БСП и ДПС: Караянчева уронва престижа на НС. ГЕРБ: Имаме лоша новина за вас – Караянчева остава

BIG5 АКЦЕНТИ БСП и ДПС: Караянчева уронва престижа на НС. ГЕРБ: Имаме лоша новина...

Депутатите обсъждат искането за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева

 

В пленарната зала на Народното събрание депутатите разискват внесеното искане от БСП и ДПС за предсрочното освобождаване на Цвета Караянчева като председател на парламента.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова отново изложи основните аргументи за искането за оставка на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание, под което се подписаха 96-има депутати от БСП и ДПС. Аргументите са непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ категорично заявиха, че ще гласуват против искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на Цвета Караянчева от председателското място на Народното събрание.

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов отхвърли мотивите за исканата оставка и се обърна към вносители с думите:

„С тези мотиви всъщност си признавате, че може би сте решили до редовните избори всяка седмица да гледаме подобни проекти за решения. Имам една лоша новина за вас: Няма да стане! Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-тото Народно събрание до края на месец март следващата година. Днес от тази трибуна искам да се обърна към госпожа Караянчева: „Госпожо Караянчева, Вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което Ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение“, заяви Ципов.

Заместник-председателят на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки с изказването си даде да се разбере, че депутатите от парламентарната му група няма да подкрепят искането за оставка на Цвета Караянчева.

„Циркът, който разиграваме в момента, е единствено заради предстоящите избори. Но ние и всички онези хора и от протеста, те не говорят само за настоящето. Те говорят и за миналото, и за трите долара пенсии, защото, ако трябва да свалим Цвета Караянчева, за да сложим на нейно място Корнелия Нинова, ние категорично сме против. Дайте алтернатива. Ако трябва да падне ГЕРБ, за да дойде БСП, ние на това ли трябва да подложим българския народ?“, попита Марешки.

Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“, който също защити Караянчева и обяви, че Патриотите ще гласуват против искането за предсрочното й освобождаване от поста председател на Народното събрание, смята, че от ДПС искат нейната оставка, защото тя е пробила „крепостта Кърджали“.

„Този политик аз твърдя, че не е откраднал, откакто е политик нито една стотинка от държавата  – за разлика от други лидери на други партии от село Крушовица, които на 28 години станаха приватизатори. И сега, защо колегите от ДПС толкова неистово я атакуват? Ще ви кажа –  много е просто, казах ви, родът ми е от Кърджали. Много ви боли, че ви пробиха крепостта“, каза Атанасов.

При представянето на мотивите за исканото отстраняване на председателя на парламента от трибуната на Народното събрание Корнелия Нинова се позова на думи на Караянчева, които предизвикаха гражданско недоволство:

„Смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка госпожа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно е недопустимо е изказването  – когато не харесваш магистралите или не харесваш строителството на Бойко Борисов, цитирам: „Ходи пеша, бе“. Това е обида към българския народ, независимо от абсолютно неприемливото обяснение, че било направено на партийно събрание на ГЕРБ в Лом. И видяхте каква беше реакцията на българския народ. Ние категорично настояваме госпожа Караянчева да освободи поста“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че Цвета Караянчева уронва престижа на парламента и остава „ярко олицетворение на ГЕРБ“, които като партия по думите му са „ненадминати в своята арогантност“.

„Агресивното говорене, арогантното поведение, нещо повече – Караянчева се опитва да дублира поведението на премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивидент, но това не й се удава и резултатът е гаф след гаф. Да пренебрегнеш, че си председател на парламента и да се изявяваш като квартален партиен функционер означава да извършиш политическо престъпление срещу републиката“, заяви председателят на ДПС.

източник: БНР

Последни новини

Посолството на САЩ подкрепи пребития от полицаи журналист Димитър Кенаров

Посланик Мустафа се срещна с журналиста Димитър Кенаров, за да изрази още веднъж подкрепата на Съединените щати за свободните и независими медии като важна...

Истината за Beso Homes или как Красен Кръстев успя да превърти милиони през фирмите за сметка на хората

 В началото на месеца ви информирахме за казуса с агенцията Beso Homes и конкретно сградата Modern Living Apartments, при който собственици все още очакват...

Медийно законодателство в „12 без 5”, или защо сме „бананова република” по свобода на словото

В последните часове от живота на 44-тото народно събрание  правителството на Борисов предложи „на юруш” изменения в Закона за радиото и телевизията, които по...

Борисов обяви официално първият водач в листа на ГЕРБ

При неочаквана инспекция на трасето Видин – Монтана, днес премиерът Борисов демонстрира желанието да работи със силни, доказали се лица от гражданското общество по...