Кристиан Вигенин: Резолюцията на ЕП не създава разделителни линии между БСП и евродепутатите от ПЕС

BIG5 NBOX.BG Кристиан Вигенин: Резолюцията на ЕП не създава разделителни линии между БСП и...

БСП мина през труден период, който вече приключи, заключи заместник-председателят на социалистическата партия

Резолюцията на ЕП не създава разделителни линии между БСП и българските евродепутати от ПЕС. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на НС и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин.

В основите на резолюцията стоят широко споделени оценки от всеки обективно мислещ човек у нас, извън управляващите партии, които се чувстват засегнати. Два въпроса от резолюцията противоречат на Конституцията ни. Това са въпросите за македонско малцинство у нас и Истанбулската конвенция, обясни той.

„Българските власти трябва да се съсредоточат върху проблемите свързани с Европейския съд по правата на човека. Там имаме над 50 неизпълнени решения и няколко от тях са свързани с ОМО „Илинден“. Защо е споменат този въпрос в резолюцията? Именно заради неизпълнение. Повечето от тях се отнасят за дела на български граждани, свързани с полицейско насилие, отказ от възобновяване на дела, отказ от правосъдие. Ако всички тези въпроси бяха решени навреме, никой нямаше да обърне внимание на няколкото решения, свързани с ОМО „Илинден“. Правителството трябва да насочи по-голямо внимание по темата в Съвета на Европа. Що се отнася до Истанбулската конвенция, България не може и няма да я ратифицира. Това, което може да направи, е да реализира в по-голяма степен призива, свързан с насилие над жени“, коментира той.

По думите на Кристиан Вигенин всичко останало в резолюцията е обективно. Според него сегашното правителство е загубило европейската си подкрепа. Резолюцията няма директни правни последствия, но дава експертна оценка за случващото се. Тя няма да доведе до намаляване на европейските средства за страната ни. Европейските пари не са за облагодетелстване на управляващите, а за наваксване в различните сфери, каза още Вигенин.

Сформираните съвети в БСП, които дублират работещите министерства, ще следят дейността на изпълнителната власт и МС и ще подготвят предложения за политика, която да бъде реализирана в последствие, обясни зам.-председателят на партията.

„Председателите на тези съвети няма да бъдат министри в сянка, както някои биха помислили, но тази интерпретация има известни основания, доколкото всеки съвет ще концентрира работата си върху обхвата на дейност и политики, които реализира всяко едно министерство. Смятаме, че така работата ни ще бъде по- ефективна и целенасочена и ще можем да реагираме на грешките, които правителството прави, а те са доста“, обясни той.

Изпълнителното бюро на БСП е представително за състава на партията. 50% от хората в него са нови, каза още Кристиан Вигенин. Необходимо е партията да се фокусира върху предстоящите избори, добави той.

Вътрешната конфронтация в партията е преодоляна, каетгоричен бе Вигенин.

„Вярвам, че тези конфликти, на които бяхме свидетели до сега, постепенно ще заглъхнат. Виждате, че след прекия избор на председател и след националния съвет продължиха да се появяват отгласи на стари инстинкти сред колегите, но лека-полека тези неща ще минат на заден план и ще можем да се фокусираме върху политиката и подготовката за предстоящите избори, защото в България проблемите са дълбоки“, каза той.

БСП мина през труден период, който вече приключи, заключи Кристиан Вигенин.

Последни новини

Александър Симов: Не защо, а колко заведения ще отварят на 1 март?

Не трябва само да се задава въпросът, защо заведенията отварят на 1 март, а не през юни, както във Великобритания и други страни, а...

Ахмед Доган хвърля младежките лидери на ДПС в битката за парламента

Лидерите на младежките структури на ДПС по места са част от водачите на парламентарните листи на Движението за изборите на 4 април, научи Епицентър.бг.Това...

Иван Балабанов влиза в затвора

Иван Балабанов - Вазелина влиза в затвора за 8 месеца. Споразумението е одобрено от Районния съд в Панагюрище и влиза в сила от днес. Преди...

Мангъров: Всички, и десни, и леви, и брандирани уж за промяна, са за „мерките“. Ако не се възпротивим срещу тях, последствията ще бъдат катастрофални!...

Много важно и силно послание на доц. Мангъров във Варна! Докато ботоксовият здравен министър помпозно и пиарно бе сбрал журналистите във „Варненската Терапия“ по времето,...