Здравният министър: Маските стават задължителни и на открито от четвъртък

0
395

Маските на открито стават задължителни. Това каза пред журналисти в Ловеч министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, предаде „Фокус“.

 

„Днес имахме заседание на двата експертни съвета. На Експертния съвет по инфекциозни заболявания и Експертния съвет по епидемиология. Обсъдихме на дълго и широко плюсовете и минусите. Очакваме намаляване на заболяемостта, ако мерките се спазват стриктно. Виждате, че и в други държави тази мярка стана факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани да се снабдят с маски. Вече има достатъчно количество навсякъде“, допълни той.

Ангелов съобщи, че заповедта ще стане факт утре – сряда.

По думите му с решението се преследват медицински цели.
„Нашата основна цел е да намалим броят на заразените български граждани, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно по-малко от тях да умират. Много е важно да кажем, че с тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения“, посочи още здравният министър.

„Общият брой на учениците в областта е 12 871. 0,02 % са диагностицираните с положителен тест за коронавирус, 0.3 % са карантинираните. Общият брой учители са 1302, като от тях 0,5 % са диагностицирани, 0,8 са карантинирани. Броят деца в ясли и детски градини – 1 % карантинирани, 0 – диагностицирани“, отчете здравният министър.

Ангелов подчерта, че продължава активният контрол по спазването на мерките във всички обществени места и места, където има струпване на хора. Ще се проверява и за спазване на дистанция, и за носене на маски на закрито.

Министърът подчерта още, че няма притеснения за ситуацията в област Ловеч.

Карантината ще бъде намалена от 14 на 10 дни, добави проф. Ангелов.

„Това ще се случва при липса на клинични симптоми на десетия ден“, подчерта той.

Това ще се случи от четвъртък.




Очаквайте подробности!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here