Училищата в Чехия се затварят заради втората ковид-вълна

BIG5 АКТУАЛНО Училищата в Чехия се затварят заради втората ковид-вълна

Словакия пък затваря фитнес центровете и ресторантите, забранява събирането на повече от 6 души

 

Чехия затваря всички училища в опит да ограничи втората коронавирусна вълна. Изключение се прави само за детските градини. Ограничават се социалните събития, съобщава европейската редакция на Politico, цитирана от OFFNews.

Решението бе взето късно в понеделник и е свързано със смъртните случаи в 10.7-милионната страна, чийто брой надхвърли 1000, а нивото на заразените за денонощие се увеличи до едно от най-високите в света.

Новите мерки обяви министър-председателят Андрей Бабиш. Те влизат в сила от сряда, 14 октомври и включват още: затваряне на всички ресторанти, барове и клубове до началото на ноември; ограничаване на публичните събития – няма да могат да се събират повече от шест души на едно място; забранява се консумацията на алкохол на обществени места.

„Ако средният брой на възпроизвеждане се намали до 0.8, мерките ще бъдат облекчени“, обещава Бабиш. Така нареченият R-номер (от reproduction – възпроизвеждане, англ.) измерва способността на заразата да се разпространява. В момента той е около 1.4.

Чехия е сред страните давани за пример заради начина, по който се справи с пандемията в началото ѝ, през пролетта. Тя беше първата европейска държава, която задължи населението си да носи маски на публични места и първата, която облекчи мерките, когато вирусът започна да отстъпва.

И все пак – отбелязва Politico – правителството реагира относително мудно, когато броят на заразените отново започна да расте и въведе „плахи“ мерки едва когато дневният брой на потвърдените новозаразени наближи и прехвърли 1000. На 9 октомври в страната бяха установени повече от 8 600 случая на болни от 8,600 Covid-19. Ако говорим за сравнение на база глава от населението, в САЩ това би се равнявало приблизително на 259 000 случая.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Чешките медици на първа линия също са сериозно засегнати от пандемията. По данни от Чешката медицинска камара броят на заразените здравни специалисти почти се е удвоил в рамките на една седмица. Към 10 октомври са заразени 978 лекари и 1 862 медицински сестри.  В резултат на недостига на специалисти най-вероятно правителството ще „мобилизира“ студенти по медицина в четвърти и пети курс.

Подобно на съседката си Словакия забранява събирането на повече от шест души на едно място с цел ограничаване на коронавирусната пандемия. Ограничението влиза в сила също от утре, 13 октомври, предава ДПА.

Останалите въвеждани мерки (в сила от четвъртък) са: задължително носене на маска на обществени места; затваряне на фитнес центровете, плувните басейни и сауните; ограничаване работата на ресторантите, които ще могат да изпълняват единствено поръчки за вкъщи, но не и да обслужват клиенти на място; хранителните магазини и аптеките ще имат „прозорци“ от часове, в които ще обслужват единствено възрастни хора; провеждането на събитията с много хора се забраняват; спортните състезания ще се провеждат без публика.

Последни новини

И САЩ отписаха Борисов! Време е да му покажем червен картон!

 Проф. Светлана Шаренкова: Нерадостен край се очертава за отиващата си и морално разкапана власт начело с Бойко Борисов. „Началствата“ го отписват, но все пак...

Топ 5 на срамните парламентарни издънки

Парламент в услуга на правителството  44-тото Народно събрание ще се запомни с липсата на контрол върху действията на правителството и с пренебрежителното отношение на министър-председателя...

Мустафа Карадайъ: Трябва да свалим арогантността, авторитаризма и агресията от политическата сцена в България

„За 10 години управление демокрацията е тежко болно, институциите не работят не комуникират помежду си. Премиерът се изживява като Краля слънце“  Тези избори са едни...

Ахмед Доган: Костов, както винаги, лъже! ДПС никога не е искало оставката на Богомил Бонев

Костов се възползва от напрежението между СДС и ДПС, за да урежда вътрешно-политиическите си проблеми. Той виждаше в лицето на Богомил Бонев много сериозен...