Гръцката АВАКС АД не плащала заплати на строящите газовата връзка

BIG5 NBOX.BG Гръцката АВАКС АД не плащала заплати на строящите газовата връзка

Както вече писахме през август месец, двайсет служители излязоха на протест и бяха готови да спрат работа, докато не им бъдат изплатени възнагражденията с гръцката фирма АВАКС АД, която строи газовата връзка с Гърция, предаде Канал 7.

На протеста присъстваха около 20 човека, които се оплакаха, че са работили в продължение на 3 месеца, а за заработеното не са получили нито лев.

Канал 7 припомня, че газовата връзка с Гърция е един от основните енергийни проекти на правителството Борисов и по настоящите разчети трябва да бъде готова в края на годината. Трасето се строи от съвместната компания ICBG и има подизпълнител гръцкото дружество АВАКС, което на практика трябва да изплати и заплатите на хората.

Всеки месец имаме по 300 часа работени, при положение че 160 часа е нормално да се работи. Имаме много начислени бонуси. След като свърши работното време, ние продължаваме да работим. Всяка събота работим, дори и няколко недели, сподели тогава служител на фирмата.

От шест месеца сме тука, три заплати не сме получили, допълни през август друг служител.

Тогава протестиращите твърдяха, че имат да вземат по 4000 лв. на човек и заплашиха, че ще спрат работа, ако сумите не се изплатят моментално. В същото време АВАКС, в лицето на директора по логистиката, обяви, че компанията ще изпълни искането. От ICB обаче казаха, че АВАКС уверява, че последните заплати за юни са изплатени.

Към ден днешен ситуацията се повтаря, с тази разлика, че недоволните вече са хиляди.

Служители от фирмата споделят, че не са получавали заплатите си от няколко месеца, а АВАКС дължат пари и на юридически лица.

Част от служителите и фирми, които имат да получават пари от няколко месеца от гръцката АВАКС потърсиха екипа на Канал 7, за да попитат къде са парите им, след като по тяхна информация АВАКС са получили необходимите суми за заплати и забавяне няма.

Тук логичния въпрос е, защо гръцката компания АВАКС бави плащанията на хората и то точно за проект, с който Борисов редовно се хвали и често инспектира.

На фона на тежката икономическа криза, следствие от коронавируса, неизплащането на заплатите на служителите е повече от подигравка.

Канал 7 отправя призив и към Главния Прокурор Гешев, който би следвало да провери, какво се случва с изпълнението на този проект и защо в момент на тежка икономическа криза, хиляди хора се трудят ежедневно, а не получават и стотинка.

Недоволните служители и юридически лица, които имат да получават хиляди левове, предупреждават, че ако не получат заплатите си в най-скоро време, ще спрат работния процес и ще организират мащабен протест.

Готови сме да затворим и главни улици щом трябва, споделя един от недоволните служители.

Източник: Канал 7 

Последни новини

Радев: Свободата и справедливостта никога не се дават даром

Тази сутрин, заедно с хиляди българи, се поклонихме пред подвига на връх Шипка. 3 март е ден за почит и единение около историческата истина,...

Герхард Шрьодер и бивша австрийска външна министърка номинирани за шефове в „Роснефт“

 Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на...

„Фрийдъм хаус“: България продължава да се бори с политическата корупция

Страната ни е дадена за пример измежду държави като Индия и Бразилия България продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност. Докато медийният...

Доц. Мангъров: Заобиколени сме от двойкаджии, абсолютно ще победя Костадин Ангелов във Варна

Заобиколени сме от двойкаджии в бюлетината. Това заяви доц. Атанас Мангъров, който ще води листите на АБВ във Варна и в 23 МИР-София. Той бе...