Четвъртък, 04 Юни 2020

Вторник, 27 Ноември 2018 19:42

The Washington Times нищи корупционните схеми на Порошенко

Публикацията със заглавие „Доходоносна борба с Русия” и снимка-колаж с Порошенко върху банкнота от 10 хиляди рубли се появи ден след руско-украинския конфликт в Керченския пролив

 

Американското издание The Washington Times в броя си от 26 ноември изказва предположение, че украинският президент Петро Порошенко може да се окаже един от най-корумпираните лидери.

Случайно или не, материалът излиза веднага след конфликта между Украйна и Русия в Азовско море и последвалото военно положение.

По информация на изданието, има голяма вероятност многобройни схеми за пране на пари да се извършват чрез най-близкия кръг на украинския президент.

Изданието определя политиката на  Петро Порошенко като доходоносна борба с Руската федерация. Тази борба обаче е главно словесна, без изявени действия, се отбелязва в статията.

Настоящият президент Порошенко се готви да влезе в предстоящата предизборна кампания с намерението да убеди украинския народ, както и целия свят, че само ако бъде преизбран за втори мандат, той ще може да поддържа проевропейската и проамериканската позиция и да възпре руската агресия.

Въпреки тов,а задълбочен анализ на бизнес връзките на г-н Порошенко и на средата, в която действа президентът на Украйна, предполага, ако не  приятелски, поне близки бизнес връзки с Кремъл, пише The Washington Times.

Изданието представя схема още от времето на управлението на президента Янукович:  незаконните средства се прехвърлят към чуждестранни сметки. След това се инвестират в украински държавни облигации и се вписват в сметките на украински банки. Според "Ал Джазира" дружеството на Валерия Гонтарева - LLC Investment Capital Ukraine (ИУК), е ключов елемент в тази схема.

The Washington Times дава и един пример от 2013 г., когато три компании - украинската «Инвестиционен капитал на Украйна» (ICU) и кипърските Quickpace Limited и Sabulong Trading сключват договор за сътрудничество, след което кипърските компании придобиват от най-голямата украинска държавна банка «Ощадбанк» валутни държавни облигации на стойност 160 милиона долара.

След Майдана, отнел стотици животи, т.нар. кипърски компании преминават под ръководството на украинския бизнесмен Александър Онищенко заедно с по-рано придобитите от компаниите облигации за 160 милиона и натрупани лихви на обща стойност 30 милиона долара. От тях 20 милиона са отишли у двама бизнесмени - украинският Олександър Онишченко и руският Павел Фукс, които Л.Дод Ууд споменава в статията си. Въпросът за освобождаването на офшорните сметки на Quickpace и Sabulong бе разгледан от партньора на г-жа Гонтарева - Макар Пасеенюк, който е частният банкер на г-н Порошенко. Това предполага поемане на личния интерес на г-н Порошенко за освобождаването на отчетите. Точно преди една година Националното бюро за борба с корупцията в Украйна съобщи, че облигациите са изчезнали, пише The Washington Times.

BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар