Нов антирекорд: 1024 новозаразени, което представлява 23,2% от тестваните за коронавирус

0
457

 

Логистичен щаб ще координира всички институции в битката с Covid-19, обяви здравният министър

 

Нов печален рекорд в броя на заразените за последното денонощие. По данни на Националния информационен портал, бройката на новорегистрираните надхвърли психологическата граница от 1000 като в понеделник са регистрирани 1024 положителни теста от направени общо 4 406 теста, което представлява 23,2%.

Броят на починалите също се доближава до досегашния рекорд, отбелязан на 12 октомври. През изминалото денонощие са починали 22 души като общия брой надхвърли 1000 и след понеделник е 1008.

В болница се намират 1562 души, от които 88 са в интензивни отделения. Броят на активните в момента случаи е 12 366. Най-много заразени има в София, 292, следвани от Пловдив със 109 и Бургас – 63. Излекуваните са 210 души.

Логистичен щаб ще координира всички институции в битката с Covid-19

Национален логистичен щаб с 24 часов режим на работа ще координира работата на всички институции в битката с Covid-19, а страната ще бъде разделена на 6 основни района. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след завършилото късно тази вечер заседание на областния кризисен щаб в Благоевград, предаде БНР.

След обиколката си във всички  болници на територията на областта, здравният министър констатира  по-сериозни проблеми  с  дефицита на лекари и медицински специалисти в  общинската болница в Гоце Делчев.

Решението към момента е студентите по здравни грижи от  Югозападния университет  , както и лекарите-специализанти  да бъдат наети на работа в лечебното заведение, а при недостиг на легла пациентите да се препращат към болницата в Разлог.

Министър Ангелов  констатира и сериозни дефицити в комуникацията между  институциите и администрациите на общинско и областно ниво, както и в логистиката.

„За да бъде премахнат този дефицит в организацията, с моя заповед от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София, най-вероятно в Министерство на здравеопазването. Принципът на работа ще бъде следният – 24 часа в него ще работят хора, държавата ще бъде разделена на 6 региона и всеки отделен регион ще включва по няколко административни области на деление. Ролята на работещите в този логистичен щаб ще бъде да компенсират всички дефицити в системата, така че българските граждани да получат навременна и достатъчна медицинска помощ и грижа във всяка една точка на територията на Република България“, заяви здравният министър.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here