ПП АБВ иска оставка на Борисов и Петкова

BIG5 ТЕМИ ОТ ДЕНЯ ПП АБВ иска оставка на Борисов и Петкова

Румен Петков: Социалното законодателство е един от ярките примери за законодателното безхаберие на ГЕРБ;

Любомира Ганчева: Идеята за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е поредната вредна приумица на премиера Борисов и шайката около него

 

Идеята за 7-и реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е поредната вредна приумица на премиера Борисов и шайката около него. Това коментира пред медиите заместник-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева и обясни, че ако проектът за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в този нелеп вид бъде задвижен, са необходими минимум 11-12 години, за да стигне нивото, на което е проектът за АЕЦ „Белене“.

„Ние от ПП АБВ системно сме се противопоставяли през последните години почти всяка седмици срещу безпринципното, непоследователно, некадърно, некомпетентно и вредно действие на правителството на Борисов в сектор „Енергетика“. Мисля, че няма нужда да обясняваме защо Борисов доказа, че не може да управлява сектора. Този му опит да се намесва в него, без да иска мнението на експерти, защото е доказано, че няма нито един енергиен експерт близо до него, той е вреден и за енергетиката, и за икономиката, и за националната сигурност на държавата като цяло“.

Тя обясни, че въпросните реактори, предмет на коментар нямат все още лиценз, намират се в начален етап на тестове и поради това процесът по въвеждането им на практика може отнеме десетилетия. Ганчева подчерта, че ПП АБВ остро се противопоставя на това България да бъде опитно поле за тестване на нова недоказана технология.

„Тези реактори, за които ни се говори, че ще бъдат най-хубавото нещо на света, което очаква ядрената енергетика в България, е един начален етап на проучване на тази технология в САЩ, които, апропо, още през 1979 г. зарязаха експлоатацията на ядрени централи, но смело се опитват да наложат своето ноу-хау и въведение на технология в други държави. Това е технология, която все още не е завършена, все още не е лицензирана и има още поне десетилетия, докато бъде наложена в сектора. Крайно време е България да започне да се управлява от експерти. Стига вече гербери и теменужки са се опитвали да се намесват в сектора и да ставаме за смях“.

За общия план на сектора изобщо Любомира Ганчева заяви, че на кабинета Борисов трябва да му бъде отнета възможността за стратегически действия и решения. Тя подчерта важността на това България да направи националния си план за климат и енергетика така, за да не пропусне Зелената сделка и да успее да усвои средствата, оттам да промени енергетиката и икономиката си.

„От месеци настояваме за оставката и на кабинета „Борисов“, и на министър Петкова, защото те са вредни и за управлението на сектор „Енергетика“, и за бъдещето на България изобщо. Правителството на Борисов в момента е достигнало отрицателната си точка. То има отрицателно доверие. Генерален проблем е недоверието на хората. Днес сме стотният ден от протеста. Тези нагли хора отказват да подадат оставка и те нямат моралното право да вземат решения за средносрочен и дългосрочен период, камо ли за стратегически проекти, каквито засягат енергетиката и ядрената енергетика и които засягат националната сигурност. Тези хора с отказа си да подадат оставка, само нанасят всеки следващ ден щета и върху националната сигурност, и върху бъдещето и самочувствието на България. Те нямат правото да кажат въобще какво трябва да се случва в бъдеще в енергетиката“.

Румен Петков: С новите правила пенсионната система става по-неефективна, отколкото беше преди 10 години, планираните 1,8 милиона за целта са безумен разход

С новите правила пенсионната система става по-неефективна, отколкото беше преди 10 години. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков  коментира пред медиите предлаганите промени в пенсионното и социалното законодателство, които прозвучаха от социалния министър Сачева. Той подчерта, че социалното законодателство е един от ярките примери за законодателното безхаберие на ГЕРБ.

