Родителите на тормозеното момиче от Музикалното училище пуснаха жалби до министерствата на образованието и на културата. Смятат да съдят държавата

BIG5 АКЦЕНТИ Родителите на тормозеното момиче от Музикалното училище пуснаха жалби до министерствата на...

 

 

Сагата с тормоза над възпитаничката на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София продължава. А името на директорката на училището стана известно единствено чрез скандалите, които заформя, откакто встъпва в длъжност през 2017 г.

„Славата“ на директорката Столина Добрева изгря миналата година, когато или не разпозна голямата оперна певица Дарина Такова, или умишлено реши да я унижи, като я карала да пее песнички, за да постъпи като преподавател по оперно пеене. От дни името на Добрева отново се спряга по медиите (виж повече -тук-) в негативен и доста обезпокоителен контекст: за това как унижава в продължение на две години момиче от певчески профил в училището и системно го къса на изпит по пиано.

На практика момичето губи две години от образованието и живота си заради прищевките на директорката. А репликата „Избърши си кръвта от пианото преди да излезеш“ е оставила траен отпечатък върху все още крехката психика на едно иначе талантливо дете.

Редакцията на BIG5 се обърна за коментар към родителите на момичето. Те са категорични, че ще съдят държавата заради оказания тормоз над дъщеря им и заради загубените две години от живота ѝ.

Родителите предоставиха и писмото, което са изпратили до Министерството на образованието и науката и до Министерството на културата като принципал на музикалното училище.

Публикуваме пълния текст със заличени имена на момичето и родителите му по тяхна молба, за да им спестим допълнителния стрес и унижение.

 

ДО

Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ

МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Г-Н БОИЛ БАНОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

Относно: Унизително и преднамерено отношение на „педагози“ от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София към ученичка в специалност “Пеене“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас като институции, наблюдаващи определеното като престижно Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София. Дъщеря ми е ученичка в това училище и в последните година половина бе подложена на истински тормоз във връзка с изпит по пиано.

Ръководството на софийското музикално училище в лицето на директорката Столина Добрева и зам.-директорката Донка Гергова, както и преподавателката по пиано Диана Николова, в продължение на две години налагат безпрецедентен тормоз над дъщеря ми (бел. ред. – посочват се името и фамилията), като вследствие на стреса детето два пъти по време на изпит получава кръвоизлив. За последен път това се случи на 7.09.2020, когато въпреки че е изпълнила голяма част от изискваните музикални произведения, тя отново, за шести път, е била скъсана и за пореден път, вследствие на напрежението, е получила кръвоизлив. Ще спомена и арогантното поведение на учителката по пиано Диана Николова, която е проявила откровено грубо отношение към дъщеря ми, карайки я пред изпитната комисия да бърше собствената си кръв от клавишите на инструмента. „Няма какво да ми ревеш, а вземи си избърши кръвта от клавишите“, е бил коментарът при един от инцидентите.

Не твърдя, че дъщеря ми е гениална пианистка и не е била оценена. Твърдя, че преднамерено и унизително е подлагана на изпити с предизвестен край. Обръщам се към Вас и не защото искам дъщеря ми да остане в това училище. Аз и семейството ми сме силно загрижени за физическото и психическото здраве на детето ни. А и нямаме никакво съмнение, че ако тя остане там, тормозът над нея ще продължи. Не вярваме и в лицемерната загриженост на г-жа Столина Добрева, която ни посъветва да преместим детето в друго учебно заведение, „за да получи едно добро образование“ (очевидно и тя не вярва в качеството на образованието, което предлага повереното й учебно заведение), след което ни разиграваха и след две писма от наша страна, ни предоставиха най-сетне програмата за обучение.

Обръщам се към Вас, тъй като опитите ни да преместим дъщеря ми в друго учебно заведение се оказват обречени. Всички общообразователни училища, към които направихме запитване, при споменаване на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София ни обясняваха, че е невъзможно, тъй като програмите по общообразователните предмети били различни. Всички приравнителни изпити са били в началото на м. септември, а предпоследния изпит по пиано на дъщеря ми беше на 4 октомври. Аз разбирам, че специалният интерес на педагозите в музикалното училище е към надарените и талантливи деца, но отказвам да приема, че дъщеря ми преднамерено ще е лишена от бъдеще само защото не е изсвирила упражненията си по пиано по високите критерии на комисията и високомерно е била унижавана.

Отбелязвам всичко това, четейки поздравителния адрес на министър Вълчев по случай Международния ден на учителя, в който той им пожелава да продължават отговорната си мисия, да се борят за знанието и за бъдещето на нашите деца и да се справят с най-значимите предизвикателства пред духовното и социално-икономическото ни развитие. Дълбоко се съмнявам, че ръководството и част от преподавателския екип на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София имат моралните и духовни качества да поемат такава отговорност.

Настоявам за Вашето становище по този случай, както и съдействие дъщеря ми да продължи образованието си в учебно заведение с общ профил в София.

С уважение,

(подпис и име на родител)

 

 

 

Последни новини

САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson

Тестовете сред 44 000 души показаха, че ваксината е 85% ефективна в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19  САЩ разрешиха ваксината на Johnson & Johnson. Тя...

България отпада от маневри на НАТО в Черно море заради заразени с Covid военослужещи

Беше планирано в "Посейдон 21" да участват седем държави от алианса - България, Гърция, Испания, Румъния, САЩ, Турция и Франция  България няма да участва в...

„Като размисля, виждам – завистта избра за своя столица България”

Няколко мисли на Емилиян Станев, които са вечни въпроси и вечни отговори  Емилиян Станев (28.02.1907 – 15.03.1979) е творчески псевдоним на Никола Стоянов Станев. Родният...

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС

Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват  В София има повече автомобили от средното за...