Полицаите излизат на протест – искат 1200 лева стартова заплата

BIG5 АКЦЕНТИ Полицаите излизат на протест - искат 1200 лева стартова заплата

Полицаите в страната са в стачна готовност. Те настояват заплатите им да бъдат увеличени от януари с 30% и не разбират защо не са включени в списъка с ведомства, чиито възнаграждения са увеличени заради коронакризата.

Това стана ясно от думите на Илия Хрисимов – член на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

МВР беше изключено от борбата с пандемията. Колегите доста се поразсърдиха и настояха да се предприемат някакви мерки. Въпросът не е само до пари, нещата стават принципни. След медиците хората от МВР са тези, които се сблъскват с вируса, посочи то в студиото на Нова ТВ.

Той коментира, че исканията им не идват заради повишената работа на органите на реда около протестите.

Ние опитахме да повдигнем въпроса през септември пред министерството. Нямаше никакъв отговор. Преди две седмици направихме опит да стартираме официално преговори за увеличение, но не се получи, добави синдикалистът.

Хрисимов обясни, че от системата желаят да бъдат признати наред с колегите им, които са получили повишение заради борбата си с коронавируса. Така да се получи ръст на възнагражденията с 30%.

Оценката на работа на служителите в МВР по време на пандемията беше положителна, допълни Хрисимов.

Той внесе яснота колко ориентировъчно са заплатите на служителите в системата на МВР.

Един новоназначен полицай започва на около 900 лева. За да може да се намират кадри тя би следвало да бъде около 1 200 лв, уточни представителят на полицаите.

Хрисимов заяви, че все още властта не е потърсила синдиката след като оттам официално заявиха намерението си за протест.

Той бе категоричен, че полицаите не могат да застанат заедно с протеста пред Министерския съвет.

Нашият протест няма да е политически, тъй като сме деполитизирани. Нашите искания са чисто икономически. Вероятно ще бъде в градинката до сградата на МВР, която е едно добро място. Ние нямаме право на стачка, заключи Хрисимов.

Последни новини

Кадиев предупреди за изборна търговия с „мъртвите“ души в списъците

Бившият депутат от БСП Георги Кадиев предупреди, че "мъртвите" души в избирателните списъци се използват за традиционната търговия на вот. С проста сметка той...

Над 25 000 записани в електронния регистър за ваксинация в първия ден

Електронният регистър за записване за ваксина вече работи. Той беше пуснат малко след 17 часа вчера. Заради огромния наплив още в първите минути обаче...

Фалшива новина е, че 100 души са напуснали БСП-Варна

Фалшива новина е, че 100 души са напуснали БСП-Варна, съобщиха от пресцентъра на левицата."В националните медии се тиражират напълно неверни и непроверени информации,  че...

Започва предизборната кампания

 Старт на предизборната кампания. От днес до 2 април партии и коалиции влизат в битката за народния вот. Заради извънредната обстановка големи събирания няма...