Корнелия Нинова: С думи и с поведение Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание

BIG5 АКЦЕНТИ Корнелия Нинова: С думи и с поведение Караянчева слага петно върху авторитета...

„По силата на Конституцията всеки избран народен представител, представлява целия български народ. Втората причина, поради която искаме оставката е нарушаване на принципа на разделение на властите“, каза още Нинова

С думи и с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на мотивите за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева.

„Както вчера обявихме, внасяме искане за оставката на г-жа Караянчева поне по пет причини. Първата – непознаване на Конституцията и неспазване на законите на Република България, какъвто е Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Още с първата си реч пред Народното събрние г-жа Караянчева даде доказателства за това с изказването си, че народните представители тук, са представители само на регионите от които са избрани. По силата на Конституцията всеки избран народен представител, представлява целия български народ. Втората причина, поради която искаме оставката е нарушаване на принципа на разделение на властите“, каза още Нинова.

Тя отчете, че последното участие на премиера в заседание на Народното събрание е от ноември 2019 г. „Въпреки многократните ни искания за изслушване на министър-председателя, г-жа Караянчева винаги намираше начин това да не се случи“, допълни още Корнелия Нинова. По думите й парламентарният контрол, осъществяван от депутатите от ПГ на „БСП за България“ многократно е подценяван, въпросите са отхвърляни, отлагани и на тях не се отговаря не само от министър-председателя, но и от министрите.

„На следващо място – грубо нарушаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. От 2017 г. внесени законопроекти от ПГ на „БСП за България“ стоят неразгледани и негласувани в зала. При това законопроекти, които са от изключително значение, като например Законът за възрастните хора“, допълни още тя и отчете, че законопроектите на опозицията са 22.

„Изключително вредна практика наложихте между първо и второ четене на законопроектите, депутати да внасят поправки, които нямат нищо общо с духа на закона“, каза още лидерът на БСП.

„Не на последно място смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно недопустимо е изказването „Когато не харесваш магистралите или строителството на Бойко Борисов – ходи пеша бе“. Видяхте каква беше реакцията на българския народ. Това е обида към всички български граждани, с чиито средства се строят тези магистрали и позволете да допуснем, от чиито средства се краде от тези магистрали.

Още по-неприемливо е поведението на г-жа Караянчева в момента, в който получи грозна, неприлична и неприемлива оценка от собствения си лидер. Говоря за онзи разговор, в който тя е определена като една кърджайлийска жена. Няма да цитирам, въпреки че би било точен цитат на премиера. В тази връзка най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това тя написа на стената си във „Фейсбук“ – „аз вярвам на Бойко Борисов“.

Тя може да му вярва за тази оценка, това е нейн избор, собствено самоунижение, но ние не искаме с присъствието си повече на това място председател на Народното събрание да унижава институцията и да не мисли изобщо за достойнството на българските жени“, каза още Нинова.

Последни новини

Защо Къци, Миодраг, Буюклиева, Елвира и Богдан не са в листите на ВМРО?!

Статус на деня„Защо Къци Вапцаров, Миодраг Иванов, Петя Буюклиева, Елвира и Богдан Томов не са в листите на ВМРО?!“ Дидо Антонов, фейсбук Днес и Митко Павлов...

Референдумът в Обзор ще е валиден – над 60% избирателна активност

Областният управител на Бургас до 2 седмици трябва да внесе доклад в Министерския съвет  Над 60% е била избирателната активност в Обзор и близките 6...

ГЕРБ обяви водачите в кандидат-депутатските листи. Вижте кои депутати и министри са в тях

Повече от половината кабинет е в листите   Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди имената на водачите на листите с кандидати за народни представители.Очаквано лидерът на ГЕРБ...

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...