Димитър Ганев: Всички партии в парламента губят от протеста, подценява се кесията, която развърза премиерът

BIG5 АКЦЕНТИ Димитър Ганев: Всички партии в парламента губят от протеста, подценява се кесията,...

 

Печеливши са „Има такъв народ“ и „Демократична България“, в следващия влизат 5 + 2, посочи социологът

 

 

Пет месеца преди редовните парламентарни избори, ГЕРБ и БСП събират по около 24% одобрение. Това показва проучване на изследователски център „Тренд“.

Според политолога от „Тренд“ Димитър Ганев, ерозията в подкрепата към водещите партии е спряла. Той отбеляза, че през септември протестът е намалил своя мащаб и интензивност, а това е дало отражение.

Политологът изтъкна в „България сутрин“, че всички парламентарно представени партии губят от протеста, единствените печеливши са „Има такъв народ“ и „Демократична България“. В съзнанието на българите ГЕРБ и БСП пък били едно общо статукво.

“ През септември протестът се превърна в малко по-фоново събитие отколкото през юли и август, когато беше основна новина. Вероятно се подценява разтварянето на кесията и опитът на премиера по този начин да стабилизира държавата. Тези хора, които протестират – либералната градска общност, имат постматериален дневен ред. Борисов си дава сметка, че той е загубил отдавна тези хора и те няма да се върнат към ГЕРБ. Той се концентрира върху други хора, които са по-голямата част от българските граждани. За огромна част социалните проблеми са много по-важни“, разясни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

„Съдът е паднал с абсолютно сходен дял като подкрепа както прокуратура. В общественото мнение двете институции се възприемат като част от съдебната система – има ли щета за прокуратурата, тя се отразява и на съда“, отбеляза още той.

Политологът от „Тренд“ посочи, че в момента петте сигурни за парламента партии са ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“. А „Изправи се.бг“ на Мая Манолова и „Обединени патриоти“ събират около 4% и са на границата.

Ганев е на мнение, че би било тежко заблуждение, че ако в момента се въведат противоепидемични мерки като тези през март и април, това ще доведе до ръст в подкрепата към правителството. 50% от българите смятат, че не трябва да се възстановяват мерките, стана ясно още от думите му.

„Уплахът е по-малък. Нещата през март нямат нищо общо със сега. Такъв ход е много рисков и може да има обратен ефект. Българските власти няма да си позволят сами да въведат подобно положение. Това няма да стане на наша собствена глава“, смята Димитър Ганев.

Последни новини

Bloomberg: Над 60 хиляди компании по целия свят са хакнати поради уязвимост в софтуера на Microsoft

Според агенцията, ако броят на жертвите продължи да расте, инцидентът може да се разглежда като глобална криза в киберсигурността  Най-малко 60 000 организации по целия...

Николай Марков: И по турско не е имало толкова разпасан и крадлив башибузук в клетата ни територия

Обещаниия, клетви, предателства и пореден позор - това ще последва, пише в социалната мрежа експертът по национална сигурност  "Политическата кошница с обещания е препълнена със...

Съветът на Европа пак призова България да ратифицира Истанбулската конвенция

България подписа конвенцията през април 2016 г., но не я ратифицира  Съветът на Европа призовава държавите, които са подписали Истанбулската конвенция, но са я ратифицирали,...

Андрей Миронов, синеокият блян на жените, джентълменът на руското кино

Големият руски актьор е роден на 7 март 1941 година и до последния си дъх остава на сцената Един, безспорно, от най-обаятелните актьори на 20-и...