Проф. Боян Дуранкев: Външният ни дълг се увеличава на фона на новината за повишения ни кредитен рейтинг

0
567

В света и в Европа броди призрак, който се нарича Covid-19. Очакванията са за неминуеми фалити, прогнозира икономистът

 

На фона на новината за повишения кредитен рейтинг на България, външният дълг на страната се увеличава. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Боян Дуранкев, икономист и преподавател в УНСС. Икономиката ни е в спад, бюджетът изтънява, външните дългове нарастват, а нелогично доходите поемат нагоре, допълни той.

„В света и в Европа броди призрак, който се нарича Covid-19. Първата вълна удари право в сърцето секторите туризъм, транспорт, магазинна търговия, масов спорт, културни мероприятия. Втората вълна, която вероятно и в България започва, тази седмица ще бъде драматична за взимането на необходимите решения, свързани със затварянето на дискотеки, ресторанти, барове, концертни зали, вероятно преминаване към дигитално обучение. Дилемата в момента е или животът на хората, или печалбата на бизнеса. Ако имаме спад по линия на ограниченията, който ще бъде около 3,5% през тази година, приходите в бюджета ще бъдат по-малко, нашите управляващи обратно на спада на икономиката и приходите в бюджета ни обещават нарастване на разходите. Дългът на държавата, благодарение на поетите нови кредити, продължава да нараства и ще се повиши до 24% през тази година. Сегашният дълг вече надминава дълга от времената на НРБ“, обясни икономистът.

Външнотърговският стокообмен на България демонстрира значително влошаване, като изнесените стоки за периода януари – август са над 8% по-малко от същия период на 2019 година, допълни проф. Дуранкев.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Ние сме в разгара на предизборната кампания. Управляващите вече знаят, че са в края на мандата си и увеличават обещанията за социалните помощи, за по-високите пенсии и по-висока минимална работна заплата без да пипат данъците. Кандидатите за властта също обещават повишени пенсии и заплати. Икономиката ни е в спад, бюджетът изтънява, външните дългове нарастват, доходите поемат нагоре, няма никаква логика. И на фона на това се появява хубава новина за повишаване на дългосрочния рейтинг. Оценката на България по линия на валутата е със стабилна перспектива по простата причина, че досега, след голямата дандания през 1997 година с финансите на България и въвеждането на валутния борд, имаме стабилност на финансите на държавата. Вече се присъединихме към чакалнята на Еврозоната, поддържаме стабилно съотношение дълг прямо БВП и няма начин да не признаят, че влизането ни в Еврозоната ще даде стабилност“, подчерта експертът.

Според проф. Боян Дуранкев очакванията са за неминуеми фалити поради Covid-19.

„Очакват се фалити на големи, средни, малки организации, производствени, финансови, секторите на услугите. Чака ни чистилище следващите до три години и един преход към следващото правителство, което с парламент и президент ще трябва да търси консенсусни решения“, отбеляза проф. Боян Дуранкев пред Радио „Фокус“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here