БСП се противопоставя категорично на опитите за промяна на наименованието „Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“

0
400

Декларация на Изпълнителното бюро на Националния съвет на Българската социалистическа партия против промените в наименованието на празника 24 май

 

ИБ на НС на БСП се противопоставя категорично на предложените от депутати на ПГ „Обединени патриоти“ и подкрепени на първо четене в Народното събрание от ПП ГЕРБ промени в Кодекса на труда, касаещи изменение на националния празник 24 май от „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ в „Ден на българската писменост, просвета и култура“. Подобни промени имат важен национален характер и широк международен отзвук, затова трябва да бъдат предмет на обществено обсъждане, в което да вземат участие водещи учени от областта на медиевистиката и българистиката. Към Българска академия на науките съществуват сериозни звена, специализирани в разработването на тази широкообхватна и специфична научна проблематика. Нещо повече, в стремежите да бъде премахнато определението „славянска“ в предложеното наименование на празника съзираме недалновидност и некомпетентност.

Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значимост на Кирило-Методиевото дело, спасено и получаващо своето благотворно развитие по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите ученици българска кирилица вече е призната в Европейския съюз като една от трите официални азбуки, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се ползва от близо 300 милиона по света.

Ние изразяваме пълната си подкрепа за позицията на Кирило-Методиевия център, Съюза на тракийските дружества, Тракийския научен институт, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН, наименованието на празника 24 май да остане непроменено, защото то е исторически вярно и научно обосновано. Така формулирано, това наименование  включва в себе си българската просвета и култура, принадлежността им към славянската писменост и Кирило-Методиевото дело, както и утвърдената през вековете българска православна традиция.

Предлаганата формулировка би поставила на сериозно изпитание бъдещето на нашето образование и ще разкрие простор за непредвидими нападки срещу ролята и мястото, които заема българският език в панорамата на съвременната славянска култура. Такова псевдопатриотично, но в същността си нихилистично отношение към родната ни словесност ще игнорира историческите заслуги на българската писменост и книжовност за утвърждаването на славянството като специфична и самостоятелна културна общност.

Това предложение не е нищо друго, освен продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерство на образованието и науката спрямо младите поколения. Фалшифицирането на историческите факти, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература в учебниците с политкоректни  литературни ерзаци, от години са превърнати в целенасочена държавна политика.

В името на България, която е всепризната като „Държавата на духа“, се противопоставяме категорично на опитите за промяна на наименованието „Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси, не може да бъде обект на разностилие по лични чувства или предпочитания. Като плод на изстраданата борба на нашия народ за свобода, себеутвърждаване и идентичност тя трябва да бъде символ на националното единство.

Призоваваме законопроектът да бъде оттеглен!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here