За по-малко от година са задържани над 9 хил. кубика незаконно отсечена дървесина

BIG5 АКТУАЛНО За по-малко от година са задържани над 9 хил. кубика незаконно отсечена...

Само за седмица са задържани 200 кубика дърва за огрев

 

Над 9 хил. кубика незаконно отсечена дървесина са заловили горските служители от началото на годината. Проверките на Изпълнителната агенция по горите зачестяват в началото на отоплителния сезон, когато масово се купуват дърва за огрев.

Само за изминалата седмица от служителите на Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции по горите са извършени близо 7500 проверки. Съставени са 115 акта за нарушения на Закона за горите. Задържани са 200 кубика дърва за огрев, немаркирани и непридружени с превозни билети, 16 моторни превозни средства, с които се е транспортирала незаконната дървесина и четири моторни триона.

Глобите за незаконна сеч достигат до 3 хил. лева и за бракониерите, и за купувачите.

Освен това се конфискуват и незаконно придобитите дърва, подчерта в ефира на БНР инж. Росен Райчев от Агенцията по горите.

Всяка дървесина се придружава от превозен билет, който удостоверява законния произход на описаната в него дървесина, когато същата се намира на посоченото в билета място на доставка. В този превозен билет трябва да е описано името на получателя  на дървесината и неговия точен адрес.

Задържаната дървесина се съхранява в бази за съхранение на задържаните материали. Задържаната незаконна дървесина се продава или се предоставя на читалища, социални домове.

Изпълнителна агенция по горите отново призовава гражданите да проявяват бдителност и отговорност. Задължително да проверяват придобитите от тях дърва за огрев да са маркирани. Да изискват и съхраняват оригинала на превозния билет, с който е доставена дървесината.  При съмнения за незаконна сеч, транспорт, разпореждане с дървесина или други нарушения незабавно да подават сигнал на телефон 112.

 

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...