Васил Велев: Милиардите, които харчи правителството, ще доведат до дефицит в бюджета и до „гръцки сценарий“

BIG5 АНАЛИЗ Васил Велев: Милиардите, които харчи правителството, ще доведат до дефицит в бюджета...

 

Рязкото увеличаване на минималната пенсия обезсмисля осигуряването върху реалните доходи, смята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал

 

Тeзи някoлкo милиaрдa в пoвeчe рaзхoди щe дoвeдaт дo дeфицит в бюджeтa, кoeтo щe дoвeдe дo зaeм. Тoвa зaяви прeдceдaтeлят нa Acoциaциятa нa индуcтриaлния кaпитaл (AИКБ) Вacил Вeлeв прeд Нoвa тeлeвизия.

Cпoрeд Вeлeв ceгaшният зaeм щe cтигнe, aкo нe ce прибeгнe дo прeвъoръжaвaнe и нямa други нeпрeдвидeни рaзхoди. Зa нeгo рeдицa oт тeзи увeличeни рaзхoди ca пoгрeшни и ce прaвят пo нeпрaвилeн нaчин.

„Рязкoтo увeличaвaнe нa минимaлнaтa пeнcия oбeзcмиcля ocигурявaнeтo върху рeaлнитe дoхoди. Тoвa e яceн cигнaл – ocигурявaй ce нa минимaлнa зaплaтa, зaщoтo нaкрaя щe пoлучaвaш eднa и cъщa пeнcия. Минимaлнa пeнcия въoбщe нe трябвa дa имa, пeнcиятa e тaкaвa, зa кoлкoтo cи ce ocигурил. Кoгaтo пeнcиятa e тoлкoвa мaлкa, чe нe мoжe дa ce живee нoрмaлнo c нeя, тoгaвa влизa в cилa coциaлнoтo пoдпoмaгaнe”, oбяcни Вeлeв.

Васил Велев коментира и в ефира на БНР икономическата ситуация в страната. Според него през 2021 г. трябват мерки за подкрепа на заетостта, доходите и инвестициите.

„Прогнозираме спад между 3,5 и 5,5% на брутния вътрешен продукт в зависимост от сценариите – как ще се разрази втората Covid-вълна. Очакванията са на база на резултатите от първото и второто тримесечие и на база на отчетените вече от статистиката резултати за юли и август, както и на база на това, което виждаме като поръчки в компаниите до края на годината и техните бизнес планове“, каза председателят на АИКБ.

„Това е един много голям спад, независимо че е много по-благоприятна прогноза от първоначалната. Нашите очаквания са, че през 2021 година няма да можем да компенсираме този спад“.

В предаването „Преди всички“ той подчерта, че не е необходим голям песимизъм, „но и не бива и да се отпускаме, защото възстановяването тече бавно“.

Според Велев имаме две пропуснати години назад в икономиката и плановете от 2020-а можем да ги реализираме през 2022 година.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Бизнесът се справя с една криза, по-тежка от тази през 2009, но българският бизнес е силен, той оцелява. През 2021 трябва да има мерки за подкрепа на заетостта и доходите, поне за още няколко месеца, и не по-малко важно – подкрепа на инвестициите в икономиката“.

Според Велев увеличаването на размера на минималната пенсия, което се предлага от управляващите, е грешна и неадекватна политика.

„Минимална пенсия въобще не трябва да има – пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос. Ако някой е с много малка пенсия – тогава влиза в сила социалното подпомагане. Грешна политика е и увеличаване на минималната работна заплата при ръст на безработицата и спад на БВП“, посочи още Васил Велев.

Според Велев, ако новият държавен дълг ще се харчи за пенсии и за заплати, това също не е добра политика, защото „ще отидем към гръцки сценарий“.

 

 

Последни новини

ЕК: Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат работа по ваксинационните сертификати

 Правителствата на ЕС трябва незабавно да започнат техническа работа, за да гарантират, че системата за сертификати за ваксинация срещу Covid-19 може да бъде въведена...

Волгин: Отвратително е да умираш от възторг, че някакви американци от поддръжници били станали критици

  Изобщо не разбирам опиянението, в което са изпаднали някои сънародници по повод писмото на двама американски сенатори, отнасящо се до корупцията в България. Какво...

Валя четири години, единайсет месеца и два дни

 Днес Габриел Гарсия Маркес трябваше да навърши 94 години. 20 цитата от гениалния колумбиец. "Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и...

3004 новозаразени с COVID-19 – 17,8 % от тестваните, 1280 са излекувани

3004 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа, което е с 806 случая повече от вчера. Това показват данните в Националната информационна системаЗа...