Неделя, 31 Май 2020

Събота, 13 Август 2016 19:28

Европол ще търси джихадисти в бежанските лагери в Гърция

Екип от около 50 души ще проверява мигрантите

Европол ще разположи свой екип от експерти в Гърция, който да се опита да открие евентуални кандидат-джихадисти сред бежанците и мигрантите, блокирани в страната, съобщи АФП.

Мисията е част от постоянния процес на сътрудничество между гръцките власти, техните европейски колеги и Европол.

По думите на директора на германското разузнаване са установени „осезаеми признаци”, че 17 лица, действащи по заповед на „Ислямска държава”, са се представили за бежанци, за да влязат в Европа. Двама от тях се самовзривиха край националния стадион на Франция на 13 ноември.

Очаква се екипът от около 50 европейски полицаи да пристигне на 20 август в Атина, като проверките в лагерите ще започнат незабавно.

Досега антиджихадистките проверки на Европол бяха съсредоточени единствено в регистрационните центрове или т.нар. горещи точки на островите, на които мигрантите пристигат в Гърция.

Снимка: EPA

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Август 2016 19:28
  Борисов: Газовата връзка с Гърция е важна за страната ни

  Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция–България е от изключително значение за страната ни и за региона на Югоизточна Европа. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

  Той изтъква в поста си, че като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен природен газ.

  Интерконекторът ще осигури възможност за свързване с други планирани газови проекти като терминала за втечнен газ при Александруполис, както и втечнен газ от Израел, Египет и други, завършва той.

  Към поста си той е добавил  и видео с кадри как се изгражда газовата връза със съседна Гърция, как се подготвя трасето, как се полагат част от тръбите.

 • Събота, 13 Август 2016 19:28
  Гърция излиза от карантината, глоба за неносене на маски

  С плавен преход към ново ежедневие и правила, Гърция излиза поетапно от наложената карантина и преминава към втора фаза в борбата с COVID-19. Девизът "Оставаме вкъщи“ се променя на "Оставаме в безопасност“. Това заяви в обръщение към гръцкия народ премиерът Кирякос Мицотакис, съобщава "Труд".

 • Събота, 13 Август 2016 19:28
  Гърците ще градят колективен имунитет срещу коронавируса през лятото

  Новата им цел ще е контролирана циркулация на вируса

Оставете коментар