ГЕРБ бърза да назначи „политически калинки“ в края на мандата

0
601

 

Управляващите не спазват Закона за държавните и публични предприятия, заяви депутатът от БСП

 

„Призоваваме ГЕРБ да спрат с безобразията при назначенията в бордовете на държавните предприятия“. Това каза по време на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов.

„Искаме да ви информираме за поредното безобразие, което управляващите от ГЕРБ се готвят да направят, което е свързано с назначаването на бордовете на директорите на държавните предприятия – и по този начин за пореден път да ги призовем да спрат с тези безобразия и да изпълняват закона такъв, какъвто беше приет само преди половин година“, Проданов в парламента.

Той припомни, че преди 4 години от БСП са внесли закон за публичните предприятия, в който са настоявали  бордовете на директорите да се назначават на конкурсен принцип, с ясно разчертани правила, за да се избегне назначаването на партийни калинки. По думите му понякога те не разбират от работата, за която са назначени и по този начин съсипват държавните дружества.

Той отбеляза, че не се спазва законът такъв, какъвто е бил приет преди 6 месеца под европейски натиск.

„Процедурата, която се готвят да направят е абсолютно опорочена. В закона е описано, че всичките министерства, които са принципал на отделните държавни предприятия, трябва да заявят изискванията за избор на съответните управители на дружествата към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Тя, като независим орган, трябва да организира конкурсите, да избере бордовете и да ги даде за назначаване към министерствата. Това не се спазва, а министерствата се опитват по добре познатия начин да си назначат калинки в управлението на държавните дружество“, уточни Проданов.

„Това, което повтаряме от дълго време и не само ние, а и протестиращите на улицата – в днешното управление липсва политическа визия за развитието на България и съответно за управлението на тези дружества. В обявените конкурси липсва бизнесплан. Чрез този бизнесплан държавата трябва да зададе критериите какво изисква от даденото държавно предприятие да постигне“, подчерта още депутатът.

„Третото, което ни смущава – еднаквите критерии, с които се избират управителите на държавните предприятия. Не е едно и също да избираш директор на държавното предприятие „Тържища за плодове, зеленчуци и цветя“ и директор на АЕЦ „Козлодуй“ или директор на РВД.  Това отново ни води до мисълта, че тези конкурси се организират единствено и само бързо, за да могат в края на мандата си да назначат поредните политически и гербаджийски калинки, които впоследствие да управляват тези дружества“, заключи Проданов.




LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here