Президентът: Само асфалт не стига, ако искаме да имаме облик на бъдещето

BIG5 АКЦЕНТИ Президентът: Само асфалт не стига, ако искаме да имаме облик на бъдещето

 

Румен Радев ще предложи Гърция и Кипър като естествено продължение на инициативата “Три морета”

 

Развитието на България няма да стане само с асфалт. Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме облик на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност. Това каза президентът Румен Радев в Талин в понеделник, където участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“.

Инициативата обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Тя бе създадена, за да насърчи инфраструктурната, дигиталната и енергийната свързаност в региона чрез общи проекти.

“Трябва да изградим свързаност между научни екипи, организации, университети. Инфраструктурата за мен е средство за постигане на голяма цел, тя е висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни“, заяви президентът преди срещата.

Румен Радев смята да предложи Гърция и Кипър да са естествено продължение на инициативата предвид това, което минава по границата между България и Гърция. Всички имаме изгода да имаме реална диверсификация, допълни държавният глава.

Разширяването на географския обхват дава много по-добра перспектива и по-добро положение на България, смята президентът и продължи: Ние нямаме интерес да оставаме в географската периферия.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

“Никой от нас няма интерес да оставаме в географската периферия. Всички имаме изгода да имаме реална диверсификация. Ще предложа научна, дигитална и образователна свързаност, която да намери по-бързо приложение, за да може нашите млади хора, заедно с младите хора от другите държави да изграждат заедно проекти“, каза още Радев.

Президентът уточни, че минимумът, с който България ще участва в инициативата е 20 млн. евро. Според него тази сума е “критично малко на фона на всички проекти за инфраструктурно развитие“, но в бъдеще ще се търси по-добро финансиране.

Според Румен Радев няма опасност форматът “Три морета” да увеличи влиянието на Съединените щати в Европа.

“Какво лошо виждате в по-бързо изграждане на магистрала Черно море или “Виа Карпания”, която от Видин стига до Гърция. Какво лошо да има средства отвън за тунела Петрохан.  Всички имаме изгода от реална диверсификация и да избираме доставчици на изгодни цени”, обясни Румен Радев.

Последни новини

Александър Йорданов се вживя в ролята на екзорсист: Без ГЕРБ злото ще ни завладее!

Според евродепутата България се е развивала успешно през последните 4 години  Евродепутатът Александър Йорданов призова за подкрепа на коалицията ГЕРБ/СДС на предстоящите парламентарни избори. В...

Държавата ощетена с ДДС за милиони от нагли схеми в сметоизвозването

  Далавераджията подвеждал умствено болни хора с цел източване на клон на фирма за сметосъбиране  Собственик на над 50 фирми е завлякъл държавата с милиони левове,...

Чешкият премиер смята, че е излишно да се чака одобрението от ЕС на „Спутник V“

Бабиш подчерта, че има пълно доверие в руската ваксина  Чешкият премиер Андрей Бабиш смята, че Чешката република може да започне ваксинация с руската ваксина срещу...

Кристиан Вигенин: ГЕРБ се провалиха с ваксинирането и е логично да се обърнем към други производители като тези на руската „Спутник V“

БСП ще промени наложения от десет години модел на ГЕРБ - управление, при което демократичните институции са една фасада на еднолична власт  "За десет години...