”Репортери без граници”: Правителството демонстрира пълна липса на интерес за подобряване свободата на словото в България

BIG5 АКЦЕНТИ ”Репортери без граници”: Правителството демонстрира пълна липса на интерес за подобряване свободата...
Българският премиер Бойко Борисов не е разгледал предложението на организацията “Репортери без граници” (RSF), както обеща по време на среща с нейни представители в края на 2019 г., когато бе подписано Международното партньорство за информация и демокрация. Седем месеца по-късно от RSF са изпратили до Борисов и пътна карта за подобряване на медийната свобода в България, но отговор от българските власти липсва.

Това съобщават на страницата си от “Репортери без граници”. Новината идва дни след състоялата се конференция, в която участие взеха както евродепутатът Вера Йоурова, така и Павол Салай – координатор на „Репортери без граници“ за ЕС и Балканите.

“Българското правителство за съжаление демонстрира пълна липса на интерес да подобри медийната свобода в България и да спази своите международни задължения”, посочи още Салай по време на конфренцията, организирана от EURACTIV България.

„Въпреки факта, че свободата на медиите е заложена в Конституцията, България рискува да се превърне в държава, в която няма кой да я упражнява“, допълни още Салай и призова журналиститу е нас да се мобилизират, за да превърнат този техен проблем в мащабен обществен и политически дебат по време на изборите догодина.

Имайки това предвид, от “Репортери без граници” публикуваха свое предложение, което е било предоставено на премиера Борисов през март 2020 г., с помощта на което да се създаде независим и плуралистичен орган, който да подобри медийната среда в България.

Идеята е неин председател да стане добре известна международна фигура, бореща се за човешките права, а в комисията да влязат както български, така и международни експерти. Основна задача на комисията би била да изготви доклад с конкретни препоръки в тясно сътрудничество с ЕС, Съвета на Европа, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Предложените мерки тогава ще бъдат обект на обществен дебат в национална конвенция и политически дебат в парламента.

Комисията ще засегне следните точки:

 • правни гаранции за свободата на словото
 • регулации за разпространение
 • право на анонимност на източниците
 • престъпления в пресата, процесуални гаранции по съдебни дела, включващи престъпления в пресата и средства за защита
 • медиен плурализъм
 • регулация на въпроса с концентрацията на медийната собственост
 • мерки за гарантиране на редакторска независимост
 • разпределение на държавна реклама
 • държавна помощ за медиите
 • разпределение на европейски средства
 • законодателство, регулиращо разпространението на печатни медии
 • достъп до публична информация
 • обучение на журналисти
 • функциониране и финансиране на общественото излъчване

Зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова заяви, че институцията е отговорна за държавна помощ и обществени поръчки ще се проучи разпределението на държавната реклама и европейските средства за българските медии. Тя посочи, че нечестният и непрозрачен начин, по който се разпределят европейски пари се използва като политически инструмент за заглушаване на критичните журналисти и независимите медии.

Този проблем, както и съдебният тормоз, липсата на прозрачност на собствеността върху медиите и като цяло слабото зачитане на върховенството на закона бяха определени от участниците в конференцията като основни проблеми за свободата на пресата в България.

България е класирана на 111-то място от 180 страни в Световния индекс за свобода на печата на RSF за 2020 г. – най-ниското класиране от всяка държава в региона на ЕС / Балканите.

Последни новини

Жена се самозапали в Кочериново

 Жената е настанена в спешен център в Благоевград. Към момента няма данни за точното й състояние Жена се запали и в Кочериново. Това се е случило около...

Актуализация на Закона за ДДС вече e безспорно належаща

 Прагът за задължителна регистрация по ЗДДС навършва пълнолетие!  автор: проф. д-р Румен Брусарски (институт РЕГО)Близо 18 години (от 01.01.2003 г.) едно число в Закона за...

С маска на открито, но не съвсем според Борисов

 Премиерът иска в заповедта на здравния министър за маските ясно да се обясни кога да ги носим навън От утре ще влезе в сила заповед...

Алфонс дьо Ламартин: Общите страдания са по-силни от общите радости

 Избрани цитати от френския поет и пътешественик, запленен от прелестите на България Френският поет, историк, политик и пътешественик Алфонс дьо Ламартин се ражда на 21...