ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

BIG5 АКТУАЛНО ГЕРБ бърза да назначи "политически калинки" в края на мандата

 

Управляващите не спазват Закона за държавните и публични предприятия, заяви депутатът от БСП

 

„Призоваваме ГЕРБ да спрат с безобразията при назначенията в бордовете на държавните предприятия“. Това каза по време на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

„Искаме да ви информираме за поредното безобразие, което управляващите от ГЕРБ се готвят да направят, което е свързано с назначаването на бордовете на директорите на държавните предприятия – и по този начин за пореден път да ги призовем да спрат с тези безобразия и да изпълняват закона такъв, какъвто беше приет само преди половин година“, Проданов в парламента.

Той припомни, че преди 4 години от БСП са внесли закон за публичните предприятия, в който са настоявали  бордовете на директорите да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, за да се избегне назначаването на партийни калинки. По думите му понякога те не разбират от работата, за която са назначени и по този начин съсипват държавните дружества.

Той отбеляза, че не се спазва законът такъв, какъвто е бил приет преди 6 месеца под европейски натиск.

„Процедурата, която се готвят да направят е абсолютно опорочена. В закона е описано, че всичките министерства, които са принципал на отделните държавни предприятия, трябва да заявят изискванията за избор на съответните управители на дружествата към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя, като независим орган, трябва да организира конкурсите, да избере бордовете и да ги даде за назначаване към министерствата. Това не се спазва, а министерствата се опитват по добре познатия начин да си назначат калинки в управлението на държавните дружество“, уточни Проданов.

„Това, което повтаряме от дълго време и не само ние, а и протестиращите на улицата – в днешното управление липсва политическа визия за развитието на България и съответно за управлението на тези дружества. В обявените конкурси липсва бизнесплан. Чрез този бизнесплан държавата трябва да зададе критериите какво изисква от даденото държавно предприятие да постигне“, подчерта още депутатът.

„Третото, което ни смущава – еднаквите критерии, с които се избират управителите на държавните предприятия. Не е едно и също да избираш директор на държавното предприятие „Тържища за плодове, зеленчуци и цветя“ и директор на АЕЦ „Козлодуй“ или директор на РВД.  Това отново ни води до мисълта, че тези конкурси се организират единствено и само бързо, за да могат в края на мандата си да назначат поредните политически и гербаджийски калинки, които впоследствие да управляват тези дружества“, заключи Проданов.

Последни новини

ЕП дава на съд ЕК за бездействие срещу САЩ по казуса за визите

Американските визи все още се прилагат за граждани на България, Румъния, Хърватия и Кипър   Правната комисия на Европейския парламент ще даде на съд Европейската комисия...

„Галъп“: Формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2

 Ако изборите бяха днес, формулата за влизане в Народното събрание продължава да е 5+2. Пет формации изглеждат уверени, а за две кампанията ще е решаваща...

Измамата избори

Волен Сидеров:23 партии и 8 коалиции се регистрираха за изборите. И сега вашият избор е за кого да дадете вашия глас. Разбира се, този...

Официално! САЩ наказаха Русия заради отравянето на Навални

САЩ наложиха санкции на руски физически и юридически лица, след като заключиха, че Русия се е опитала да убие опозиционера Алексей Навални с нервнопаралитично...