Раде Маркович – крадецът на праскови, който знаеше да обича…

0
1468

Любовта му преобръща живота на една от най-обичаните български актриси

Раде Маркович е сръбски театрален и киноактьор, известен в България с ролята си във филма на Въло Радев „Крадецът на праскови“. Ражда се на 14 октомври през 1921 година в Белград. За шестдесетгодишната си актьорска кариера се превъплъщава в над 90 театрални персонажа и участва в над 70 национални и международни филмови продукции и над 60 телевизионни театрални пиеси и сериала.

 

От 1945 до 1964 година е женен за актрисата Оливера Маркович, с която имат един син – Горан Маркович, актьор и театрален режисьор. Разделя се с нея веднага след снимките на „Крадецът на праскови“. Причината? Неговата партньорка във филма – Невена Коканова. Тя буквално нахлува в живота му за цели седем години. Извън снимачната площадка започва бурна, изпепеляваща любов – любов, спираща дъха. Съпругът на Невена – Любимир Шарланджиев, знае за увлечението ѝ, но е интелигентен и толерантен мъж – дава възможност на актрисата сама да направи своя избор.

Резултат с изображение за Раде Марковић

Раде Маркович

Въпреки че в началото на 70-те слагат край на любовната си връзка, Коканова и Маркович остават най-близки приятели до края на дните си. В продължение на 40 години си пишат, разменят страстни изповеди, зорко следени от родните и югославските тайни служби.

Невена си отива от този свят на 3 юни 2000 година, на 61 г. Десет години по-късно Раде Маркович я следва в отвъдното. Животът му угасва на днешния ден, 10 септември, през 2010-а в хърватския град Забок.

Резултат с изображение за раде маркович невена коканова

В кадър от „Крадецът на праскови“

След смъртта и на двамата става ясно, че прочутият сръбски актьор е запазил всички писма на Коканова. Запазил е техни съвместни снимки, както и много фотоси на „иконата“ в българското кино…

 

AFISH.BG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here