Деница Сачева: В бюджет 2021 предлагаме разумен баланс

0
568

Предложили сме разумен баланс в бюджета за 2021 година. Нито си купуваме спокойствие, нито действията на правителството са предизборен ход

Това коментира пред БНТ социалният министър Деница Сачева, цитира БГНЕС. Според нея обвиненията, че с мерките, които кабинетът предприема в последните дни се опитва да си осигури комфорт на предстоящите избори, са по-скоро клишета, отколкото нещо общо с истината. Всяка година има избори, добави още Сачева.

Увеличаването на пенсиите, минималната заплата и учителските заплати са част управленската програма и не са изненада, каза тя.

Социалният министър още веднъж потвърди, че пенсиите ще бъдат осъвременени с 5%, като от 1 януари минималната пенсия става 300 лева, а максималната – 1440 лева. Пенсионерите, които получават пенсия от 300 до 369 лева, ще получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна.

Промяна в размера на майчинските надбавки няма да има.

Стимулът в момента е по-скоро да се връщат хората на пазара на труда. В момента има нужда, знаете, различни са разговорите по тази тема – има хора, които биха искали по-бързо да се върнат към пазара на труда, има други, които биха искали да останат повече. В случая политиката, която можем да си позволим е да дадем универсални детски добавки, да направим така че без подоходен тест да се взимат помощите за първи и осми клас. Така че това са политиките, с които ние ще подкрепим семействата и децата, коментира Сачева.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here