Красимир Вълчев: При 20% ученици със симптоми на COVID-19 ще се затваря цялото училище

0
522

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, добави той

 

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище.

Това каза образователният министър Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Сезонните грипове и коронавирусът ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило, добави той.
Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър.

Засега маски в час не се предвиждат, а в двора на училището при смесване на паралелките, каза още Вълчев.
Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете.

„Нашата цел е да има максимално присъствено обучение, но има прагови стойности – трябва да има над 20 процента ученици, които са с COVID или грипоподобни симптоми, за да се затвори цялото училище. Но все пак имаме надеждата, че ситуацията няма да се влоши толкова“, обобщи по темата министърът и подчерта, че процентът на заразените ученици е 6-7 пъти по-нисък от този на броя на населението.

В Търговище бе преминат прагът на тревожност заради смъртния случай на учител. Като цяло ситуацията е тревожна в Търговище. На национално ниво имаме около 550 молби от родители, които са пожелали децата им да минат на електронна форма на обучение. Разбира се, всички сме притеснени, обаче до един етап това притеснение е полезно, защото така се спазват мерките от всеки един от нас, каза още министър Вълчев.

Той обяви, че друга цел на просветното ведомство е до края на годината да има компютър във всяка учебна стая, като за момента образователната система разполага с близо 80 000 настолни компютъра.

Есенната ваканция се удължава с един ден, но не обмисляме удължаване на междусрочната ваканция или на коледната, посочи той.

По отношение на ниското заплащане във ВУЗ-овете Красимир Вълчев поясни, че в университетите има пари, но голяма част от тях поддържат губещи специалности и по този начин парите се разпиляват в други пера и така не отиват при преподавателите.

По-важни са минималните заплати, за да се привлекат младите преподаватели в университета. Целта е догодина основната заплата на асистентите във висшите учебни заведения да стане 1300, или чисто това е около 1000 лева, отбеляза в заключение образователният министър.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here