Искате да изчезна от лицето на земята! Да, искаше ми се да изчезна!

0
840

Караянчева със сърцераздирателна реч: не била безгрешна, нападките срещу нея били женомразство, а записите с Борисов не са автентични

 

Цвета Караянчева запази поста си със 126 гласа от общо 223 регистрирани народни представители. За оставката ѝ гласуваха 97 депутати от БСП и ДПС, които бях внесли искането за нейното отстраняване.

Ето трогателната реч на Караянчева от парламентарната трибуна по време на дебата за оставката й:

„Много тежко приех злорадството, прикритото или не след онази публикация. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката. Но именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство. До мен никога не е стигал съвет, нито от изпълнителната власт, нито от моята работа да се правя на неразбрала дори в най-нецензуриран вариант. Винаги съм имала пълната свобода.

Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева, нито поста председател на Народното събрание, вашата цел е законно избраната коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не е договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка.

Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплотени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката.

Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали.

Относно въпросите към премиера Борисов. Слушайте внимателно. Моля да си записвате. Общо зададени въпроси до премиера Борисов – 38. На 23 въпроса е получен отговор, на 13 от тези 23 е отговорил премиерът устно, на 10 съответните ресорни министри. 3 въпроса са оспорени по допустимост. 15 въпроса са останали нереализирани по волята на самите народни представители, което значи, че нито са ги преадресирали, нито са ги оспорили.

Адресират се до премиера, за да могат да влезнат в статистиката и да се говори, че има върнати въпроси или че аз го крия. Задавайте въпроси, допустими по Конституция и правилник.

Нарушени принципи на публичност и прозрачност. Както вече знаете, идейният проект за нова сграда на парламента е от 2007 г. Винаги е бил достъпен за медиите. Идеята на това разпределение никога не е било да се ограничи достъпът на медиите до информация. Журналистите разполагат с просторна зала, оборудвана с монитори.

Дебатите в НС - от “ Корнелия, покани Борисов на кръчма” до “Цвета е петно за парламента”

Няколко думи за записите и кой как срива рейтинга на парламента. Трябва да призная колеги, че депутатите от БСП и ДПС известно време имитираха цивилизованост. След появата в някои медии на едни записи, чиято автентичност продължава да не е доказана и днес. Записите на министър-председателя не са с доказана автентичност. Предполагаемият записан отрича да е казвал това. Много тежко приех това злорадство, прикритото или не след онази публикация. Да, г-н Стойнев. Грозно е от устата на дама и от вашата уста. Признавам, че имаше моменти, когато на самата мен ми се искаше да изчезна. Направо да скоча от някоя канара от Родопите, както и няколко месеца по-рано, когато по мой адрес се изсипаха лъжи след катастрофата, в която пострадах. Трудно е да си жена в политиката, както вероятно добре знаете. Именно защото сме жени, намираме понякога неподозирана сила да продължим. Не ви прави чест да използвате оръжие от арсенала на най-мрачното женомразство. До мен никога не е стигал съвет – нито от изпълнителната власт, нито от моята работа да се правя на неразбрала дори в най-нецензуриран вариант. Винаги съм имала пълната свобода. Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева, нито поста председател на Народното събрание, вашата цел е законно избраната коалиция от властта. Забравяте обаче, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати, не с пазарлъци и принуда, не договорена на тъмно по кулоари, моята чест не е функция на вашата оценка.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here