„След 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване са направени 32 промени. Това показва неспособността да се формира трайна политика в един изключително чувствителен сектор, какъвто е пенсионното и социално законодателство. Тази неспособност изцежда системата и поставя в изключително унизително положение пенсионерите и хората, които се занимават с работата по пенсионното осигуряване и работата с българските пенсионери“.

Петков коментира обявеното от правителството увеличение от април следващата година на минималните пенсии, които ще станат 300 лева, максималните на 1440, пенсиите на прага на бедността – 369 лева с 10%, останалите – с 5%.

„Какво казваме на тези, които са с 370 лева и на тези с 368? Тези, които са до прага на бедността ще получат по-големи пенсии от тези, които са непосредствено над прага. Така постигаме допълнително унижение за една немалка група пенсионери и правителството заявява, че за тази дейност е осигурило 1,8 милиона лева“.

Петков заяви, че това е напълно безумен начин да се разходят 1,8 милиона лева и обясни практическия резултат от пенсионното начинание на правителство.

„Над 1 милион български пенсионери ще получават еднаква пенсия, минималната от 300 лв., максималният осигурителен доход остава 3 000 лв., което означава, че този ресурс от 1,8 млрд. ще се осигурява с по-голяма тежест върху хората с ниски доходи. С промените се обезсмисля основната логика в една пенсионна система пенсията да зависи от годините стаж и размера на осигуровките. Видно е, че размерът на пенсиите се управлява административно, според хрумките на властта и най-вече на министър-председателя“.

Румен Петков каза, че пенсионерите осезателно обедняват, опитите да бъдат замеряни с числа не може да замени празнотата в хладилниците, но има алтернатива за по-справедлив, ефективен и стабилен финансовопенсионен модел, разработен от ПП АБВ.

„През 2015 г. този финансовопенсионен модел беше приет и след излизането на ПП АБВ от правителството, усилията на ГЕРБ и „Ограда и паспорти“ доведоха до неговия срив. За нас е важно ежегодното увеличаване на тежестта на трудовия стаж в индивидуалния пенсионен коефициент, докато тя достигне 1,5 от общия коефициент, който определя пенсионното възнаграждение. Не направим ли сериозен знак към трудещите се за това, че осигуряването им върви като основополагащ фактор трудовият стаж, с нищо не мотивираме хората да работят. Ежегодно нарастване на осигурителната тежест, съобразено с нарастването на минималната работна заплата. Това трябва да бъде съчетано с отмяна на тавана на пенсиите. Години наред говорим за това професии, които са изключително трудоемки, във вредни условия, професии, които влияят много зле върху здравето на хората и независимо от това, държавата не проявява никаква грижа както от осигурителна гледна точка, така и за нормалния живот на тези хора, съобразно труда и спецификата му“.

Петков подчерта, че разработените от ПП АБВ мерки в никакъв случай няма да надхвърлят цитираните 1,8 милиона лева за пенсионни промени, които съсипват пенсионната система в България.

„Измитането на правителството и главния прокурор са инструмент да се създадат условия за по-добър живот, а ако това не се случи, ще влезем в серия от катаклизми, от които няма да има изход“.

Последни новини

Герхард Шрьодер и бивша австрийска външна министърка номинирани за шефове в „Роснефт“

 Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на...

„Фрийдъм хаус“: България продължава да се бори с политическата корупция

Страната ни е дадена за пример измежду държави като Индия и Бразилия България продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност. Докато медийният...

Доц. Мангъров: Заобиколени сме от двойкаджии, абсолютно ще победя Костадин Ангелов във Варна

Заобиколени сме от двойкаджии в бюлетината. Това заяви доц. Атанас Мангъров, който ще води листите на АБВ във Варна и в 23 МИР-София. Той бе...

ЕНП ще изключи партията на Орбан

 Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че унгарската партия ФИДЕС (на премиера Виктор Орбан) е изправена пред процедура по изключване, предаде БНР. Гласуването ще се...