тодоров, служител в Прокуратурата, за момента се оказва достатъчна, за да не бъдат признати лобистките подбуди на амбициозната чиновничка, обиколила цялата държавна администрация.

В схемите за опорочаване на европейски средства са замесени служители от най-ниско ниво до зам.-министри, министър и депутати.

Общество” обещава да публикува серия от материали – документи, таблици и снимки, разкриващи факти и интересни връзки на зам.-министъра на икономиката Любомир Ганчев,  началника на отдел “Законодателство, нередности и вътрешен контрол” Гинка Тодорова,  депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев и техните добри приятели – съучениците по чин от 119 СОУ – Делян Пеевски и министърът на икономиката – Емил Караниколов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Лаура Кьовеши е обвинена в злоупотреби със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване

  Пред румънската главна прокуратура се провежда протест в подкрепа на Кьовеши

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  ЕП гласува увеличение на средствата от еврофондове за България

  С между 3 и 4 милиарда лева се увеличава европейското финансиране. Подкрепена е идеята общините да доплащат само 15% от парите за европроекти, а не една трета от размера на финансирането

 • Четвъртък, 11 Октомври 2018 13:13
  Драгомир Стойнев: Законът за горивата се отлага, за да има сива икономика?

  Министерството на икономиката е трябвало да напише подзаконова нормативна уредба, вместо това е поискало промени в Закона и отлагане с шест месеца

  „Може би законът за горивата се отлага с 6 месеца, защото трябва да има сива икономика, някой да се облагодетелства и да си финансира изборите“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНР. Той обясни, че от днес законът вече е в сила и днес трябва да бъде променен и отложен.

  „Сами разбирате в какъв абсурд работи парламентът и колко са компетентни управляващите. В продължение на една година се разискваше този законопроект. Всички страни бяха изслушвани в парламента, най-вече земеделските производители, след което законът беше приет“, обясни народният представител.

  „Оказа се, че примерно Минно-геоложката камара и Строителната камара имат конкретни предложения. Когато работят на техните обекти трябва да имат ведомствени бензиностанции, за да зареждат своята техника. Казахме, че веднага припознаваме техните предложения и днес те вече ще бъдат разгледани в комисия“, допълни Стойнев.

  Той подчерта, че всеки, който желае и смята, че има нещо, което го притеснява в закона, може да се обърне към „БСП за България“. „Готови сме да го изслушаме, но в последния момент да се променят неща, за нас е абсурдно“, категоричен е народният представител.

  „Друг е въпросът защо до сега не са направили своите предложения“, коментира той. Според него големият проблем е какво е свършило Министерството на икономиката. „В продължение на 6 месеца трябваше да напишат подзаконовата нормативна уредба. Те не си мръднаха пръста, а поискаха законът да бъде променен. Искат да отложат закона с 6 месеца, защото идват избори и правителството се нуждае от спокойствие – никой не трябва да протестира и негодува. Ние предлагаме да се отложи с 2 месеца – достатъчно време, за да бъдат решени всички проблеми“, предложи Стойнев.

  Той обясни, че БСП е направила конкретни предложения, за които е била сезирана, но са отхвърлени в зала. „Строителната камара, която е толкова мощна и голяма, стовариха техника в София, защото негодуваха, а в крайна сметка бяха възнаградени с обществени поръчки за 1 млрд. 350 млн. лв., които ще бъдат изхарчени непрозрачно“, коментира Драгомир Стойнев.

Оставете коментар