БЕХ ще преговаря с американски компании за нови мощности за АЕЦ „Козлодуй“

BIG5 АКЦЕНТИ БЕХ ще преговаря с американски компании за нови мощности за АЕЦ „Козлодуй“

Теменужка Петкова: Процедурата за АЕЦ „Белене“ е в ход

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че с решение на правителството ѝ се възлага да разпореди на Български енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в преговори с компании от САЩ. За целта ще се направи проучване дали биха могли да изградят ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. Припомняме, че оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) влезе в сила след повече от четири години обжалване в съда.

„Решението е продиктувано от политиката на ЕС за декарбонизация на икономиката и постигане на нулеви емисии до 2050 година“, посочи Теменужка Петкова.

„Много е рано да говорим за мощности, много е рано да говорим за гориво, тъй като тук става дума за едно проучване, което трябва да се направи, за да видим как по най-добрият начин бихме могли да помислим в каква посока ще вървим – така че от една страна да гарантираме своята енергийна сигурност, от друга страна да следваме своята политика по диверсификация на енергийните ресурси, и от трета страна да постигнем заложените цели в рамките на Европейския съюз“, обясни министър Петкова на брифинг в Министерския съвет след днешното правителствено заседание.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Тя уточни, че това решение не изключва да продължи и работата и по АЕЦ „Белене“. Процедурата за АЕЦ „Белене“ е в ход, но има забавяне по отношение на отделните етапи, заради кризата с Covid-19″, допълни министърът.

Попитана, дали България има нужда и от нов реактор в Козлодуй, и от АЕЦ „Белене“, Петкова коментира, че има, защото иначе няма как страната да постигне заложените от ЕС цели за нулеви вредни емисии до 2050 година. Тя поясни, че това може да стана само със затваряне на въглищните централи и замяната на произвеждания от тях ток с такъв от възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика.

Теменужка Петкова подчерта, че решението на правителството не е никакъв реверанс към САЩ, а в интерес на гражданите.

Решението на правителството не бе прието равнодушно от енергийни експерти. Мнозина смятат, че изграждането на нова ядрена мощност ще отнеме повече от 10 години, с което ще ангажират няколко правителства.

Според Еленко Божков ново проучване е напълно необосновано, тъй като за периода 2008/2015 има две проучвания за изграждане на такъв блок на АЕЦ „Козлодуй“. Проучванията са на Empresarios Agrupados  Internacional (Испания) и на WESE (САЩ), за което българската държава е платила по над 1 мил евро.

 

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...